«У боротьбі з корупційною мафією головне — не зупинитися, не зламатися і йти далі. Вважаю, що ми на єдино правильному шляху. Дуже важливо, щоби Президент з Прем’єр-міністром працювали разом, як зараз», — це одна з думок глави уряду Арсенія Яценюка, озвучена в ефірі одного з телеканалів. Загалом він порушив чимало тем. Та найгрунтовніше зупинився на корупційній складовій. Мовляв, причетна до цього ганебного явища мафія навіть після Революції гідності не зникла. Новому керівництву держави вдалося відшліфувати лише владну верхівку, а в нижньому ешелоні корупціонери «окопалися, сховалися, перефарбувалися».

«Коли ти воюєш із потужною мафією, вона починає шукати підтримки в парламенті, в засобах масової інформації, а гроші у них на це є. І вони починають воювати персонально зі мною і урядом, — переконаний Арсеній Яценюк. — У їхніх планах — відправити мене у відставку і розвалити коаліцію.  Це все є повторенням 2005 року. Тільки цього не станеться».

Продовжуючи цю делікатну тему, Прем’єр підкреслив, що затримання прямо на засіданні уряду керівника Державної служби з надзвичайних ситуацій та його заступника — це частина послідовної та реальної боротьби з корупцією. Він нагадав про службове розслідування щодо діяльності керівництва податкової адміністрації, податкової міліції та митниці, яке розпочав уряд. За два місяці керівні посади втратили всі. Окрім цього, на період проведення службового розслідування від посади відсторонено керівника Державної фінансової інспекції. «Він побіг до політичних сил шукати собі притулку, щоб уникнути відповідальності. Не вийде, — охарактеризував дії посадовця Прем’єр. — Він виходить на прес-конференцію і розповідає про якісь зловживання. За попередніми результатами службового розслідування виявлено, що всі факти, про які заявляв відсторонений керівник ДФІ, стосувалися уряду Януковича — Азарова. Я хочу, щоб ми завершили це розслідування, і вся країна побачить, хто правий, а хто ні».

Аби довести справу до кінця, Арсеній Яценюк звернувся до Генерального прокурора з проханням порушити відповідну кримінальну справу. А в разі виникнення питань пообіцяв з’явитися на допит і свідчити. За його словами, так вчинить за потреби кожен із нинішніх міністрів.

«У нас нова країна, у нас нові підходи. Немає нікого, хто має імунітет», — передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Боротьбу з цим ганебним явищем влада розпочинає із себе. Фото з сайту naked-science.com

Розподілити, щоб отримати

Говорив Арсеній Яценюк і про долю слідчих, які займаються найважливішими корупційними справами. Для них уряд встановить зарплати в майже десять разів вищі від нинішніх. Можливість підвищити легальні заробітки для цієї категорії працівників структури внутрішніх органів обговорювали на розширеному засіданні колегії Міністерства внутрішніх справ. Там високопосадовці дійшли згоди, що, виплачуючи слідчим щомісяця 2300 гривень, навряд чи вдасться успішно притягти «корупційну банду» до відповідальності. «Я знайшов 30 тисяч гривень для кожного слідчого, який реально воюватиме з корупційною мафією в країні. Не можемо зразу дати всім — це будуть виключно ті слідчі, які розслідуватимуть найважливіші справи, — резюмував Арсеній Яценюк. — Коли країна перебуває в стані війні, коли люди віддають свої копійки і фінансують Збройні сили, Національну гвардію, — якісь потвори розкрадають гроші. Ми мусимо з цим боротися. Тепер усіх керівників державних компаній призначатимуть тільки на відкритому конкурсі. Публічно, в прямому ефірі обиратимемо керівника державної компанії».

Йдеться про прем’єрське доручення скликати загальні збори акціонерів компанії «Укрнафта» та інших компаній, де потрібно «як розподілити дивіденди, так і отримати до казни». За сценарієм глави уряду, керівництво «Укрнафти» обиратимуть за допомогою міжнародного аудиту, через фахових людей, які мають серйозну міжнародну репутацію. В такий самий спосіб ухвалюватимуть і фінансові рішення щодо всіх державних компаній. «Держава відновлює своє управління. Ми ставимо новий якісний іноземний менеджмент. Ми поважаємо права інших акціонерів. Ми отримуємо і розподіляємо дивіденди», — вивів формулу успіху глава уряду.

Деолігархізація будує нову еру

До слова, Президента Петра Порошенка глядачі побачили й почули того ж вечора. Він висловлюваннями від Прем’єра не відрізнявся. Говорив про боротьбу з корупцією як спосіб вижити Українській державі. Чому? Бо в країну не інвестуватимуть, бо місцевий бізнес не «підніме голову», а люди впадуть у справжній депресивний стан. Корупціонерів, які грабують державу, він пообіцяв не звільняти під заставу (та спочатку слід внести зміни до чинного законодавства). За словами Петра Порошенка, в Україні мають діяти порядок і справедливість, а не корупція та свавілля олігархів.

Щодо звільнення Ігоря Коломойського з посади голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації пролунали такі слова: «Ключова позиція — деолігархізація країни. Якщо ми намагаємось побудувати в державі порядок, то вони — хаос».

А ще Президент розповів, що указами про відзначення 8 та 9 травня 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги він має на меті об’єднати країну: 8 травня вшановуватимуть загиблих (цього дня відзначатимуть і перемогу європейських цінностей), 9 — живих ветеранів ВОВ.

«Коли ми чуємо на запитання провокатора відповідь президента сусідньої країни, що перемога могла б відбутися без українців, — це розкол загального антифашистського руху. Це знущання над пам’яттю українців, над роллю українців, які звільнили не лише Україну, а й усю Європу, — передає слова Президента його прес-служба. — Тоталітаризм та авторитаризм не можуть перемогти демократію. Тому я будую в нашій державі вільну, незалежну та демократичну Україну».