Сьогодні розвінчують міф, нібито повстанський рух був лише на заході України. Це підтверджує і виставка, і добірка документів, представлених в Українському домі. Про це заявив віце-прем’єр-міністр Олександр Сич під час відкриття музейної експозиції «Народна війна» та презентації першого тому добірки документів «Чекістське досьє окупованої України».

«Через історичні обставини ОУН і УПА зуміли більше реалізувати власні ідеї у західній Україні. Хоча насправді материнським середовищем націоналізму є схід. І перші націоналістичні організації — чи то Братство тарасівців, чи то Українська народна партія — родом зі сходу нашої держави», — поінформував урядовець.

Деякі документи відвідувачі побачили вперше. Фото Володимира ЗAЇКИ

Олександр Сич наголосив, що тоталітарний режим прагнув винищити будь-які згадки про національно-визвольну боротьбу українського народу, яка в ХХ столітті розгорнулася на всій території Української держави.

Зокрема, за даними секретного посібника Вищої школи КДБ ім. Ф. Дзержинського при Раді міністрів СРСР «Український буржуазний націоналізм» (1961 року) в Україні у 1950—1960 рр. діяли десятки підпільних студентських, робітничих, селянських організацій. «З червня 1959 по грудень 1960 року лише в одному з районів Кіровоградської області дві підпільні організації сім разів поширювали нелегальні листівки», — додав урядовець.

Тож українці мають не зважати на історичні схеми, які пропонує Кремль, зокрема щодо тлумачення сучасної російсько-української війни, і писати власну правдиву історію. «Правда вилікує та об’єднає українське суспільство. А правда полягає в тому, що весь український народ протягом ХХ сторіччя боровся за визволення від російсько-більшовицького окупанта», — цитує слова Олександра Сича прес-служба віце-прем’єр-міністра.

В експозиції «Народна війна» вперше подано статистику по всіх тогочасних українських губерніях та загалом по Україні щодо дій підпільних організацій, повстанських загонів, селянських збройних повстань, стихійних селянських виступів, загонів самооборони.

При створенні експозиції використано матеріали державних і галузевих архівів СБУ вісімнадцяти областей України. Всього опрацьовано 238 фондів та 1325 справ. Представлено понад 300 фотознімків з Центрального державного кінофотоархіву України ім. Г. С. Пшеничного та з інших архівних установ. В експозиції багато досі не відомих архівних документів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»