КОШТИ

Пенсіонерам дадуть надбавки

Добра новина очікує на пенсіонерів. З 1 жовтня у зв’язку з черговим підвищенням розміру прожиткового мінімуму, встановленого Законом «Про Державний бюджет України на 2011 рік», підвищуються  розміри пенсійних виплат.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 жовтня збільшується з 764 грн до 784 грн.

За словами директора департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Миколи Шамбіра, у зв’язку з цим буде проведено черговий перерахунок пенсій та надбавок і підвищень до пенсії, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму. Зокрема мінімальний розмір пенсії за віком, пенсії у зв’язку з втратою годувальника на одного утриманця з 1 жовтня становитиме 784 грн, мінімальна пенсія у зв’язку з втратою годувальника на двох утриманців — 940,80 грн, на трьох і більше — 1176 гривень, шахтарі, на яких поширюється чинність Закону  «Про підвищення престижності шахтарської праці», у жовтні отримають пенсію у розмірі не менш ніж 2352 гривні.

Мінімальний розмір пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій (без урахування пенсій за особливі заслуги) з 1 жовтня становитиме: для інвалідів І групи — 1881,60 грн, ІІ групи — 1685,60 грн, ІІІ групи — 1489,60 грн, для учасників бойових дій — 1293,60 грн.

Крім того, будуть також збільшені:

- надбавки, підвищення, додаткові пенсії та інші виплати, розмір яких обчислюється виходячи із розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги).

Як повідомив Микола Шамбір, з 1 жовтня набирає чинності Закон  «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», яким внесено зміни до порядку обчислення пенсії за віком. Так, для встановлення пенсії за віком у розмірі не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, чоловікам необхідно мати не менше 35 років страхового стажу, а жінкам — 30 років. Обчислення надбавки до пенсій за понаднормовий стаж проводиться також з урахуванням цих норм. Але це положення не стосується вже призначених пенсій. Ці пенсії, як і раніше, будуть перераховані з урахуванням мінімального страхового стажу в чоловіків 25 років, а у жінок — 20 років.

Перерахунки мінімального розміру пенсій за віком та надбавки за понаднормативний стаж у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму проводяться непрацюючим пенсіонерам. Пенсіонерам, які працюють, пенсія буде перерахована після звільнення з роботи з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що встановлений на дату звільнення з роботи.

Але слід звернути увагу, що у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат чи державної соціальної допомоги не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що її не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму. Тому і працюючі, й непрацюючі пенсіонери отримуватимуть пенсію у розмірі, не меншому від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

 

Зайвих грошей не буває. Фото Володимира ЗАЇКИ

 Розміри  
деяких виплат з 1 жовтня 2011 року

 

Категорії осіб

У % від прожиткового мін. для осіб, які втратили працездатність

У гривнях

до 1 жовтня

з 1

жовтня

Підвищення до пенсії

(Закони України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»)

Інвалідам війни

Колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

І групи

ІІ групи

ІІІ групи

 

 

 

 

 

 

50%

40%

30%

 

 

 

 

 

 

382,00

305,60

229,20

 

 

 

 

 

 

392,00

313,60

235,20

Учасникам бойових дій

Колишнім неповнолітнім в’язням місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною в період Великої Вітчизняної війни членам сімей, зазначені у пункті 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге

Дружинам (чоловікам) померлих інвалідів, зазначених у статті 62 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», які не одружилися вдруге

 

 

 

 

25%

 

 

 

 

191,00

 

 

 

 

196,00

Учасникам війни

Колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни; особам, які були насильно вивезені на примусові роботи на територію дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з нацистським режимом у тилу ворога, яких у зв’язку з патріотичною діяльністю їхніх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, гонінням

 

а) нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни

 

б) іншим особам із вищезазначених

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15%

 

 

 

10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

114,60

 

 

 

76,40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

117,60

 

 

 

78,40

додаткова пенсія особам,  постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

(статті  50, 51,52 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»):

Інвалідам І групи

30%

229,20

235,20

Інвалідам ІІ групи

20%

152,80

156,80

Інвалідам ІІІ групи, дітям-інвалідам, а також тим, що страждають внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу

Особам, віднесеним до  категорії 2

 

15%

 

114,60

 

 

117,60

Особам, віднесеним до  категорії 3

Компенсаційна виплата за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи

 

10%

 

76,40

 

 

78,40

Особам, віднесеним до  категорії 4

5%

38,20

39,20

державна соціальна допомога на догляд

(Закон України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та  інвалідам»)

1) інвалідам війни з числа військовослужбовців та інших осіб, яким призначено пенсії по інвалідності відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»:

а) інвалідам I групи

б) інвалідам II групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду

в) інвалідам III групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду

2) особам, які належать до інвалідів війни відповідно до статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та одержують пенсії за віком, по інвалідності або за вислугу років (крім зазначених вище): інвалідам I групи; інвалідам II і III груп, які є одинокими і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду

3) одиноким малозабезпеченим особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів I групи);

4) малозабезпеченим інвалідам I групи, які одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів, зазначених вище)

 

 

 

 

50%

 

25%

 

 

15%

 

 

15%

 

 

 

 

 

 

15%

 

 

 

15%

 

 

 

 

382,00

 

191,00

 

 

114,60

 

 

114,60

 

 

 

 

 

 

114,60

 

 

 

114,60

 

 

 

 

 

392,00

 

196,00

 

 

117,60

 

 

117,60

 

 

 

 

 

 

117,60

 

 

 

117,60

 

особам, яким призначено пенсії за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби,  та деяких інших осіб» і які є інвалідами I групи внаслідок причин, визначених у пункті «б» ст. 16 зазначеного закону, або є одинокими пенсіонерами і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують догляду

 

50%

 

382,00

 

392,00

Розміри виплат
відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці»

Мінімальний розмір пенсії шахтарів

300%

2292,00

2352,00

Доплата на одного утриманця до пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок травми чи професійного захворювання

100%

764,00

784,00

Розміри надбавок  до пенсій
відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів»

 

Категорії осіб

Розміри виплат у відсотках від прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць 

Розміри виплат у гривнях

до 1 жовтня

з 1 жовтня

Почесні донори України

10%

91,10

93,40

ДО РЕЧІ

Перерахунки  будуть зроблені  вчасно 

У Пенсійному фонді України розроблено програмне забезпечення для проведення перерахунку пенсій з 1 жовтня ц.р. у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, яке здійснюється згідно із законом про Державний бюджет України на 2011 рік.

— Особливість нинішнього перерахунку полягає в тому, що час його проведення та набрання чинності новим пенсійним законом — «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» — збігаються, – повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Владислав Машкін. — Під час перерахунку буде реалізовано положення закону щодо фіксації розмірів пенсій, які перевищують максимальний розмір (на рівні 10 мінімальних пенсій).

У зв’язку з підвищенням  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, буде проведено перерахунок складових пенсійної виплати.