Тема зброї стала останніми роками однією з найбільш обговорюваних у нашій країні. Прихильники і опоненти її легалізації на території України ведуть нескінченні суперечки, до хрипоти відстоюючи свою точку зору. Перші, посилаючись на приклад США та країн Європи, пропонують дозволити громадянам вільно купувати травматичну й вогнепальну зброю, щоб захищатися від злочинців. Другі — ще більше посилити вимоги для отримання дозволу на носіння зброї та контроль за її використанням.

Узялися «за стволи»

Нещодавно в парламентському Комітеті з питань промислової та інвестиційної політики відбувся розгляд законопроекту, яким пропонується дозволити вільний продаж населенню травматичної зброї. Вивчивши висновки експертів, депутати вирішили, що документ потребує доопрацювання й додаткових аргументів, які б довели необхідність такого нововведення. На думку парламентарів, супровідні документи до законопроекту повинні містити соціально-економічні, правові та інші наслідки його практичного застосування.

Нагадаємо, законопроект про вільний продаж травматичної зброї розробив Кабінет Міністрів за ініціативою МВС. У документі прописано, що громадяни України, які досягли 25 років, можуть купувати і носити пістолети з гумовими кулями так званої травматичної дії. У дозволі може бути відмовлено зокрема особам з непогашеною судимістю, наркоманам і психічнохворим. До речі, у першій редакції документа йшлося про те, щоб дозволити продаж травматичної зброї громадянам, котрі досягли 18 років. Однак ця вікова планка викликала гостру полеміку в суспільстві, і її вирішили підвищити. Але й нова виявилася недостатньою, щоб переконати народних депутатів.

У свою чергу представники Міністерства внутрішніх справ запевняють, що мета законопроекту — визначення загальних правових і організаційних засад функціонування дозвільної системи органів внутрішніх справ, видачі дозволів на право придбання, зберігання, носіння, перевезення і використання спеціально визначених предметів, матеріалів і речовин, на відкриття та функціонування об’єктів, де вони зберігаються або використовуються. Також законопроект спрямований на створення умов для захисту майна, забезпечення прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб. Про це на круглому столі, де обговорювали питання вільного обігу травматичної зброї, розповів начальник Управління дозвільної системи, ліцензування та державного охоронного нагляду МВС України Валентин Медвідь.

Нагадаємо, що нині право на придбання травматичної зброї в Україні мають певні категорії громадян: співробітники правоохоронних органів, депутати, військовослужбовці, а також представники об’єднань з охорони громадського порядку і журналісти. На практиці така система створює умови для зловживань: громадяни оформляють собі фіктивні довідки про роботу в ЗМІ або про членство в «народних дружинах». Нещодавно в Харківській області виявлено кілька організацій, які фіктивно оформляли громадян як «позаштатних кореспондентів» і встигли видати приблизно півтори тисячі таких довідок.

З такими іграшками не варто жартувати. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Стій, стрілятиму!

На думку голови наглядової ради Асоціації власників зброї України Георгія Учайкіна, досвід усіх країн свідчить, що відповідально люди ставляться лише до бойової зброї, тому говорити треба не про травматичну, а про короткоствольну нарізну, переводячи розмову в площину права людини на самозахист. Лише тоді від відповідної законодавчої ініціативи буде користь.

Прихильники ідеї про вільний обіг саме вогнепальної зброї є й серед народних депутатів. Так, народний депутат України Микола Катеринчук вважає, що парламент повинен дозволити українським громадянам використовувати вогнепальну зброю для захисту своїх сімей. Тому він пропонує внести відповідну поправку до Кримінального кодексу України. За словами М. Катеринчука, його законопроект з’явився після того, як він поспілкувався з жителями Врадіївки, яким довелося штурмом брати райвідділ міліції, щоб змусити правоохоронців діяти за законом та розслідувати злочини.

Народний депутат перерахував кілька пунктів юридичної практики США і Великобританії, що позначають позицію з приводу можливостей використання зброї вдома. «Цей проект закону пропонує раз і назавжди надати громадянам право захищати своє життя і життя своїх рідних і близьких, а також третіх осіб від будь-якого злочинного посягання, а також захищати своє майно. Подібна практика є в Сполучених Штатах Америки, у Великобританії та інших країнах. При цьому особі для оборони її майна надається не тільки право застосування простого насильства щодо особи, яка проникає в її помешкання, а й право застосувати так зване «смертельне насильство», тобто використовувати зброю проти особи аж до настання її смерті. Цю практику було б доцільно поширити і в Україні», — зазначено в пояснювальній записці.

Цікаво, що у країнах Європи, на досвід яких посилається пан Катеринчук, вирішили посилити контроль за обігом вогнепальної зброї. Наприкінці жовтня Єврокомісія повідомила, що пропозиції з посилення контролю за виробництвом, продажем, володінням, зберіганням і знищенням вогнепальної зброї вже розроблено і буде внесено на розгляд членів Євросоюзу. Зокрема колегія єврокомісарів вважає, що необхідно доповнити чинну директиву ЄС про вогнепальну зброю положеннями про введення заборони на володіння цивільними особами потенційно небезпечними моделями такої зброї. Крім того, слід посилити вимоги до маркування, видачі ліцензій та контролю за продажем вогнепальної зброї в Інтернеті.

Також пропонується розробити заходи контролю для унеможливлення продажу зброї на вторинному ринку.

При цьому автори законопроекту ЄС посилаються на американський досвід. Там тільки за три роки — з 2009-го по 2012-й — у результаті злочинів із застосуванням зброї загинуло 145 осіб, 324 поранено. За перші 10 місяців 2013-го було вже 12 таких випадків. Один із них — 21 жовтня у Неваді, коли 12-річний учень застрелив свого вчителя математики, поранив двох однокласників і вчинив самогубство. А днями у Пітсбурзі поліція затримала 16-річного підлітка, який стріляв з вогнепальної зброї в учнів, що виходили з місцевої школи.

 

«Весь світ бореться за інші способи безпеки, — каже народний депутат Володимир Олійник. — І нам також треба їх шукати, а не озброювати населення. Я так і не почув серйозних аргументів щодо підвищення безпеки громадян в разі набуття чинності такого закону». 

Марія ЄРМАКОВА
для «Урядового кур’єра»

ІНТЕРВ’Ю З ПРИВОДУ

«Зброя, яку отримають законослухняні громадяни, швидко перекочує до злочинців»

Перший заступник голови Комітету ВР
з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією
Геннадій МОСКАЛЬ

Наскільки актуальне нині для нашої країни питання вільного продажу зброї? Чи готові до ухвалення такого документа українці? На ці та інші запитання відповів перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль.

— Геннадію Геннадійовичу, нині на розсуд депутатів пропонують кілька законопроектів, які дозволять вільний обіг зброї. Чи підтримуєте ви хоча б одну з цих законодавчих ініціатив?

— Жоден законопроект не можна пропускати через кілька причин. По-перше, суспільство нині в депресивному стані через економічні, соціальні та інші чинники. За даними психіатрів, кожен п’ятий українець має проблеми, пов’язані з розладом психіки. При цьому такі люди можуть і не перебувати на обліку в психіатричній лікарні. По-друге, в країні дуже високий рівень корупції. І якщо людині потрібно буде принести довідку щодо психічного здоров’я, аби їй дозволили купити зброю, то за існуючого рівня корупції вона може легко купити її за 100 гривень, навіть якщо страждає на шизофренію чи які-небудь психози.

Не менш високий рівень наркоманії й алкоголізму. І це третя причина, про яку потрібно обов’язково говорити, коли йдеться про вільний обіг зброї. На сьогодні українці в середньому споживають на рік 16 літрів чистого спирту. Нас випереджає хіба що Росія –– з показником 18 літрів чистого спирту на людину. Швидких темпів набирає й наркотизація суспільства. А тепер усе це помножте на криміногенну ситуацію, яка також лишає бажати кращого. Зброя, яку отримають законослухняні громадяни, шляхом розбоїв, грабежів та крадіжок швидко перекочує до злочинного елементу. І останнє. Уявіть ситуацію, коли пізно ввечері працівник міліції зупиняє п’яного чолов’ягу, просить показати документи, а той витягує зброю. Що повинен у цьому випадку робити міліціонер? Відкрити вогонь. І таких контраргументів я можу наводити багато.

Подивіться на Сполучені Штати Америки. Невже останні розстріли, які скоїли там у школах, так і не стали для світової спільноти очевидним прикладом?

— Згодна, що до вогнепальної зброї ми ще не доросли, але ж пістолети з гумовими кулями не такі вже й страшні…

— Наші умільці їх швидко перероблять, і наслідки будуть страшними. Наприклад, деякі примудряються зробити, щоб травматична зброя стріляла розривними кулями. А коли куля влучає в людину й потім вибухає, осколками будуть уражені всі частини тіла. Тому я переконаний, що Україна не готова до того, щоб дозволити вільний продаж зброї. Це суто популістські законопроекти, хто б їх у парламент не вносив.

— Як приклад, деякі депутати наводили Молдову, де після того, як дозволили громадянам купувати вогнепальну зброю, знизився рівень злочинності на вулицях. Можливо, у нас це також подіяло б?

— Коли агітують за те, щоб дозволити мирному населенню розгулювати вулицями з пістолетами й рушницями, хай скажуть, чи готові самі вистрелити в людину. За багато років роботи в правоохоронних органах я, слава Богу, нікого не вбив і не поранив. Але я бачив тих людей, яким доводилося стріляти. Це люди з травмованою психікою майже на все життя.

Що стосується Молдови, то я запитував у людей, які проживають там, що вони думають про вільний продаж зброї. Вони говорять, хай буде проклятий той, хто проголосував за цей закон.

Взагалі, до чого ми закликаємо громадян, коли намагаємося їм нав’язати ідею про вільний продаж зброї? До самосуду? Вкрав хтось курку чи велосипед — розстріляти! Де допустимі межі самозахисту? І навіщо нам тоді 300-тисячна армія правоохоронців? Вони нам не потрібні, якщо добропорядні громадяни будуть самі боротися зі злочинністю.

Тетяна БОДНЯ,
«Урядовий кур’єр»