«На порядку денному низка дуже важливих рішень, які треба прийняти уряду, що потребують також схвалення Верховною Радою», — такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відкрив учорашнє засідання. Проекти законів парламент розглядатиме на початку лютого. Перший із них стосується збільшення загальної чисельності вітчизняних Збройних сил до 250 тисяч осіб (204 тисячі будуть військовослужбовцями). Це на 68 тисяч осіб більше, ніж раніше. Саме рішення Арсеній Яценюк назвав важливим, адже в цьому році на фінансування безпекового та оборонного комплексу держави спрямують рекордну суму — 90 мільярдів гривень (перевищує 5,2% ВВП). Уряд також пропонує парламенту підтримати проект закону «Про порядок визнання терористичних організацій», що наділить РНБО, рішення якої набирають чинності після указів Президента України, таким правом. Також вводиться судова процедура визнання терористичних організацій.

Глава уряду розповів: в Авдіївці на Донеччині вже третій день поспіль 36 тисяч жителів не мають води, а ворог поставив собі за мету знищити один із найбільших у Європі коксохімічних заводів.

Законодавча ініціатива уряду зі збільшення армії має повну бюджетну підтримку. Фото Михайла МAРКIВA

Авдіївку потрібно рятувати

«Якщо авдіївський коксохімічний завод буде знищено, то може зупинитися весь металургійний комплекс України. Оскільки без коксу не можна виплавити сталь, нам доведеться приймати оперативні рішення, аби забезпечити коксом державу з інших країн. Це швидко зробити неможливо, — наголосив Прем’єр. — Завдання терористів — знищити українців та українську економіку».

Оперативно віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства має включити Авдіївку до переліку населених пунктів, у яких проводиться АТО. За потреби уряд допоможе місту й коштами із резервного фонду. До самого заводу вже відбули міністр внутрішніх справ та представники Державної служби з надзвичайних ситуацій. Уряду потрібна інформація, що саме слід перекинути на місце події, щоб урятувати завод. Міністерство оборони та МВС повинні посилити охорону міста.

«Мені зрозуміло, з чим пов’язана ескалація ситуації та чому Росія відправляє свої війська і живу силу зі своєї території: зірвати мобілізацію, підготовку ЗСУ до ефективної оборони і зірвати наші переговори з нашими міжнародними партнерами, зокрема МВФ», — сказав Арсеній Яценюк.

Уряд вирішив дати змогу Міноборони в оперативному порядку приймати рішення щодо забезпеченням речовим майном наших військових. З одного боку, мобілізація відбуватиметься швидшими темпами, а з іншого — всі вояки будуть із потрібним для них спорядженням.

10 днів на службове розслідування

Про енергетику на засіданні йшлося також. Тему глава уряду розбив на три підпункти: електроенергія, природний газ, нафта. Він доручив розпочати службове розслідування щодо діяльності посадових осіб Міністерства енергетики та вугільної промисловості й керівництва державних компаній під час підписання контрактів як на імпорт електроенергії з РФ, так і на постачання електричної енергії на українську територію включно з АР Крим. Адвоката цих контрактів він побачив в особі прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, який днями оприлюднив повідомлення українською мовою. «Вимагаю під час розслідування встановити, хто погоджував умови контракту, чому в ньому місцем розгляду спорів є місто Москва, і доповісти уряду протягом 10 днів. Після цього я проінформую Президента, парламент про те, які умови контракту відповідають інтересам України, а які, як написав Медведєв, не відповідають їм», — означив суть питання Арсеній Яценюк.

Щодо вчорашньої заяви росіян про зміну ціни на газ із квітня. Прем’єр нагадав, що 2013 року Україна купувала в Росії 95% блакитного палива, а 2014-го — лише 33%. Тут Арсеній Яценюк попередив: «Якщо наші північні сусіди далі поводитимуться так, як зараз, то вони остаточно втратять український ринок. Ми ніколи не просили знижок, ми керувалися тільки одним принципом — ринок. 2013 року 5% — це газ, який ішов з ЄС, 95% — газ, який ішов з Росії, грудень минулого року 67% — газ, який іде з ЄС, і 33% — з Російської Федерації».

Прем’єр попросив войовничих сусідів діяти виважено перед тим, як робити заяви, адже ситуація на світовому ринку енергетичних ресурсів змінилася кардинально. Стокгольмський арбітражний суд розставить крапки над «і», коли винесе остаточне рішення щодо позову компанії НАК «Нафтогаз України» проти ВАТ «Газпром». Ціна питання — 6 мільярдів доларів.

Повернути контроль над Укрнафтою

Говорячи про нафту, Арсеній Яценюк звернувся до парламентаріїв, аби вони підтримали нову редакцію Закону «Про порядок скликання зборів акціонерів в акціонерних товариствах». Він нагадав,  що була спроба Верховної Ради допомогти скликати збори в компаніях, де є державна частка. «Ця спроба не така вдала, адже закон не розповсюджується на компанію «Укрнафта», — нагадав Прем’єр.

Натомість новий документ надасть можливість нашій державі скликати збори акціонерів  усіх компаній, де є державна частка «50 плюс 1», у проекті закону передбачено механізм отримання дивідендів після скликання зборів акціонерів. 2,5 місяця тому уряд скликав загальні збори акціонерів Укрнафти. Згідно з їхнім рішенням, дивіденди цієї компанії розподілено у розмірі 1,7 мільярда гривень. До слова, у письмовій формі Кабмін доручив скликати загальні збори акціонерів Укрнафти та внести до порядку денного зміну менеджменту компанії.

«До мене надійшла офіційна нотифікація від акціонерів компанії «Укрнафта» про те, що недержавні акціонери цієї компанії вимагають від України погашення заборгованості, точніше, компенсації збитків у розмірі  5 мільярдів доларів», — продовжив тему Арсеній Яценюк. Його доручення — невідкладно подати проект змін до закону. Парламент, проголосувавши за документ, дасть змогу уряду контролювати державні компанії або компанії, де є державна частка. Державна фіскальна служба має вжити заходів, аби стягнути всі податки і збори з компаній, де є державна частка, не оминувши увагою й ренти.

Акціонер Укрнафти — НАК «Нафтогаз України» разом із Міністерством юстиції має підготує заперечення на позов недержавних акціонерів компанії «Укрнафта», щоб зняти це питання.