Людина, яка не шукає друзів, — ворог сама собі. Ці слова грузинського генія Шота Руставелі звучать як сучасна філософія євроінтеграційної політики України, де кожен має усвідомити свою європейську приналежність, тим самим зробити такий важкий перший крок назустріч одне одному. Прагнучи змін, варто спробувати змінитися передовсім самому. Бути європейцем — це бути вільним у правах та діях, подорожувати Європою без проблем. Бути людиною, яка цінуватиме культуру, інших людей та їхню думку. Бути європейцем означає, що на схилі віку ти точно зможеш жити достойно. Ці слова належать кільком студентам одного з українських вишів, однак від того, скільки людей зможуть під ними підписатися, залежить наше спільне майбутнє.

Українці — європейська нація. Це випливає з тисячоліть нашої історії й підтверджується подіями, що беруть початок з листопадових ночей 2013-го. Різка зміна зовнішньополітичного вектора минулою владою призвела до Євромайдану. Та навіть у найкритичніші моменти Революції гідності європейська мета не зникала з переліку вимог. Саме студентська молодь першою вийшла, аби протестувати проти зміни курсу держави з проєвропейського на проросійський. Уже рік як підписана Угода про асоціацію між Україною та ЄС.

Тепер ми вчимося думати по-європейському, працювати по-європейському, мріяти по-європейському! Щодня. А кожна третя субота травня — лише додатковий привід, аби звіритися з курсом. І проаналізувати помилки.

Приміром, Україна сподівалася отримати безвізовий режим на Ризькому саміті «Східного партнерства», що відбудеться за тиждень. Однак не впоралася з усіма завданнями, і мрія відкладається. На думку експертів, у цьому немає нічого критичного, головне, аби в Ризі підтвердили позитивний сигнал. Новою ж датою відміни віз найімовірніше стане початок наступного року.

Більшу частину умов ПДВЛ Україна вже виконала. Однак, за словами керівника ГО «Європа без бар’єрів» Ірини Сушко, залишаються недоробки. Наприклад, у сфері захисту персональних даних необхідно удосконалити процедуру уникнення використання підроблених документів, забезпечити оперативний доступ Державної міграційної служби до бази втрачених документів. Потрібно посилити координацію правоохоронних органів України та ЄС, спростити процедуру зняття депутатської недоторканності, обмежити привілеї суддів і прокурорів. Крім того, необхідно продемонструвати прогрес у боротьбі з корупцією, забезпечити роботу центру моніторингу в сфері боротьби з наркотиками. У сфері протидії дискримінації внести зміни до Трудового кодексу України з метою забезпечення рівних трудових прав громадянам за всіма ознаками, зокрема інвалідам та представникам сексуальних меншин. Для України ніхто не робитиме винятків. І тут не допоможуть заслуги українського суспільства на Майдані й поточна ситуація на сході.

Починаючи з 2003 року, коли Україна вперше відзначила День Європи, змінювалася і риторика, і підхід до святкування. Приміром, цьогоріч у столиці особливу увагу буде приділено змістовному наповненню. Як зазначила заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко: «Важливо донести до киян та гостей столиці актуальність європейського вектора розвитку нашої держави, близькість та спорідненість українців до країн європейської сім’ї, а також переваги та можливості життя по-європейському для наших громадян. Водночас ми хочемо презентувати європейське обличчя Києва та його позитивний імідж».

Чеська республіка організовує жартівливий захід, на якому пишатиметься собою і одночасно себе висміюватиме, адже чехи як ніхто інший вміють посміятися над собою.

Нідерланди пропонують інтерактивний захід — створити віртуальну карту Києва (майданчик 6 х 6 м), де кожен гість свята зможе поставити свою позначку на тих місцях, що подобаються, або які треба поліпшити.

Польща спільно з Угорщиною пропонують виставку стендів «1989. Кінець системи». Виставка ознайомить з хронологією непростого шляху цих країн від радянської «залізної завіси» до вільної Європи.

Європейські заходи відбудуться сьогодні у більшості обласних центрів України.

Долучитися до цього свята у Києві можна тут:

  • Виставка квітів «Україна Європейська», Співоче поле з 10.00
     
  • Конкурс ідей (молодіжних проектів) Хакатон «Моє європейське місто», вул. Ризька, 15, 11:00 — 17:00
        
  • Церемонія відкриття Дня Європи за участі керівництва держави та міста Києва, Михайлівська площа, 11:00 — 11:40
       
  • Складання за допомогою конструктора великої карти Європи юними гостями свята та їхніми батьками, Михайлівська площа, 11:00 — 17:00 
      
  • Проведення танцювальної зарядки «FunUp», Михайлівська площа, 11:55 — 14:30
     
  • Змагання з велосипедного спорту на шосе «Критеріум до Дня Європи», Михайлівська площа — Хрещатик — Бессарабська площа з 12:00 до 17:00
     
  • Фінал Всеукраїнського фестивалю «Тато, мама, я — спортивна сім’я» в Центральному парку культури та відпочинку (Арка Дружби народів), 12:00 — 14:00 
        
  • Легкоатлетичний пробіг «Euro Run 2015», Михайлівська площа (старт) — вул. Велика Житомирська — Львівська площа — вул. Ярославів Вал — вул. Володимирська — Софійська площа — Михайлівська площа, 12:40 – 14:25
     
  • Концертна програма європейської і української хорової та інструментальної музики, Михайлівська площа, 14:00 —16:30 
     
  • Дискусійний клуб на тему: «Що Україна, Київ можуть дати Європі?»,  Дипломатична академія при МЗС України
     
  • Світлове шоу, Михайлівська площа, 19:30 — 21:10 
      
  • Виступ Державного академічного оркестру «Alex Fokin RadioBand», Михайлівська площа, 19:00
         
  • Італія та Італійський інститут культури в Україні організує гала-концерт «Gala Rossini», Національна опера України, 11:00 — 17:00