На виконання плану дій з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом Україна підключилася до баз даних Інтерполу. Тепер особи, які перебувають у базі даних цієї організації, не зможуть пройти через державний кордон України і їх буде затримано нашими прикордонниками. Такою інформацією поділився Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час відвідання пункту пропуску через державний кордон України «Бориспіль» Державної прикордонної служби.

Глава уряду ознайомився з порядком функціонування бази даних Інтерполу, підключених до мереж згаданого відомства, яка працює на першій і на другій лінії прикордонного контролю.

Під час запровадження заходів з лібералізації візового режиму Україна мусить виконати ще чимало технічної роботи, щоб наші громадяни мали право без віз їздити до країн-членів Європейського Союзу, до шенгенської зони. «І те, що відбувається в аеропорту «Бориспіль» — це одна з ключових технічних умов, які слід було виконати для просування в бік лібералізації візового режиму», — окреслив коло завдань Арсеній Яценюк.

Можливість перевіряти паспорти осіб, які перетинають український державний кордон, через базу даних Інтерполу була однією з основних умов європейських партнерів. Це потрібно для контролю переміщення осіб, які перебувають у міжнародному розшуку.

«Нарешті за двадцять років вперше ми отримали доступ безпосередньо до баз даних Інтерполу, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — І тепер будь-яка особа, яка перебуває в міжнародному розшуку, перевіряється Держприкордонслужбою, безпосередньо отримується інформація з баз даних Інтерполу. У разі коли така особа в міжнародному розшуку, вона переводиться на другу лінію перевірки і там уже вживають відповідних процесуальних заходів».

Паспорт Прем’єра відсканували за новою технологією. Фото з Урядового порталу

Крім того, 24 серпня наша країна виходить з так званої бази розшуку країн СНД, оскілки Москва не виконує процесуальних доручень. «І наше під’єднання до баз даних Інтерполу означає, що тепер ми стали частиною єдиної міжнародної системи розшуку злочинців», — наголосив глава уряду.

Істотно скорочується й термін проходження громадянами українського державного кордону: «Починали ми з того, що ще два роки тому пройти через державний кордон займало мінімум дві хвилини. Через нові технічні можливості Державної прикордонної служби і запровадження практично безконтактного методу спілкування з прикордонником, коли паспорт перевіряється електронною системою, прикордонник одразу отримує дані. З двох хвилин цей час скорочений максимум до десяти секунд».

Опісля Арсеній Яценюк особисто перевірив роботу автоматизованої системи перевірки документів. Процес сканування паспорта та проходження паспортного контролю дійсно тривав кілька секунд.

А за словами першого заступника голови Держприкордонслужби Василя Серватюка, спільна база з Інтерполом працює з 15 серпня на пунктах пропуску в тестовому режимі, діє прямий канал з Ліоном.

Біометричну систему контролю встановлено вже на 98 зі 157 пунктів пропуску. На 44 з них є можливість сканування відбитків пальців, повідомляє Укрінформ. До кінця вересня системою сканування відбитків пальців обладнають ще 24 такі пункти.

Загалом держава повністю змінює систему управління державним кордоном, де незабаром залишаться лише дві: Державна прикордонна служба і Державна фіскальна служба (митниця).

Скорочення контролюючих служб, за словами Арсенія Яценюка, також є частиною плану дій з лібералізації візового режиму: «Ми провели інвентаризацію того, що у нас відбувається на пунктах пропуску в цілому по країні. Скільки служб контролює або одного громадянина, або автомобіль при перетині державного кордону. Так ось, загалом нині на державному кордоні працює дев’ять різних служб, що є неприпустимим».

Такі зміни спростять переміщення через державний кордон та істотно зменшать корупцію, переконаний Прем’єр-міністр.

Він також анонсував новий експеримент за прикладом того, що було запроваджено при формуванні патрульної поліції: «Ми проводимо тренінги і наймаємо нових фахівців Державної прикордонної служби, в новій формі, з новою заробітною платою, але які потребуватимуть інших знань, іншого навчання, інших тренінгів і, найголовніше, — іншого ставлення до громадян країни».

Прем’єру презентували етапи реформування органів та підрозділів Держприкордонслужби в рамках проекту і зразки нової форми одягу прикордонників.

Реалізація представленого проекту, який проходить під гаслом: «Служити, захищати, допомагати», дасть змогу подолати корупційну складову серед персоналу та підвищити рівень довіри суспільства до відомства.

Для початку проект запроваджують у двох аеропортах: «Жуляни» та «Гостомель». «І треба шукати кошти на «Бориспіль», тому що це зараз основний хаб, де переміщується найбільша кількість пасажирів», — наголосив глава уряду.