ДЗВІНОК СЕРЕД НОЧІ

«Ваш син потрапив у міліцію – дайте гроші!»

Володимир ЕННАНОВ 
для «Урядового кур’єра»

Останнім часом популярним став новий вид шахрайства — «телефонний». Родичам «затриманого» дзвонять нібито з міліції і повідомляють про те, що їхнього найближчого родича затримано за скоєння тяжкого злочину і він може отримати тривалий термін ув’язнення. Далі сердобольні «правоохоронці» пропонують позитивно вирішити питання за певну фінансову винагороду.

75-річній жительці Бучі Валентині Петрівні подзвонили на міський телефон о третій ночі. Суворий чоловічий голос повідомив про затримання її сина Дарницьким райуправлінням внутрішніх справ. Для владнання справи потрібно було 10 тисяч євро, яких жінка не мала. Мати подзвонила невістці, але виявилося, що «потерпілий» спокійно спав поруч із дружиною.

Спритні телефонні шахраї виходять і на міжнародний рівень. Наприклад, до Тетяни, яка мешкає в Німеччині, подзвонив невідомий і представився адвокатом… її чоловіка, який після дорожньо-транспортної пригоди, скоєної з його вини, зараз перебуває у лікарні у вкрай важкому стані. І він як досвідчений адвокат береться за цю справу. Потрібно лише негайно надіслати на його особистий рахунок кошти за послуги. Номер був з України (хоч до чого тут український адвокат?). Олег — не перший, кого намагалися «розвести» на гроші. Зловмисникам, наприклад, вдалося на дві тисячі євро обманути жінку, син якої також «потрапив» в автопригоду…

Як зловмисники дізнаються інформацію про людей, достеменно не відомо. Можливо, від близького вашого оточення або з Інтернету, де ми залишаємо про себе різну інформацію. Слушні поради, як не стати жертвами телефонних шахраїв, дають у прес-службі ГУМВС України в Київській області.

Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, ввечері або вночі (номер набирають найчастіше навмання). Якщо відповідає жінка, починається словесна атака. Питають, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то голос повідомляє, що його затримали працівники міліції або він потрапив у біду (сюжет може бути найрізноманітніший).

Якщо жінка починає нервувати, розпитувати подробиці, шахрай тріумфує: жертва «на гачку». Аферисти — хороші психологи, не дають людині вийти із стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві й слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи вони просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з’ясувати справжню картину. А інколи змінюють голос і представляються родичами.

Мета одна — виманити гроші, які ви повинні, «рятуючи» родича, переказати на певний банківський розрахунок або перевести на названу шахраями сім-карту. 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Щоб не стати жертвою  таких аферистів 

1. Передусім не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

2. Ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, що представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім’я, по батькові і дату народження затриманого «родича». Майже у 100% такої інформації злочинці не мають, і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.

3. Уточніть, у якому саме відділі міліції перебуває ваш син або родич, після чого передзвоніть в міліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію, що є у вас.

4. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Якщо ви або ваші знайомі все-таки потрапили у ситуацію, коли незнайомі люди, представляючись міліціонерами, вимагають у вас гроші за вирішення яких-небудь питань, негайно дзвоніть у міліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, якщо «вимагач» — справді працівник міліції, допоможете очистити лави правоохоронців від випадкових людей. Не забувайте: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому ст. 369 КК України «Дача хабара», що карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.