Щоб краще зрозуміти потенційні можливості першого суперника гірників у групі H, варто зазначити:  «Атлетик» з Більбао — команда, яка напрочуд впевнено почувається в домашніх стінах. У минулому чемпіона Іспанії баски обіграли на рідному  стадіоні «Нуево Сан Мамес» славетну «Барселону» і майбутнього переможця Ліги Європи — «Севілью». Чинний володар Кубка європейських чемпіонів мадридський «Реал» вважав гостьову нічию в Більбао за успіх.

Змусити таку агресивно налаштовану команду більшу частину ігрового часу діяти в не притаманній для себе манері — вже половина справи. Середній лінії українського чемпіона, яку в дебютній зустрічі становили опорні півзахисники Степаненко і Фернандо, а також трійка бразильських універсалів Дуглас Коста, Тейшейра і Тайсон, це вдалося.

У другій половині зустрічі гості були значно ближче до того, щоб схилити шальки терезів на свій бік. Досить згадати, як Луїс Адріано лише трішечки не дотягнувся до м’яча після вивіреної діагональної передачі Срни, згодом простив господарів, не скориставшись гострим прострілом Кости. Найкращий момент для результативного пострілу мав Тейшейра, удар якого останньої миті заблокував захисник. У підсумку забитих м’ячів уболівальники так і не побачили — 0:0.

Багато журналістів звернули увагу на те, що вдруге поспіль суперником помаранчево-чорних на старті групового турніру Ліги чемпіонів стає четверта команда іспанської Примери. Рік тому Даріо Срна з партнерами невимушено обіграли в гостях «Реал Сосьєдад» — 2:0.

Цього разу незмінний чемпіон України останніх років розпочав з нічиєї. На мою думку, між цими двома подіями є величезна відмінність не тільки в результаті.

Найголовніше — тренерському штабу Мірчі Луческу вдалося в нинішніх складних умовах втримати у своїх лавах майже всіх провідних виконавців. З таким складом і довгою лавою запасних «Шахтар» має добрі шанси продовжити боротьбу за найпрестижніший футбольний трофей Старого Світу в 1/8 фіналу.

Оптимістично дивиться в майбутнє і капітан гірників.

— Це найсильніший «Шахтар» за останні десять років, з такою грою ми повинні обов’язково перемагати конкурентів, — заявив журналістам після фінального свистка Даріо Срна. — Сьогодні ми діяли в атакувальному стилі. І продемонстрували свої найкращі риси у протистоянні з командою, яка у кваліфікації Суперліги обіграла грізний італійський «Наполі», що заслуговує на особливу повагу.

— Те, що ми очікували від басків, вони і показали, — зазначив головний тренер донеччан Мірча Луческу. — Вони віддають перевагу прямолінійнішому вертикальному футболу. Мої підопічні намагаються більше комбінували, діяти нестандартно. Можливо, ми сильніші за «Атлетик». Дуже шкода, що не забили переможного м’яча. Водночас мушу визнати: зіграти з конкурентом на його полі внічию — справжнє трудове очко.

В іншому матчі нашого квартету португальський «Порту» невимушено розібрався з чемпіоном Білорусі. Господарі поля встановили особистий рекорд на євроарені — забили у ворота борисовського БАТЕ шість м’ячів. У складі переможців хет-триком відзначився форвард Ясін Браїмі.

Кращий бомбардир Прем’єр-ліги минулого сезону Луїс Адріано (праворуч)  міг відзначитися і в Більбао. Фото з сайту ФК «Шахтар»

ТАБЛО «УК»

Ліга Чемпіонів 1 тур   

Група H

Атлетик (Іспанія) — Шахтар (Україна) — 0:0

Порту (Португалія) — БАТЕ (Білорусь) — 6:0
Голи: Браїмі (5, 32, 57), Дж. Мартінес (37), Адріан Лопес (61), Абубакар (76)

30 вересня. Шахтар — Порту, БАТЕ — Атлетик.

Група E

Рома (Італія) — ЦСКА (Росія) — 5:1
Голи: Ітурбе (6), Жервіньо (10, 31), Майкон (20), Ігнашевич (50, автогол) — Муса (82)

Баварія (Німеччина) — Манчестер Сіті (Англія) — 1:0
Гол: Боатенг (90)

Група F

Барселона (Іспанія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:0
Гол: Піке (28)

Аякс (Нідерланди) — Парі Сен-Жермен (Франція) — 1:1
Голи: Шене (74) — Кавані (14)

Група G

Челсі (Англія) — Шальке-04 (Німеччина) — 1:1
Голи: Фабрегас (11) — Хунтелаар (62)

Марибор (Словенія) — Спортинг (Португалія) — 1:1
Голи: Захович (90+2) — Нані (80)