На черговому засіданні виконавчого комітету Федерації футболу України, яке відбулося у четвер, затверджено ухвалені Прем’єр-лігою рішення щодо проведення чемпіонату України сезону 2015/2016 років, регламент і календар матчів. Наступного сезону в першості візьмуть участь 14 команд, які зіграють у два кола. Однак, як повідомив журналістам президент ФФУ Андрій Павелко, вже в сезоні 2016/2017 років можливе розширення складу учасників Прем’єр-ліги до 16 команд. Щоправда, лише за умови проходження клубами, що отримають право підвищення у класі за спортивним принципом з першої ліги в елітний дивізіон, процедури атестації.

На засіданні виконкому ухвалено кілька важливих рішень, які матимуть вплив на подальший розвиток футболу в країні. Зокрема допоможуть у боротьбі з корупцією, договірними матчами та іншими формами порушень етики і чесної гри. На часі законодавче закріплення таких правил.

«Динамо» і «Шахтар» відкриють сезон в Одесі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

За словами очільника ФФУ, одностайним рішенням виконкому було пролонговано угоду з куратором системи арбітражу в професіональному футболі України П’єрлуїджі Колліною. Договір з італійським фахівцем пролонговано на чотири роки. За результатами щорічних звітів пана Колліни керівництво ФФУ матиме змогу ухвалювати  рішення про продовження або передчасне завершення обопільної співпраці.

Виконком ФФУ також затвердив нового голову Комітету арбітрів, яким став вже екс-асистент П’єрлуїджі Колліни — Лучано Лучі. «Він не з чуток знає про сьогоднішні проблеми і можливості для подальшого розвитку українського арбітражу. Упевнені, що це добра нагода для якісного оновлення складу Комітету арбітрів та прийняття подальших і, можливо, доленосних рішень», — висловив позицію членів виконкому Андрій Павелко.

Також виконком ФФУ доручив віце-президентові Сергію Куніцину спільно з Комітетом професіонального футболу створити робочу групу і до 31 серпня розробити план заходів щодо можливості відновлення футбольного клубу «Таврія», який базувався б у Херсоні. «Це шанс відродити наш легендарний клуб, який є першим чемпіоном незалежної України. Робоча група проведе перемовини з Прем’єр-лігою, клубами вищого дивізіону, представниками Херсонської області, а також з футбольною громадськістю у цілому. Враховуючи загальний інтерес вищевказаних сторін, цей проект може бути реалізовано у майбутньому», — зауважив Андрій Павелко.

Наостанок президент ФФУ розповів про рішення виконкому дати можливість пройти атестацію до другої ліги футбольному клубу «Верес» із Рівного: «Уперше в Україні буде представлено проект народної команди, що виникла завдяки мріям і бажанням звичайних людей, які люблять футбол. Сподіваємося, клуб продемонструє свою силу у вітчизняному професіональному футболі», — повідомляє прес-служба ФФУ.

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»