Голова Постійного представництва України при Організації Об’єднаних Націй Юрій Сергєєв заявив на цьому засіданні, що Україна закликає Росію, США та Європейський Союз повернутися до переговорів у женевському форматі. 

«Ми закликаємо Росію, США та Європейський Союз зустрітися в женевському форматі, щоби знайти вихід із цього глухого кута  та закликати всі сторони дотримуватися духу й букви мінських домовленостей. Ми не піддамося спробам Росії нав’язати визнання «лідерів» цих районів у Луганську й Донецьку, яких вона хоче запросити на засідання», — зазначив він.

Український дипломат укотре закликав Росію вивести всі війська з території України, звільнити українських заручників та розпочати спільні процедури щодо контролю державного кордону. Також він  наголосив, що поставки Росією військової техніки та солдатів підривають  перспективи мирного врегулювання і закликав Росію припинити військові навчання поряд з українським кордоном.

«Нас украй турбує позиція Росії, яка маніпулює правом народу на самовизначення, і робить це знову. Ми за цим спостерігали в Криму, і нині в Росії лише один пріоритет, одне завдання: підтримувати сепаратистів, створювати затяжний заморожений конфлікт», —  сказав у виступі український посол.

Газета «Нью-Йорк Таймс» надрукувала це фото з текстівкою: «Російські танки дорогою  в Донецьк. Хоча Росія офіційно заперечує інтервенцію в Україну»

Отож Рада безпеки ООН у середу на черговому екстреному засіданні обговорила ситуацію на сході України. І сценарій мало  відрізнявся від попередніх. Зокрема США вустами свого постійного представника Саманти Павер закликали світову спільноту і далі чинити тиск на Росію, яка постійно порушує взяті на себе у Мінську зобов’язання. Вона також зауважила, що США готові скасувати санкції у разі припинення бойових дій, повернення контролю над кордоном та звільнення заручників.

Утім, за словами пані Павер, Росія і бойовики, яких вона підтримує, постійно порушують свої зобов’язання. «Проблема в тому, що політичного врегулювання досягти неможливо, якщо домовленості виконує лише одна сторона», — цитує представника США Бі-бі-сі.

Представник Британії при ООН Марк Лайл Грант закликав Росію відвести з української території війська й озброєння, присутності яких в Україні Москва не визнає. «Ми знову закликаємо Росію відвести техніку, озброєння і війська з української території відповідно до її зобов’язань у вересні й застосувати свій вплив, аби забезпечити тривке перемир’я», — сказав він.

На початку засідання помічник Генерального секретаря ООН з політичних питань Єнс Андреас Тойберн-Франдзен заявив, що через бойові дії на Донбасі кількість переміщених осіб зросла майже до мільйона. Він також повідомив, що 20 листопада ООН опублікує чергову доповідь про ситуацію із дотриманням прав людини в Україні.

Водночас Олександр Панкін, заступник постійного представника Російської Федерації при  ООН, очікувано  поклав на Київ провину за невиконання мінських домовленостей. Він також назвав «фальшивим» твердження про перекидання російських військ в Україну.

Щодо проведених 2 листопада виборів на території самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», не визнаних ані Києвом, ані Заходом, заступник представника Росії в ООН ще раз наголосив, що Росія «поважає ці вибори».

Зазначимо, що чергову зустріч у Нью-Йорку скликали на прохання Сполучених Штатів Америки після повідомлень останніх днів про введення на схід України російських військ, танків, артилерії й інших важких озброєнь. Однак жодних резолюцій на засіданні не розглядали.

У середу головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав підтвердив, що за останні два дні в НАТО спостерігали входження на територію східної України колон із російськими танками, артилерією, системами протиповітряної оборони і бойовими частинами. Моніторингова місія ООН також  продовжує фіксувати переміщення військової техніки без розпізнавальних знаків на територіях, підконтрольних сепаратистам. У Росії його заяви назвали голослівними. Тож виходить, що, доки всі залишаються при своїх, Україна щодня втрачає найкращих.