Напередодні Новорічних свят більшість українців турбується про те, як би найкраще накрити стіл, а вже потім переймаються цифрами на вагах. Особливо це стосується представниць прекрасної статі. Мало кому вдається не набрати зайвого протягом свят. Як пережити українські застілля без неприємних наслідків для фігури, з’ясовував «Урядовий кур’єр». 

Кефір на поміч

Плануючи пережити новорічні застілля з найменшими втратами для фігури, потрібно для себе чітко зрозуміти: це не останнє свято в нашому житті. Тож не потрібно наїдатись так, немов протягом року ніхто не дасть навіть шкоринки хліба. Тому перше і головне правило застілля: не відкладайте на новорічну ніч те, що можна з’їсти вдень 31 грудня. Ця трапеза має складатись переважно з овочів та фруктів: клітковина допоможе організму впоратись із навантаженням, яке насувається, і не з’їсти зайвого. Із цих  міркувань підійдуть кисломолочні продукти з біфідобактеріями.

— Якщо плануєте святкувати вдома, то не варто відхилятися від звичного режиму, — радить лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Тобто на обід приготувати салат і овочевий суп, шматочок риби або вареного м’яса і не чекати проводів старого року, щоб наїстись. Повноцінна вечеря 31 грудня — надійний захист від стандартних проблем першого ранку нового року.

Експерти радять, складаючи святкове меню, згадати багаторічний досвід: після розмаїття вишуканих закусок гаряче їдять лише з почуття обов’язку і поваги до господині. Тож, можливо, не варто дотримуватися традицій і почати застілля з гарячого, а не наїдатися салатами і холодними закусками. Ще одна порада: не варто готувати страви у промислових масштабах, особливо це стосується салатів, які в ідеалі бажано подавати як гарнір до головної страви.

Якщо у святкових планах — похід до ресторану, то варто перекусити ще вдома. Доки ви дістанетесь ресторану, мине чимало часу і шлунок почне натякати, що хоче їсти.

Щоб у гостях не переїсти, Людмила Денисенко радить дослухатися кількох простих порад. Передусім варто надавати перевагу салатам зі свіжих овочів. Вони абсолютно безпечні з погляду додавання зайвого, адже що більше їх  з’їсти, то менше вдасться запхати в себе шкідливих для фігури жирних страв. Також варто запам’ятати: салати — це не лише клітковина, а й ферменти, які допоможуть перетравити іншу, важчу, їжу. Та тут є одне але: в салатах не повинно бути майонезу.

Загалом налягати за столом бажано на жирну рибу, в якій містяться ненасичені жирні кислоти, вітаміни D і E. Вони добре себе зарекомендували як борці з вільними радикалами, що в умовах підвищеної уваги до алкоголю утворюються особливо активно. Тож коли бачимо на столі сьомгу, форель, осетрину, морського окуня — націлюємося на них. Натомість різноманітні газовані напої обходимо увагою, адже вуглекислий газ, який в них міститься, провокує бродіння і прискорює всмоктування алкоголю.

Послідовність врятує від похмілля

Яке ж свято без кількох чарок хмільного?! Деякі лікарі радять забути про ці напої раз і назавжди. Проте українці слухають ці поради зі зрозумілим скептицизмом. Адже ніхто навіть не намагатиметься їх дослухатись.

— Не належу до лікарів, які категорично проти вживання алкоголю, бо  він шкідливий і приховує зайві калорії, — роз’яснює Людмила Денисенко. — Я реалістка й дуже добре розумію, що без кількох бокалів ігристого вина або чарки горілки в новорічну ніч ніяк не обійтися. Тому наше головне завдання — мінімізувати шкідливий вплив на організм. Для цього ще до виходу з дому спробуйте знайти час, щоб випити трошки міцного. Це налаштує організм на подальше його перетравлення, оскільки почнеться процес вироблення ферменту, який розщеплює алкоголь. У народі цей метод підготовки ще називають «розігнати печінку». Інший варіант підготовки — випити чаю з лимоном чи м’ятою, свіжовичавлений морквяний сік (в нього можна додати буряковий, яблучний), а ще — столову ложку вершків чи чайну — оливкової олії. Це підтримає печінку і сприятиме відтоку  жовчі.

Іноді рекомендують готуватися до гучного застілля, з’ївши щось жирне. Це може бути канапка з маслом і шматочком червоної риби чи сиру. Так уповільниться всмоктування алкоголю. Порада, про яку всі знають, але чомусь нею нехтують: не можна пити хмільні напої натщесерце. 

Укотре хочеться нагадати споживачам, що головний принцип вдалого застілля — алкоголь потрібно вживати, керуючись роздільним принципом: не змішувати у власному шлунку все, що є на столі. Наш шлунок — не барний шейкер, тому погано переносить всілякі коктейлі. І хоч би як важко це видавалося під час вечірки, не можна знижувати градус. Звісно, спочатку під бій курантів більшість з нас п’є шампанське, воно ж ігристе вино, але лікарі радять лише пригубити його, а вже потім грунтовно заправлятись улюбленим напоєм. 

На жаль, часто трапляється, що хочеться все й одразу. Зазвичай загострюється таке бажання після перших кількох бокалів. Людмила Денисенко радить намагатись утриматись від таких шкідливих бажань і згадати, наскільки погано буде наступного дня. Але хто ж у хвилини справжніх веселощів думає про завтрашній день, особливо якщо він вихідний?

— Вживаючи алкоголь, потрібно пам’ятати про послідовність: спочатку сухі, потім солодкі й міцні напої, — наголошує Людмила Денисенко. — Пам’ятайте: вживаємо алкоголь не поспішаючи. Бокал сухого вина, який людина вип’є протягом години сидіння за столом, не завдасть шкоди фігурі. Загалом під час святкування можна випити 50 грамів алкоголю. Це приблизно 120 мілілітрів коньяку чи горілки, два бокали сухого вина чи два кухлі пива. При цьому бажано віддавати перевагу сухому червоному вину, а не білому. Коньяк та віскі краще за горілку чи джин.

Закушувати алкоголь потрібно правильно. М'ясо і несолодкі негазовані напої уповільнюють засвоєння алкоголю, а фрукти чи газована вода — прискорюють. Із цієї причини для нас менш бажане шампанське, пиво чи коктейлі.

Ці, здавалось би, знайомі більшості з нас прості поради допоможуть не лише фігурі утриматись на рівні, а й шлунок скаже нам спасибі, що його не мучили за столом.