В Україні з візитом перебуває Європейський комісар з гуманітарної допомоги та управління у кризових ситуаціях Христос Стиліанідес. Учора він побував у Дніпропетровську, де мав зустріч із представниками міської влади, взяв участь у скорботній церемонії до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту і зустрічі трьох літаків з гуманітарним вантажем від ЄС.

А напередодні з Єврокомісаром зустрівся Президент Петро Порошенко, який  подякував Європейському Союзу за допомогу, яка вже надається Україні на рівні Європейської комісії й на рівні окремих держав-членів. Президент наголосив, що дії підтримуваних Росією терористів та регулярних військ РФ на Донбасі спричинили масштабні руйнування й завдали українським громадянам численних фізичних та моральних страждань.

«Сотні тисяч українців у зоні лиха потребують гуманітарної допомоги, справжньої, а не тієї квазідопомоги, яку вже вдванадцяте збирається незаконно переправити на Донбас агресор і яка складається з пального для танків та зброї для терористів», — заявив глава держави.

За словами Президента, завдяки гуманітарній допомозі ЄС задоволено найнеобхідніші потреби постраждалого населення, яке вдалося належно підготувати до зимового періоду. А створений у жовтні 2014 року механізм цивільного захисту ЄС сприятиме посиленню координації надання гуманітарної допомоги між Україною, Єврокомісією та державами ЄС.

Президент акцентував, що злочини проти людяності та тероризм, від яких страждає Україна, мають отримати адекватну відповідь від цивілізованого світу. «Ми збираємося звернутися до Гаазького трибуналу, який має розглянути ці злочини проти людяності, — повідомив Президент. — Це тест на людяність та моральну гідність, оскільки заплющувати очі на такі жахливі та ганебні злочини — значить потурати терористам і агресорам, порушувати високі європейські цінності, якими пишається ЄС та за які вмирають і страждають українські громадяни».

Христос Стиліанідес зазначив, що конфлікт на Донбасі призводить до складної гуманітарної ситуації. ЄС від самого початку надавав гуманітарну допомогу і має рішучий намір продовжити це робити: «Цього року Європейська комісія планує виділити 15 мільйонів євро гуманітарної допомоги. Ця сума збільшує загальний обсяг такої допомоги від Єврокомісії та країн-членів ЄС до понад 92 мільйонів євро».

За його словами, допомога зокрема містить продукти харчування, воду, опалювальне обладнання та пряму готівкову підтримку вимушеним переселенцям та людям, що залишаються у зоні конфлікту, повідомляє прес-служба Президента.

Високий гість наголосив, що Євросоюз демонструє підтримку й солідарність з Україною. Він засудив атаку на Маріуполь і закликав відповідальних за ескалацію конфлікту припинити бойові дії: «Закликаю до повного та негайного виконання мінських домовленостей всіма сторонами. Нам необхідне політичне врегулювання конфлікту, рішення, що повністю поважає суверенітет та територіальну цілісність».

З Христосом Стиліанідесом зустрівся й віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. «Ми маємо працювати на випередження і бути готовими до різних сценаріїв розвитку подій, до потреб внутрішньо переміщених осіб. Для цього потрібен спільний План дій щодо надання гуманітарної допомоги», — розповів Єврокомісарові урядовець.

Кабінет Міністрів вживає оперативних заходів для налагодження міжвідомчої координації із міжнародними організаціями з питань надання гуманітарної допомоги, зокрема тимчасово переміщеним особам.

Україна також сподівається на тісну співпрацю в питаннях доставки допомоги від держав-членів ЄС та Європейської комісії через механізм цивільного захисту, щоб активізувати розширену підтримку ЄС у скоординований спосіб.

«Ми ведемо роботу, спрямовану на створення системи, яка дасть змогу дуже швидко доставляти гуманітарні вантажі з ЄС на територію України. Також докладаємо всіх зусиль для вирішення питання стовідсоткової адресної доставки допомоги, яка надійде в Україну саме тим людям, які її потребують», — цитує слова Геннадія Зубка прес-служба віце-прем’єр-міністра.