У консервному цеху підприємства всі чекали на приїзд із Полтави Лариси Діденко. Робітникам хотілося нарешті привітати свою начальницю з високою відзнакою Президента України — медаллю «За працю та звитягу», яку їй заслужено вручали в обласному центрі.

«Наш комбінат, — збуджено говорили робітниці, — за передовиками, мабуть, лідер на Полтавщині: лише торік Петро Порошенко присвоїв почесне звання «Заслужений працівник промисловості України» головному інженерові Іванові Омельченку. Медаль «За заслуги та досягнення» отримав старший інженер з питань будівництва Олександр Смірнов, сертифікат «Спеціаліст року» — головний механік Сергій Сафонов, сертифікат «Спеціаліст року у сфері «Фінанси та аудит-2014» — начальник відділу економіки та фінансів Юрій Гулєнцов, сертифікат «Керівник року» — менеджер з постачання Сергій Штомпель. Що не кажіть, а радісно за Хорол, який так високо цінують у столиці. Отже, не даремно ми тут працюємо».

Фото автора.

У п’ятірці лідерів

Справді, не даремно: ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» — єдиний в Україні виробник дитячого та спеціального харчування від перших днів життя. Він другий рік поспіль посідає 1-ше місце та отримує «золото» у ТОП-5 великих та середніх підприємств України у номінаціях «Показники масштабів виробництва та платоспроможності», «Соціальні показники», «Ефективність використання ресурсів» у виробництві дитячого харчування та дієтичних харчових продуктів за результатами загальнодержавного статистичного ранжування фінансово-господарської діяльності. Національний бізнес-рейтинг (комплексна рейтингова програма, що визначає реальних лідерів економіки України виключно за офіційними даними державної статистики), грунтуючись на показниках чистого прибутку, платоспроможності, ефективності використання ресурсів, соціальних внесків, оплати праці та інвестиційної привабливості, визнав комбінат «Лідером галузі-2014».

Голова наглядової ради ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» Володимир ПОЧЕП. Фото автора— Із 1972 року, — додає голова наглядової ради ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» Володимир Почеп , — підприємство випускає молочні суміші для немовлят. Сотні тисяч дітей виросли здоровими завдяки продукції нашого підприємства. Саме тому й нині більшість українських педіатрів рекомендують мамам вигодовувати своїх малюків хорольськими сумішами. Про це говорять наші споживачі, звертаючись на нашу телефонну «гарячу лінію». Тут молоді батьки, бабусі, дідусі, які виховують дітей, мають змогу отримати безплатну консультацію висококваліфікованих медичних працівників та фахівців підприємства з питань асортименту комбінату і не лише.

Щоб забезпечити своєю продукцією ще більше споживачів, ми плануємо вкласти у найближчі три роки в розвиток комбінату понад 120 мільйонів гривень. Ці інвестиції допоможуть на нинішніх потужностях подвоїти асортимент, запустити новий цех з виготовлення дитячих каш. Тож продукцією з Хорола зможуть смакувати не лише маленькі українці, а й діти із країн Європи, Китаю та деяких інших, з якими нині тривають переговори щодо можливої співпраці.

Що це можна здійснити, підтверджує робота хорольських майстрів: торік комбінат закупив 23 850 тонн молока, що на 10,5% більше, ніж 2013-го. Загальний обсяг виробництва збільшився на 13,62% і становив майже 5 тисяч тонн дитячих сумішей. 2014-го Україна отримала три нові види сухих дитячих продуктів ТМ «Малютка Рremium» на молочно-зерновій основі з гречаним, рисовим та вівсяним борошном. Торік запущено також виробництво негазованої питної води «Малиш», призначеної для дітей з перших днів життя та рекомендованої для постійного вживання. Видобувають воду в екологічно чистому районі Полтавської області з шести власних свердловин завглибшки 160—180 метрів із залученням автоматичної лінії розливу. «Малиш» ідеально підходить для пиття та приготування всіх видів дитячого харчування: каш, молочних сумішей, розведення чаїв, дитячих соків тощо. Він не містить консервантів, не потребує кип’ятіння впродовж доби, відповідає вимогам Міжнародної системи управління безпечністю та якістю харчових продуктів НАССР та ISO. Вода знижує навантаження на серце та нирки, а оптимальна кількість мінеральних речовин формує кістково-м’язову систему організму малюка.

До речі, дитячу воду «Малиш» вже відзначили споживачі: навесні цього року (після підбиття підсумків дев’ятого сезону тестування найбільш високоякісних та популярних дитячих товарів «Хіт. Краще для малюка», провів журнал «Твой малыш») вона отримала відзнаку Hit у номінації «Краща дитяча вода».

Біологічно цінні компоненти

Фахівці стверджують, що здоров’я дитини, її психоемоційний та інтелектуальний розвиток залежать від харчування у грудному віці. Найкраще харчування для немовляти до року — грудне молоко. Але багатьом жінкам бракує молока. Комбінат допомагає матусям розв’язати цю проблему. Згідно з дослідженнями, найкорисніші для організму адаптовані продукти харчування — виготовлені в тому кліматичному середовищі, де народилася й живе дитина.

Українські замінники грудного молока ТМ «Малютка», «Малыш», «Малышка», «Малютка premium» набагато краще засвоюються в організмі дитини, оскільки генетично близькі малюкові.

Щоб склад цих сумішей відповідав особливостям травлення та обміну речовин дітей до року, крім збалансованого вітамінного та мінерального складу, у ньому є спеціальні компоненти: пребіотики, нуклеотиди та жирні кислоти, які допомагають організму правильно розвиватися, поліпшують роботу систем та органів, борються з інфекціями. Ці біологічно цінні компоненти сприяють підтримці мікрофлори кишечника, зміцненню імунітету, росту та розвитку дитини, а також враховують особливості системи травлення малюка, чутливої у перші місяці життя.

В. о. генерального директора ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» Віталій ІЛЬНИЦЬКИЙ. Фото автора— Немовлята — особлива категорія споживачів, — приєднується до розмови в. о. генерального директора ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» Віталій Ільницький. — Вони не можуть поскаржитися на, скажімо, несмачну кашу. Тому ми дуже виважено ставимося до приготування сумішей, якості продукції. Наші діти споживають лише найкорисніше, без добавок та натяків на шкідливі домішки. Завдяки сучасним технологіям ми ввели пребіотики та нуклеотиди до складу сумішей «Малютка», які відповідають міжнародним рекомендаціям з розробки рецептури молочних сумішей.

«Малютка premium 1» — стартова суміш, що забезпечує харчування дітей з народження до шести місяців. Для подальшого харчування — від 6 до 12 місяців — рекомендуємо молочну суміш «Малютка premium 2». А дітям, яким понад рік, як збагачений молочний напій та для приготування різноманітних страв — «Малютка premium 3». Преміальні суміші містять унікальну комбінацію рослинних жирів, яка позитивно впливає на засвоєння кальцію та на травлення малюка, знижує частоту зригування, колік та закрепів. Пребіотики та нуклеотиди позитивно впливають на підтримання мікрофлори кишечника, зміцнення імунітету, поліпшення росту та правильний психомоторний розвиток. Завдяки складу комплексу «Еко баланс» та вищого рівня вуглеводів суміш забезпечує подальший розвиток малюка.

Щодня підприємство переробляє 90—100 тонн молока від перевірених постачальників найкращої сировини. Фото автора

Гарант стабільності в регіоні

ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» — не лише надійний виробник на Полтавщині, а й гарант стабільності в Хорольському та сусідніх районах. По-перше, він дає роботу місцевим жителям (46,3% робочих місць від загальної кількості серед трьох основних підприємств Хорола). По-друге, закуповує молоко лише у перевірених та сертифікованих виробників, які належно доглядають за тваринами і мають відповідну кормову базу.

Нині з комбінатом співпрацюють близько двох десятків середніх та великих постачальників молока, які відповідають вимогам підприємства: насамперед сировина не повинна походити з пасовиськ, що межують з автострадами і де принаймні останні п’ять років використовували пестициди та іншу хімію.

ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» — найбільший помічник міської влади. Торік з ініціативи голови наглядової ради товариства Володимира Почепа було надано кошти на ремонт дороги, що сполучає мікрорайон Молокозавод з містом Хорол. За рахунок комбінату в Хоролі утримують очисні міські споруди. Підприємство — постійний генеральний спонсор різноманітних спортивних змагань з велотріалу, паверліфтингу, армреслінгу, міні-футболу, дитячих велоперегонів.

Другий рік поспіль раз на два місяці комбінат надає допомогу Кременчуцькому обласному спеціалізованому будинку дитини, покриваючи його потребу в дитячих молочних сумішах, кашах та вершковому маслі.

Не забувають на комбінаті й про колишніх своїх працівників. 282 пенсіонери, які мають стаж роботи не менш як 5 років, отримують від підприємства щоквартальну грошову допомогу на харчування. Торік на це підприємство надало понад 70 тисяч гривень.

Підбиваючи підсумок, варто зазначити, що комбінат активно працює та не менш активно допомагає малозабезпеченим і незахищеним українцям. Тому й справи в нього йдуть добре: попри фактичну втрату споживачів на територіях АР Крим та зони АТО, у 2014 році підприємство отримало 11,9 мільйона гривень чистого прибутку.

Особливе місце в діяльності Хорольського молококомбінату займає допомога цивільному населенню, військовослужбовцям та постраждалим внаслідок АТО на сході України. Продукцію підприємства систематично відправляють до цих регіонів індивідуально і з гуманітарним та волонтерським вантажем.