За останньою інформацією, в Україні налічується понад 461 тисяча переселенців. І чи не в кожного з них є питання, пов’язані з їхнім новим становищем, відповіді на які конче потрібно отримати. Багато суперечок виникає навколо видачі довідок про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Що дає наявність такої довідки, роз’яснюють експерти.

Скаргидопоможуть

Нещодавно до редакції звернулася вимушена переселенка з Луганщини, щоб з’ясувати, чи потрібно їй ще десь реєструватись, щоб і надалі отримувати виплати. Адже раніше вона вже зверталася до Пенсійного фонду, де оформила всі необхідні документи для переведення виплат на територію, підконтрольну українській владі. Оскільки тепер вона живе в сина, то не знає, варто чи ні реєструватись як вимушеній переселенці. В управлінні соціального захисту населення, куди вона звернулася, на запитання, чи потрібна така реєстрація, відповіли, що це не обов’язково.

Насправді це не так. Необхідність стати на облік і отримати зазначену довідку прописана у нещодавно підписаному Президентом законі «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Тож запроваджують облік переселенців та створюють Єдину інформаційну базу даних. Для отримання довідки внутрішньо переміщена особа має звернутися до структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання. В цих установах написати заяву про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Видають довідку безплатно.

Проте чиновники на місцях чи то через недостатню поінформованість, чи то просто небажання зайве щось робити, не завжди пояснюють вимушеним переселенцям, що цей документ необхідно оформити. У таких випадках в Мінсоцполітики радять звертатися на урядову гарячу лінію (0-800-507-309) та скаржитися на недолугих працівників.

Як стати  на облік

Передусім переселенцям потрібно зареєструватися, щоб після 1 грудня 2014 року й надалі отримувати всі належні їм виплати. Ще один важливий нюанс: лише після реєстрації людина зможе претендувати на отримання грошової допомоги для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату послуг ЖКГ.

Для отримання грошової допомоги уповноважений представник сім’ї звертається до органу соціального захисту населення за фактичним місцем проживання і вже на місці оформлює відповідну заяву. До неї слід додати паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, і довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік. У деяких органах соціального захисту ще просять надати довідку, яка б засвідчила, що переселенці насправді живуть наприклад у родичів. Цю довідку можуть засвідчувати свідки. Цей документ не обов’язковий, проте, щоб унеможливити шахрайство, в деяких регіонах чиновники просять його надати.

— Рішення про виплату допомоги на оплату проживання прийнято у передзимовий період. Загальновідомо, що спершу цих людей селили компактно в будинках відпочинку, санаторіях, але не скрізь можна перезимувати. Тому й було прийняте рішення надавати таку допомогу, — роз’яснює заступник міністра — керівник апарату Міністерства соціальної політики Віктор Іванкевич. — Цю допомогу надають протягом 6 місяців. Для непрацездатних осіб розмір допомоги — 884 гривні на місяць, для працездатних — 442. Загалом на сім’ю надають не більш як 2400 гривень. Так держава компенсувала сім’ям, розселеним у пансіонатах і санаторіях, їхнє проживання в цих установах до 10 жовтня — до моменту, коли почала працювати програма щомісячної адресної допомоги.

Проте тут є один дуже важливий нюанс. Механізм виплати щомісячної допомоги передбачає, що працездатна особа не повинна бути утриманцем держави. Тому якщо в сім’ї, якій буде призначено грошову допомогу, є працездатні люди, що протягом двох місяців з дня призначення виплати допомоги не працевлаштувалися, зокрема й за сприяння державної служби зайнятості, розмір допомоги для них на наступні два місяці зменшується на 50%. Після того, як сплине цей термін, він припиняється.

Щоб отримати адресну допомогу, потрібно власноруч написати заяву. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Рекомендують працевлаштуватися

Тим, хто залишився на не контрольованій українською владою території, всі соціальні виплати, зокрема й пенсії, нараховуватимуть, але виплатять їх тільки тоді, коли конкретний населений пункт визволять від терористів.

— Пенсіонери із числа переселенців, які на момент прийняття постанови уряду №595 уже перебували на обліку в Пенсійному фонді, отримуватимуть пенсію без перерв, у визначені законом строки у випадку реєстрації в управлінні соцзахисту, — додає виконуючий обов’язки голови Пенсійного фонду Микола Шамбір.

Кого можна вважати внутрішньо переміщеною особою? Згідно з відповідною постановою, внутрішньо переміщеною особою вважають людину, яка переїжджає з території, не контрольованої або частково контрольованої українською владою, в міста і села, підконтрольні їй. Під частково контрольованими територіями мають на увазі населені пункти, де тривають бойові дії.

— Тож люди, які переїхали з української території, де тривають бойові дії, у спокійніші райони, також отримають статус внутрішньо переміщених осіб та будуть забезпечені всіма соціальними виплатами, — наголошує Віктор Іванкевич. — Безробітні переселенці зможуть бути задіяні на громадських роботах, які уряд планує розгорнути для зміцнення кордонів України. Ті, хто працюватиме на них, отримуватимуть цілком пристойну оплату: її розмір становитиме від одного до трьох розмірів мінімальної заробітної плати. Залученим з інших регіонів надаватимуть житло, харчування та компенсуватимуть переїзд до місця призначення і назад.

Тож ті, хто захоче працювати, зможе це зробити.

Від редакції. Видача довідок для переселенців – тема гостра й актуальна. «Урядовий кур’єр» й надалі продовжуватиме стежити за тим, як це відбувається. В одному з найближчих номерів ми розповімо, як складається ситуація в областях.

ТОЧКА ЗОРУ

Альона ТЕРЕЩЕНКО,
заступник міністра охорони
здоров’я  України:

— Нещодавно уряд надав резервних 25 мільйонів гривень на забезпечення медичною допомогою тимчасово переміщених осіб у Харківській області, число яких в цьому регіоні найбільше — 113 742. Адже бюджет регіону не був готовий до покриття таких великих видатків.

Також вирішено й одне із найболючіших питань, що стосувалося надання медичної допомоги хворим на ниркову недостатність, які потребували дороговартісної процедури гемодіалізу: розпорядженням КМУ №1070-р від 30 жовтня 2014 року прийнято рішення про виділення із резервного фонду державного бюджету 10 530 тисяч гривень на забезпечення протягом наступних півроку 135 хворих із числа тимчасово переселених осіб життєво необхідною процедурою гемодіалізу.

Загалом із числа переселенців, а це понад 461 тисяча осіб, з яких 127 тисяч — діти, на 12.11.2014 року до медичних закладів звернулися 134 303 особи, із них 56 397 дітей. Госпіталізовано 24 886 осіб, зокрема 9530 дітей. Пройшли медичні огляди у закладах охорони здоров’я 115 269, народилося 1743 немовлятa.

ДО РЕЧІ

Днями глава держави Петро Порошенко підписав Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», ухвалений у парламенті 20 жовтня. Цим нормативним документом передбачено, що внутрішньо переміщена особа — це громадянин України, який постійно проживає на території України, якого змусили або він самостійно залишив своє місце проживання у результаті або для уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Законом передбачено, що громадянин України має право на захист від примусового внутрішнього переміщення або примусового повернення на покинуте місце проживання.

Факт внутрішнього переміщення підтверджує довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Для отримання довідки переселенця людина має звернутися до відповідної державної установи за місцем фактичного проживання із заявою про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Заяву переселенець подає особисто, крім деяких випадків, передбачених у цьому законі. Заявникові можуть відмовити у видачі цієї довідки, зокрема якщо у державних органів є інформація про подання завідомо неправдивих відомостей для отримання цього документа.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує її місце проживання. При цьому відмітку про реєстрацію місця проживання переселенця не вносять до його паспорта.

Підставами для скасування чинності довідки про взяття на облік може бути повернення до покинутого місця постійного проживання, виїзд на постійне проживання за кордон тощо.

Місцеві держадміністрації в межах повноважень серед іншого забезпечують безоплатне харчування переселенців на період до отримання ними статусу безробітних або їхнього працевлаштування, але не більше місяця; надання у тимчасове користування переселенців житлового приміщення або соціального помешкання, придатного для проживання, за умов оплати зазначеними особами відповідно до законодавства вартості послуг ЖКГ.