Цими днями нашу країну відвідала делегація сенаторів США, яку очолював відомий заокеанський політик член Комітету з питань збройних сил і один із найбільших друзів України Джон Маккейн. Із поважними гостями зустрілося вище керівництво нашої держави.

Президент Петро Порошенко поінформував сенаторів про ситуацію на Донбасі, відзначивши ескалацію і недотримання Росією та підтримуваними нею бойовиками мінських домовленостей. Він додав, що Україні вдалося побудувати сильну армію з міцним духом: «Але ми боремося зі зброєю XX століття проти зброї XXI століття, оскільки Росія постачає на Донбас сучасне озброєння, використовуючи Україну як тестовий полігон для випробування новітніх зразків».

Президент подякував за сильну позицію США та підтримку України у складні часи, зокрема відзначив важливість спільних українсько-американських навчань. Він також привітав законопроект, ухвалений Сенатом США щодо американського оборонного бюджету, який є символічною демонстрацією не тільки фінансової підтримки України. «Це не лише фінансова, економічна допомога, а й підтримка нашої безпеки», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Сенатор Маккейн повідомив, що відвідує Україну, щоб засвідчити підтримку її незалежності, суверенітету й територіальної цілісності. Він уже встиг зустрітися із групою волонтерів і переконався: «Українці готові, борються й боротимуться за свободу. Приємно бачити таку організацію людей. Я був дуже вражений».

Американську делегацію вітав на нашій землі й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він нагадав про нещодавні висловлювання президента Росії Володимира Путіна стосовно України і війни, розгорнутої проти нашої держави. «Путін — агресор. І Росія має заплатити ціну за незаконну анексію Криму та вторгнення в Донецьк і Луганськ. Росія повинна діяти як країна — постійний член Ради безпеки ООН, не порушувати міжнародне право і не ставити під загрозу весь світ», — вважає глава уряду.

При цьому він чітко дав зрозуміти: «Ми різні народи і різні держави». А США Арсеній Яценюк назвав міжнародним лідером у боротьбі за незалежність України: «Ми дуже цінуємо це і  покладаємося на вашу підтримку».

Сторони обговорили нещодавно ухвалений Сенатом США закон щодо надання Україні зброї. Сенатор Маккейн підкреслив, що це рішення було ухвалено без жодних дебатів, і його підтримали представники обох партій: «Жоден конгресмен не заперечив проти закону про надання зброї».

Відбулася розмова й щодо співпраці України та США в енергетичному секторі, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Глава уряду нагадав, що торік Кабінет Міністрів розпочав реформу в енергетичному секторі, висловивши вдячність іноземним партнерам за підтримку того, щоб зробити Україну енергоефективнішою та енергонезалежнішою.

«З одного боку, уряд працює над тим, щоб виробити ефективну енергетичну політику та наблизити тарифи до ринкових, з іншого — нам слід забезпечити субсидіями тих, хто цього потребує», — наголосив Арсеній Яценюк. 

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»