За час російської агресії і з початком бойових дій на Донбасі волонтерський рух в Україні набув значного розвитку. Особливо у прифронтових областях, якою є й Дніпропетровщина. Тож не дивно, що саме у Дніпропетровську ініційовано проведення Всеукраїнського форуму волонтерів «ГромадаFest».

Питань, щодо розв’язання яких волонтерам необхідно було поділитися досвідом, накопичилося багато. Тому програма форуму, який тривав  п’ять днів, була насиченою. На «круглих столах» із волонтерами, фахівцями, експертами та представниками органів влади обговорювали такі актуальні теми, як  реабілітація бійців АТО та правова допомога їм та їхнім сім’ям, пошук фінансування для волонтерських проектів, організація донорства,  проблеми переселенців та електронні закупівлі Міноборони. Окрім «круглих столів», відбулися безкоштовні майстер-класи, семінари, консультації.

Дезинфікаційний «СпецНаз»

У межах волонтерського форуму діяла і  виставка виробів військової промисловості. Серед амуніції, різних приладів та інших товарів для військових волонтерки Жіночого батальйону Дніпропетровська Наталія Холодова та Наталія Коваль звернули увагу кореспондента «Урядового кур’єра» на дезинфікаційний засіб «Стерилій АБ», який ще має назву «СпецНаз». На думку волонтерок, цей унікальний антисептик має бути в рюкзаку кожного бійця, особливо коли він іде на завдання.

Розробник та виробник препарату фізик за фахом підприємець з Одеси Леонід Станіславський розповів, що засіб стерилізує воду з будь-якої водойми: болота, річки, озера. Достатньо лише трьох крапель «Стерилію» на літр води (після проціджування через тканину). Крім того, антисептик допомагає лікувати поранення та опіки і дуже допоміг бійцям батальйону «Миротворець» врятуватися під Іловайськом. Одеський підприємець безплатно віддав українським військовим речовину, яка рятує життя. Антисептик виробляють з вітчизняної сировини, запатентований він та офіційно зареєстрований в Україні й у США.

Леонід Станіславський звертався до Міноборони стосовно офіційного постачання засобу в армію ще торік, і лише нині з’явилася надія на позитивні зрушення у цьому питанні за два-три місяці.

«Потрібно змусити систему служити людям»

На «ГромадаFest» зареєструвалася 71 волонтерська організація, у зібранні взяли участь майже  400 волонтерів з різних міст України. Деякі з них приїхали із зони АТО. На форумі зокрема  йшлося про брак в Україні єдиної концепції реабілітації — як для бійців АТО, так і для всіх громадян. Фахівці говорили про комплексний підхід до цього питання, необхідність створення реабілітаційного центру в Дніпропетровську, застарілість закону про реабілітацію тощо.

Головний лікар Дніпропетровської обласної станції переливання крові Антоніна Сердюк зазначила, що з початком АТО кількість охочих здати кров на Дніпропетровщині зросла вдвічі. З травня 2014-го по липень 2015 року лікарі прийняли майже 7 тисяч донорів, які хотіли здати кров для учасників АТО. За показниками здоров’я зробити це змогли приблизно 6 тисяч людей. Цю кров перелили у дніпропетровських лікарнях понад півтисячі пораненим бійцям АТО.

Обговорюючи проблеми переселенців, волонтери звернули увагу на недосконалість законодавчої бази, на відсутність єдиного органу, який би займався питаннями розселення людей, забезпечення їх гуманітарною допомогою та іншим.

«Волонтери звикли працювати самостійно, — наголосила радник голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб. — Це неправильно, тому що жодна некомерційна організація не володіє такими можливостями, які є у держави. Потрібно змусити систему служити людям».

Учасники форуму, який мав на меті не тільки обговорення, а й вироблення спільних рішень з актуальних питань, розглянули понад 100 цікавих ідей. Частина з них знайшла підтримку в Дніпропетровській ОДА і буде спільно втілюватися у життя у вигляді конкретних проектів. Наприклад, волонтери запропонували створити реабілітаційний центр для бійців АТО на базі обласного госпіталю для інвалідів війни, єдиний електронний реєстр служби крові, започаткувати цикл спільних тренінгів для держслужбовців та волонтерів з юридичної та психологічної допомоги, охорони здоров’я тощо. Дніпропетровська ОДА ініціювала створення єдиного реєстру учасників АТО, який фіксуватиме всі проблеми воїнів і спрямовуватиме їх для вирішення у відповідні служби.

«Відправляти бійців від інстанції до інстанції — це не допомога. Хлопцям потрібне єдине вікно, де вони могли б висловити все, що їх непокоїть. А вже ми — держоргани, волонтери, юристи — повинні розв’язувати їхні проблеми», — вважає Ольга Горб.

Одна з організаторів форуму Наталія Зарецька наголосила, що для реалізації більшості проектів потрібні зміни у законодавстві й підтримка на державному рівні. Представники Дніпропетровської облдержадміністрації пообіцяли допомагати волонтерам, доносити певні пропозиції до Президента й урядовців.

Обласна влада запропонувала волонтерам і юристам об’єднати зусилля. «Наше завдання — налагодити взаємодію всіх державних органів і волонтерських організацій. Надання допомоги має стати автоматичним налагодженим механізмом. Тільки такою злагодженою роботою можна досягти результатів», — вважає  радник голови Дніпропетровської ОДА Іван Начовний.