Визволені від терористів населені пункти на сході України нині нагадують місця, що зазнали стихійного лиха. Тільки стихія та на цих територіях чинилася силою куди підступнішою — руками агресора. Тепер там потроху починають відновлювати подачу світла й водопостачання, виплачувати пенсії і зарплату. А залякані місцеві жителі чекають бодай на якусь допомогу від центру, а бізнес — конкретних правил гри.

Підприємці чекають податкових пільг. Фото Укрiнформу

Про майбутнє необхідно дбати сьогодні

Навіть успішне завершення АТО українськими військовими (бойовиків знищать, візьмуть у полон, витіснять за кордон або вони здадуться) не означає, що на Донбасі відразу настане мирне життя. Для повного «перезавантаження» потрібно буде п’ять-сім років, стверджують експерти, а ще — чимало грошей. Перемогти у війні ще не означає виграти мир. Але про майбутнє варто думати вже нині.

Саме вирішенню нагальних проблем регіону на сході було присвячено круглий стіл «Донбас після АТО», що відбувся в Торгово-промисловій палаті України. Участь у ньому брали представники бізнесу Донбасу, народні депутати, економічні експерти, аналітики. Йшлося про те, що держава має напрацювати певний механізм підтримки бізнесу і врахувати форс-мажорні обставини, в яких опинився регіон, та ухвалити закон про внесення змін до Податкового кодексу України (про соціально-економічний захист громадян України на територіях, де проводять Антитерористичну операцію).

Суть проблеми в тому, що бізнес і жителі регіону реально не можуть розраховуватися з державою та банками за своїми зобов’язаннями, проте штрафні санкції їм нараховують.

Разом з тим до Верховної Ради вже подано відповідний законопроект, який передбачає звільнення суб’єктів господарювання, громадян (у зоні АТО) від нарахування, сплати та подання податкової звітності за кожним податком і розрахунками за кредитними договорами. А також нарахування штрафних санкцій з 14 квітня 2014 року до закінчення Антитерористичної операції. Підстава для такого звільнення — заява платника податку і власника кредиту, яку він мусить подати до контролюючих органів за місцем реєстрації або за місцем його тимчасового проживання у довільній формі не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення АТО. Штрафні санкції на цей період застосовувати не будуть. Про це йдеться у законопроекті.

Коментуючи названий документ і ситуацію на Донбасі під час «круглого столу», народний депутат, президент УСПП Анатолій Кінах сказав, що цей регіон є і буде частиною України. «Нині важливо створити умови для того, щоб бізнес повернувся на Донбас, щоб населення регіону відчуло підтримку держави, й не лише в короткостроковій перспективі. Потрібно створити урядову комісію на рівні віце-прем’єр-міністра, яка буде глобально займатися проблемами регіону, щоб не було розпорошення по всіх урядових відомствах. Загалом з відновлення Донбасу почнеться відновлення й усієї України», — констатував Анатолій Кінах.

В очікуванні миру і спокою

Ситуація там справді повертається в інше русло — проблемне, але конструктивне. Затьмарення, в якому перебували наші співвітчизники, відходить, усі хочуть миру і спокою. Так, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олександр Чернявський розповів про те, що у багатьох визволених містах з’явилися банери з гаслами «Бізнесмени, поверніться на Донбас», і це реально — люди в очікуванні повноцінного життя. Заступник голови Донецької ОДА переконаний, що Україна — єдина. Але Донбас нині потребує допомоги. «Невдовзі настане осінньо-зимовий період. Тисячі будинків зруйновано, їх потрібно швидко заново зводити, до того ж не за радянськими стандартами, а — сучасними. Хай минуле залишиться в минулому. Бізнес і держава спроможні зробити реальні зміни. Лише треба внести певні зміни у законодавство», — стверджує Олександр Чернявський.

Президент Донецької торгово-промислової палати Ельвіра Севастьянова, коментуючи ситуацію на Донбасі, повідомила, що бізнес у регіоні виживає лише на ентузіазмі й вірить, що держава підтримає його. Особливу увагу Ельвіра Севастьянова приділила проблемам аграріїв. Ситуація у їхній галузі дійсно жахлива. Фермери ще минулого року брали кредити в банках під майбутній урожай, а нині вони його зібрати не можуть — поля заміновані. Чим повертати позики? Держава має на це звернути увагу й включити це питання у законопроект змін до Податкового кодексу.

Під час «круглого столу» було порушено багато питань цього проблемного регіону. Їх систематизують і передадуть у Кабмін і Верховну Раду, тож на Донбасі сподіваються, що проблеми тамтешнього бізнесу зрозуміють і посприяють у їхньому розв’язанні.