Не минає й дня, щоб до редакції не дзвонили вимушені переселенці та не запитували, куди їм звертатись із різних побутових питань. Передовсім ці люди мають дві основні проблеми: по-перше, їм потрібно знайти житло; по-друге, потрібна робота, бо якщо навіть маєш дах над головою, та не маєш за що жити, теж невесело. З помешканням тим, хто не має коштів, щоб його орендувати, допомагають державні й волонтерські структури.

Для працездатних вакансій не бракує

Якщо йдеться про пошук роботи, то тут варто потурбуватися самому. Пошукати вакансії — чи за допомогою служб зайнятості, чи на спеціалізованих ресурсах, чи й навіть знайомих розпитати… Роботи, як з’ясував «Урядовий кур’єр», вистачає, можливо, не завжди вона така високооплачувана, як дехто бажав би. Звідси інколи й виникають непорозуміння чи образи з боку переселенців. На якісь преференції тут сподіватися не варто, але ж починати з чогось на новому місці треба, а не чекати манни небесної.

Тим паче, що і робота, і зарплата однакова для всіх — як для місцевих, так і для переселенців. За даними порталу hh.com.ua, майже половині роботодавців уже доводилося брати на роботу вимушених переселенців (42%), третина компаній не проти їх працевлаштувати, якщо буде така необхідність, і тільки чверть роботодавців поки до цього не готові.

Ті, хто вже брав на роботу фахівців зі сходу країни, кажуть, що найчастіше їхня праця нічим не відрізняється від роботи місцевих (74%). Тільки 20% опитаних зазначають, що виникали труднощі з вливанням у колектив, неадекватні побажання до роботи тощо. Натомість 6% упевнені — працювати з переселенцями краще: якість роботи вища, більш скромні зарплатні побажання, вища мотивація тощо.

Отже, робота є — претендентам на вакансії тільки варто співставляти власні запити з можливостями роботодавців. Ті, кому необхідна консультація з працевлаштування, інформація про вакансії, можуть звертатися до служби зайнятості за безкоштовним телефоном 0800-50-50-60.

Державна підтримка за новим місцем проживання

Для отримання всіх видів державної соціальної підтримки слід звертатись до найближчої установи соціального захисту населення за місцем фактичного проживання чи перебування. Якщо йдеться про пенсії, то до органу Пенсійного фонду за місцем фактичного проживання. В цій установі людині нададуть такі послуги: переведуть виплати за місцем фактичного проживання, перерахують чи й, за потреби, призначать пенсію. При собі необхідно мати паспорт, посвідчення отримувача пенсії, якщо таке є, та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності).

Не забуває держава і про громадян похилого віку та інвалідів. Щоб отримати стаціонарний догляд у медичних закладах (йдеться про людей похилого віку, інвалідів I чи II груп, які за станом здоров’я мають потребу в сторонньому догляді, побутовому обслуговуванні, медичній допомозі), потрібно звернутись до територіального центру соціального обслуговування або до органу соцзахисту за місцем фактичного проживання. Сюди ж потрібно звертатись і тим переселенцям, яким потрібен догляд вдома (громадяни похилого віку, інваліди, які не в змозі себе самостійно обслуговувати і потребують постійної сторонньої допомоги). Також у цих установах забезпечать взуттям, одягом та предметами першої необхідності.

Хто не має можливості самостійно прийти до цих структур, може подзвонити за телефонами 101, (044) 247-30-02, (044) 247-32-92, де їм нададуть вичерпну інформацію.

За цими ж телефонами проконсультують і переселенців з дітьми. Проте якщо у них є запитання щодо одержання допомоги при народженні чи всиновленні дитини, виплат одиноким матерям, опікунам та піклувальникам, дітям-інвалідам та інвалідам дитинства, малозабезпеченим сім’ям, щодо тимчасової допомоги на дітей, один із батьків яких ухиляється від сплати аліментів, їм потрібно звертатись до органу соціального захисту населення, служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем фактичного проживання. Також там допоможуть із соціальним супроводом сімей з дітьми, нададуть юридичну, психологічну допомогу. Звертаючись до цього органу за допомогою, потрібно взяти паспорт, свідоцтво про народження дитини і довідку про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності).

На забудьте стати на облік!

За оперативною інформацією Мінсоцполітики, станом на 3 листопада 2014 року органами соціального захисту населення взято на облік 119 120 людей, які переселились зі сходу та Криму. За призначенням щомісячної адресної допомоги звернулось 63 467 сімей. Її уже призначено 44 887 родинам.

Згідно з рішенням уряду, ця допомога надаватиметься переселенцям для оплати орендованого житла та житлово-комунальних послуг. Допомога виплачуватиметься в таких розмірах:

- непрацездатні громадяни (пенсіонери, батьки, які доглядають за дітьми, або громадяни похилого віку чи інваліди) отримають 884 гривні на людину на місяць;

- для працездатних громадян ця сума становить 442 гривні. Загальна сума, передбачена на родину, не має перевищувати 2400 гривень.