«Воїни світла», без якої фанати «Дніпра» вже не уявляють ігор своїх улюбленців,  не звучала в середу на варшавському  «Народовому», однак подумки її наспівував чи не кожен із нас. Крок за кроком, від думок до мети. Саме так рухалися в Лізі Європи дніпропетровці. І хіба наважився  б хтось торік після гри з «Карабахом» прогнозувати, що наприкінці травня Руслан Ротань і його команда гратимуть у фіналі престижного турніру? Втім, дедалі ближче до головного матчу  вірилося: хлопці, що вже створили сенсацію,  гідні головної перемоги.

Аби виграти у фіналі Ліги Європи в «Севільї», «Дніпру» забракло досвіду та фарту. Так головний тренер дніпропетровців Мирон Маркевич прокоментував  матч по гарячих слідах: «Кожному тренерові  пройти такий шлях дуже почесно. Вдячний футболістам, які це зробили. Вважаю, що це успіх».

За словами наставника, якби у першому таймі «Дніпро» не пропустив, то була б зовсім інша гра. А так іспанці забили нам необов’язкові м’ячі. Ще перед матчем Мирон Богданович не приховував, що сподівається на надійність своїх оборонців. Та як пояснити, що центральний захисник Дуглас, який з кінця минулого року постійно потрапляв у команду тижня Ліги Європи,  двічі програв колумбійцеві  Бакка? Можливо, у середу був не кращий його матч?  На жаль, захисник не впорався зі своїм головним завданням. 

А як  феєрично все починалося!  Маркевич трохи здивував своїм рішенням випустити зі старту Матеуса замість травмованого Селезньова.  Ніби програмуючи: «Дніпро» не діятиме від захисту, а має намір іти вперед. І перша ж контратака виявилася результативною:  довгий пас, Калинич виграв боротьбу, скинувши на Матеуса, а той навісив у відповідь точно на голову хорватові — 1:0. Далі були ті прикрі помилки захисту, про які вже йшлося і як результат — невтішний рахунок на табло.  Руслан Ротань відновив рівновагу на 44-й хвилині, а після перерви, незважаючи на певну перевагу українців, іспанці витиснули максимум зі створених моментів. Карлос Бакка на 73-й хвилині забив переможний гол. Дев’ятий номер «Севільї» був неймовірно близький до того, щоб зробити хет-трик. Завадив лише зап’ясток  Дениса Бойка.

Драматизм у цьому матчі був до останньої хвилини. Фото УНІАН

На жаль, перевести матч в овер-тайм «Дніпру» не вдалося:  не вистачило вже ні фізики, ні емоцій, ще й догравали вдесятьох. Хоч як намагався Мирон Маркевич замінами підсобити підопічним, заробленого працею й досвідом іспанці не віддали. Другу поспіль перемогу «Севільї», яка наступного сезону гратиме у груповому турнірі Ліги чемпіонів, варшавський стадіон вітав заслуженою овацією.

«Повірте: ми хотіли виграти, але грали із класною командою. Ми грали для людей. Гадаю, у нас ще все попереду», —  підсумував результат Мирон Маркевич.

За грою «Дніпра» вся Україна спостерігала, затамувавши подих. Фото УНІАН

«Севілья»  здобула для Іспанії дев’яту перемогу в Кубку УЄФА/Лізі Європи. За цим показником іспанці повторили рекорд Італії. Іспанські клуби за останні 12 років сім разів перемагали в турнірі й ще двічі поступалися у фіналі. В активі «Севільї» тепер чотири перемоги, тобто андалузький клуб обійшов «Ювентус», «Інтернаціонале» й «Ліверпуль», у яких по три трофеї. 11 серпня у матчі за Суперкубок УЄФА андалузці зіграють із цьогорічним переможцем Ліги чемпіонів. Буде це «Барселона» чи «Ювентус», дізнаємося вже 6 червня.

Українські клуби грали у фіналі «вічно другого турніру»  двічі: 2009-го «Шахтар» виграв останній Кубок УЄФА, а  2015-го «Дніпро» поступився в Лізі Європи.

Коментуючи результат фінального поєдинку,  захисник «Дніпра» Артем Федецький, який фактично розпочав атаку, що призвела до дебютного гола у ворота «Севільї», визнав: прикро програвати у фіналі, та вже те, що команда грала там, — досягнення.

«Ми хотіли зробити свято, привезти трофей. Десь чогось  не вистачило», — зазначив один із провідних гравців нинішньої  боєздатної дніпропетровської команди.  І не треба зважати на емоційну заяву Євгена Селезньова, який зазначив, що невдача у Варшаві перекреслила всі хороші матчі «Дніпра» в турнірі. Не хвилюйтеся,  хлопці! Досвід, навіть негативний, — завжди досвід. А його за плечима не носити. Як-бо там співають ваші віддані уболівальники в перекладі з колишнього «Ляпіса Трубецького», а нині  Сергія Міхалка, лідера  групи Brutto, який нещодавно отримав посвідку на постійне проживання в Україні? «Мені не страшні труднощі і перепони. Я обов’язково доб’юся того, що мені треба». 

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи-2014/2015. Фінал

Дніпро — Севілья— 2:3

Голи: Калинич (7), Ротань (44) — Крихов’як (27), Бакка (32, 73)

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»