Часто доводилося чути нарікання, що наші військовослужбовці недостатньо забезпечені харчами й амуніцією, особливо в нинішніх умовах. Про це заговорили і в Міністерстві оборони, щоправда вже тепер, коли ситуація почала поліпшуватися. Провал у речовому забезпеченні армії був відомий усім військовим високопосадовцям, які зауважували, що коштів лише 49% потреби, а кількість солдатів стрімко зростає, тому швидко це зробити не можливо. Однак виявилося, що фінансування закладали і на абсолютно не потрібні речі.

Цього одягу бракує на передовій, проте до кінця року ним забезпечать кожного військового.

Один черевик на двох

— На початок п’ятої хвилі часткової мобілізації армійці мали, умовно кажучи, один черевик на двох, також двоє солдатів мали б розділити між собою кітель і штани, — зізнався радник Президента Юрій Бірюков. — Торік ситуація була ще гіршою — коштів вистачало лише на 20% потреби на речове забезпечення. Це й не дивно, бо ніхто не був готовий до таких подій. Однак розуміємо, що час уже переглянути все, починаючи з норм речового забезпечення військовослужбовців. Адже у давно застарілих нормах, якими користуємося сьогодні, у переліку досі є валянки, підкови, сумки для вівса, враховується годування собак і дельфінів. Якщо службові собаки в армії є, то дельфінів немає.

Правильніше було б, вважає Юрій Бірюков, щоб кількість необхідного визначали безпосередньо у Міноборони. Тож до парламенту подали відповідний законопроект. Як показує досвід, одного комплекту одягу солдатові не достатньо. Правильніше до кітеля додати три пари штанів, бо їх зношують швидше.

Оригінальне маркування НАТОвського зразка мають нові однострої.

Зекономити означає покращити

Представник волонтерського «десанту» при Міноборони керівник робочої групи з питань речового забезпечення Костянтин Лєснік зауважив, що нині вдалося вкластися у бюджет і замовити новітні зразки літнього одягу для військовослужбовців. А загальний комплект форми одягу тепер складатиметься з 60 одиниць найменувань. Це стало можливим завдяки розумному підходу. Розробивши інший крій одягу, зекономили на кожному комплекті по метру тканини і скоротили технологічний ланцюжок на 100 швейних операцій. Найголовніше, чим пишаються замовники одягу, — матеріал, з якого шиють форму.

Раніше були в ужитку зразки форми одягу, запроваджені при колишньому міністрові оборони, які армійці прозвали «гелетейками». Вони зажили недоброї репутації через плавкість при підпалюванні, інші недоліки. Тепер форма буде безпечнішою, адже підібрали якісніші тканини. А ще попрацювали розробники над зручністю і комфортом: липучка військового зразка не «блікуватиме» під час спалахів на полі бою і витримає понад 100 тисяч відкривань, кишені на куртці, до яких тепер можна добратися і під бронежилетом, слугуватимуть як вентиляція. Костюм міцний за рахунок подвійних швів на плечах (схожий на колишні «афганки»). Для екіпажів бойових машин спецпідрозділів верхній одяг буде вогнетривким.

За якістю форми у міністерстві обіцяють встановити особливий контроль. Запланували вибіркові перевірки якості. На експертизу братимуть зразки одностроїв з кожної партії. Таким чином виявлятимуть недобросовісних виробників. Бо на тендер можуть принести гарний комплект, а в масове виробництво запустити непридатне для носіння.

На пошитті форменого одягу зекономили. Для порівняння: на «гелетейку» витрачали 4,5 метра тканини, а на сучасний однострій піде 3,6 метра, під час пошиття «гелетейки» виконували 350 швейних операцій, нині — 200. Тож вартість комплекту зменшилася на 20%. Заощаджені кошти спрямували на удосконалення бронежилетів. Перевага нового «броника» — модульність. «Його треба обкатати, — розповів Костянтин Лєснік, — бо в модулі багато змінних деталей, і треба зрозуміти, для якої обліково-військової спеціальності яка частина бронежилета потрібна. Приміром, для танкіста принагідною стане верхня частина, яка захистить груди, плечі, адже ці частини тіла може зачепити осколок через оглядову щілину. Нижня частина «броника» у танку недоречна».

Сучасний бронежилет, який нам продемонстрували військові, важить 10,5 кілограма, має протиосколковий пояс, легко розділяється, шостого ступеня захисту, замість важкої сталевої плити керамічна, від якої не рикошетить. Проблема вже закуплених «броників» у тому, що, наприклад, якщо порвався чохол, то на списання йде весь бронежилет. У новітніх усі елементи окремі, їх легко замінити.

Як виявилося, за нинішніми нормами речового забезпечення бронежилет не входить у комплект обмундирування солдатів. «Броники» нині закуповують за наказом міністра оборони.

Заощадити зуміли також, скасувавши зимове взуття. Демісезонні берці слугуватимуть солдатові рік. За рахунок якісної шкіри, сучасної німецької мембрани, якісного поліаміду отримали міцне, зручне взуття. Під нього — й новий вид шкарпеток. Це махрові досить товсті вироби з хорошим вбиранням вологи. Для літа і зими вироби матимуть різний склад матеріалу. На холодну пору року в комплект входять ще одні утеплені шкарпетки і бахіли, які захищатимуть ноги і взуття від холоду, а штани від бруду. Закупівлю зимових шкарпеток почнуть із липня. Нині придбано першу партію — 160 тисяч пар берців нового зразка.

Першими зразки нового одягу, бронежилети, балістичні окуляри отримають військовослужбовці, які вирушатимуть у зону АТО з навчальних центрів.

Скільки ж коштуватиме комплект? Кажуть, це залежить від виробника: одні правили тисячу гривень за комплект, інші — 700. За якою ціною, зрештою, закуплять однострої, поки що не відомо.

Масово форма одягу нового зразка почне надходити на склади Міноборони на початку наступного року. Заміна форменого одягу відбуватиметься поступово.

— Нині склади порожні, — зауважив керівник робочої групи. — Триває часткова мобілізація, призов на строкову службу, і купити 400 тисяч комплектів форми відразу нереально. Ніхто такої кількості тканини не тримає на складах, не кажучи вже про готовий одяг. Технологічний процес розписується на рік не лише у нас, а й за кордоном.

До речі, як повідомив Костянтин Лєснік, нові зразки одностроїв захищені авторськими правами, які належать Міністерству оборони. Без дозволу військового відомства цей одяг продавати ніхто не має права. Форма має сучасне маркування НАТОвського зразка. Зокрема ним передбачено загальне для країн НАТО маркування розміру, щоб можна було обмінюватися одягом чи робити замовлення на виготовлення зразків одягу вже за відомим лекалом та розмірами. Тому фахівці міністерства просять усіх пильнувати ятки з крамом і в разі виявлення чи то підробок, чи незаконного перепродажу запатентованого одягу для солдатів повідомляти у міністерство.

Ольга ПРОКОПЕНКО, Світлана СКРЯБІНА (фото),  «Урядовий кур’єр»