Нещодавно керівництво державної компанії ПАТ «Укргазвидобування» заявило про плани масштабної реконструкції своїх об’єктів з метою стабілізації видобутку газу на діючих родовищах та поступового його нарощення.

«Компанія розробила детальний план робіт, інвестиційну програму зі збільшення видобутку, що включає нарощування розвідувальних робіт, модернізацію бурового обладнання та оновлення інфраструктури. Інвестпрограма передбачає і залучення додаткових коштів від збільшення ціни реалізації газу до рівня собівартості з урахуванням необхідних капітальних інвестицій — 738 гривень без ПДВ, нині ціна реалізації — 349 гривень без ПДВ», — повідомив під час прес-конференції голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Сергій Костюк.

Підземелля  Харківщини

Основний напрям роботи компанії — це великі газові родовища, на яких ведуть видобуток уже багато років, але поряд з тим залишаються значні запаси газу. Родовища цього державного підприємства виснажені майже на 70%. Щоб стабілізувати видобуток газу, тут упроваджують дотискуючі компресорні станції (ДКС), які навіть за умови низького тиску дають змогу забирати запаси блакитного палива з глибин. Перші такі станції вже у вересні цього року з’являться на Шебелинському, а згодом і на інших родовищах Харківської області. Нині Харківщина — це регіон, що на дві третини забезпечує потреби населення в газі.

Стабілізувати видобування блакитного палива вітчизняні газовики планують за допомогою будівництва нових і модернізації старих ДКС. Так, на Шебелинському родовищі діють дві черги потужних дотискуючих компресорних станцій. За півстоліття видобутку пластові тиски в родовищі знизилися з початкових 240 атмосфер до теперішніх 24. За словами директора «Шебелинкагазвидобуння» (філія «Укргазвидобування») Юрія Фесенка, Шебелинське родовище розробляють майже 60 років, за цей час обладнання значно застаріло, а запаси відчутно зменшились. Якщо початкові запаси становили понад 700 мільярдів кубометрів газу, то нині тут залишилося лише 100 мільярдів, але навіть їх «підняти» без нових компресорних станцій буде неможливо.

Так видобувають золоте блакитне паливо. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Звідки візьмуться кошти

Тільки одну програму впровадження дотискуючих компресорних станцій на всіх родовищах «Укргазвидобування» оцінюють у 4 мільярди гривень. Це величезна сума, якої у державної компанії просто немає. І це не єдиний її проект. Паралельно з будівництвом ДКС «Укргазвидобування» бурить десятки свердловин, робить геологічні дослідження родовищ, яких у неї понад сотня, підтримує роботу переробних підприємств тощо.

Усе це потребує значних коштів — щонайменше 3—4 мільярди гривень на рік. В умовах фінансової та економічної кризи доступ до банківських кредитів в українських компаній обмежено. Єдина можливість для інвестицій — власні кошти. Але нині ціни на газ для державних компаній становлять усього 349 гривень (без ПДВ) за тисячу кубічних метрів (для приватних газовидобувних компаній, які продають блакитне паливо промисловості, встановлено граничну ціну 4724 гривень (без ПДВ) за тисячу кубічних метрів).

Очевидно, що через таку низьку ціну «Укргазвидобування» не може фінансувати власні проекти, до того ж вона нижче собівартості видобутку. Зауважимо: для населення цей газ продають уже за ціною 1080—4012 гривень за тисячу кубічних метрів. Тобто видобувна компанія отримує мізер з продажу власного продукту населенню, а основні кошти йдуть фактичним посередникам — НАК «Нафтогаз України» та обл- і міськгазам. За таких умов про розвиток вітчизняного видобутку не може бути й мови.

Закупівельну ціну на блакитне паливо для «Укргазвидобування» встановлює Національна комісія з регулювання в галузі енергетики (НКРЕ), але за останні чотири роки вона не підвищувалася. Понад те — з минулого року почалися затримки розрахунків за газ. Нині заборгованість НАК «Нафтогаз України» перед ПАТ «Укргазвидобування» сягає 3 мільярдів гривень.

Скрутне фінансове становище НАК «Нафтогаз України» не дає можливості вчасно здійснювати оплату за газ, а вся виробнича діяльність «Укргазвидобування» опинилася під загрозою, видобувній компанії часто бракує коштів на закупівлю навіть найбільш необхідного.

Вихід із ситуації — переглянути закупівельні ціни на блакитне паливо для «Укргазвидобування». В компанії пропонують підвищити ціни до 738 гривень за тисячу кубічних метрів, що уможливить забезпечення як поточних витрат на виробництво, так й інвестицій. Підвищення цін на газ не вплине на ціни для кінцевого споживача — населення, яке вже тепер платить набагато більше. Разом із підвищенням цін необхідно забезпечити і дисципліну під час розрахунків за газ — лише за таких умов можна буде говорити про інвестиції у вітчизняний видобуток газу.

«З одного боку, «Нафтогаз України» усюди заявляє про необхідність збільшення цін для українських державних газовидобувників, але з другого — повністю саботує процес збільшення власного виробництва блакитного палива», — каже директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. — «Попри збільшення доходів після підвищення цін на газ у травні, НАК утримує рекордну заборгованість перед «Укргазвидобуванням» і «Укрнафтою», а розгляд питання про підвищення цін в НКРЕ «Нафтогаз» власноруч фактично заблокував».

У пошуках  запасів  вуглеводнів

Нині «Укргазвидобування» розраховує переважно на власні ресурси, розвідані запаси компанії понад 600 мільярдів кубометрів газу! Цього цілком достатньо для підтримки видобутку на нинішньому рівні ще впродовж десятиліть. Але збільшення видобутку в майбутньому напряму залежатиме від прирощення запасів і відкриття нових родовищ.

Це питання досі не врегульовано. За словами голови правління ПАТ «Укргазвидобування» Сергія Костюка, компанія практично не одержує нових ліцензій, за останні 7 років отримано лише 4 дозволи на нові ділянки. «Укргазвидобування» має власні геологорозвідувальні та бурові підприємства «Укргазпромгеофізика» та «Укрбургаз», яким по силі забезпечити пошукові роботи на десятках ділянок одночасно.

За підрахунками спеціалістів компанії, за умови видобутку 15 мільярдів кубічних метрів газу щороку потрібно прирощувати запасів у 2—3 рази більше, тобто 30—45 мільярдів кубічних метрів. Для цього держава мусить надавати компанії щороку близько 10 ділянок для проведення геологопошукових робіт. Це дасть змогу відкривати нові родовища та забезпечити нафтогазовидобувну галузь запасами на багато десятиліть. Розвиток власної ресурсної бази, або просто збільшення запасів вуглеводнів, — це головна передумова не тільки для функціонування нафтогазової галузі, а й основа енергетичної незалежності України. В цілому ж досі не вкладається в голові, як в умовах газової війни з Росією можна одночасно вбивати власний видобуток газу.