Робочу поїздку Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка на Дніпропетровщину було присвячено буремним подіям на сході нашої країни. Першим пунктом стало відвідання дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова, де проходять лікування поранені бійці АТО. Саме в її палатах перебуває багато бійців із тих, що вийшли з оточення в Іловайську.

Командир добровольчого батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза подарував Арсенію Яценюку осколок від снаряда «Града» із зони АТО. Фото з Урядового порталу

Нагороди знайшли героїв

Із рук Прем’єра вояки отримали нагороди. Зокрема глава уряду вручив командирові другого батальйону спеціального призначення «Донбас» Національної гвардії України Семенові Семенченку орден Богдана Хмельницького III ступеня, яким його нагороджено указом Президента за особисту мужність, проявлену в боях. Примітно, що вперше з часу початку АТО легендарного комбата ми побачили без камуфльованої «балаклави». 

Арсеній Яценюк вручив також нагородний кортик і нагрудний знак «За відзнаку в службі» бійцеві батальйону «Дніпро-1» Володимирові Парасюку. А бійцям, які перебувають у лікарні, — нагородні годинники.

Арсеній Яценюк переконаний, що бійці АТО — «це справжні герої, які боронять країну». І підкреслив, що забезпечується все необхідне фінансування для придбання медикаментів та лікарської допомоги для бійців: «Грошей на рахунках — мільярди, треба, щоб швидше оборонне відомство використовувало їх».

«Але найважливіше — це бойовий дух і впевненість, злагодженість і дисципліна. Всюди: в Міністерстві оборони, в керівництві АТО, уряді, адміністрації. Тому що країна перед великими випробуваннями і великими викликами, — констатував Прем’єр-міністр. — Ми можемо все подолати, коли будемо з дуже холодним і прагматичним підходом, дисципліновано, з вишколом і розумом це робити».

Арсеній Яценюк підкреслив, що підтримує позицію Президента України, висловлену перед строєм ліцеїстів-богунівців, стосовно невідкладної зміни військового керівництва країни. «Настав час приймати серйозні і радикальні рішення, в тому числі персональні», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Імперія має впасти

Під час робочої наради, проведеної ним у Дніпропетровській обласній державній адміністрації, Арсеній Яценюк вручив медаль «За військову службу Україні» рядовому міліції Олексієві Мавріну — міліціонерові батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Азов» ГУ МВС України в Київській області. Нагороду отримала мати Оксана Пушенко.

За участь у бойових діях, проявлені мужність та відвагу, вірність присязі очільник МВС Арсен Аваков вручив табельну вогнепальну зброю командирові спецбатальйону «Дніпро-1» майорові міліції Юрію Березі, заступникові командира спецбатальйону «Дніпро-1» В’ячеславу Печененку, командирові спецбатальйону «Донбас» майорові Нацгвардії Семенові Семенченку, командирові батальйону «Миротворець» Андрієві Тетеруку, заступникові голови Дніпропетровської ОДА Борисові Філатову.

Юрій Береза подарував Арсенієві Яценюку осколок від «Града», який не вразив українських бійців. «Якщо він буде у вас, він не вразить і Україну, він пройде повз», — переконаний командир спецбатальйону «Дніпро-1».

Арсеній Яценюк нагадав, що 75 років тому розпочалася Друга світова війна: «Ніхто з нас не міг подумати, що такі осколки від російського «Града» нищитимуть Україну і вбиватимуть наших людей. Тоді радянська Росія влаштовувала спільні паради з військами вермахту. Світ зробив висновки. Це так не пройде».

Щоб зупинити війну, за його словами, потрібна єдність всередині України і сила духу, яку демонструють хлопці, що вийшли з оточення під Іловайськом, не здалися і вивели наших бійців. Перше, що необхідно, переконаний Арсеній Яценюк, — наша впевненість у перемозі, єдність і сила духу.

«Звичайно, ми очікуємо і допомоги ззовні. Санкції, які вже застосовано, виявилися кроком до певного стримування, але вони далекі від врегулювання конфлікту. Час називати речі своїми іменами. Росія і Володимир Путін розв’язали цю війну. На російському режимі лежить відповідальність за війну в Європі, за вбивство наших людей, за крадіжку Криму, за знущання над мільйонами українців. І все це за бажання відновити Радянський Союз», — наголосив він.

«Радянський Союз упав. І той, хто буде намагатися відновити будь-яку імперію, впаде так само безславно, як і його попередники», — сказав глава уряду.

Арсеній Яценюк повідомив, що нині тільки у Дніпропетровську перебувають близько чотирьохсот поранених бійців АТО: «Ми відправимо сюди додаткові ресурси, щоб забезпечити лікування і допомогу цим хлопцям. По всій країні багато поранених, багато сімей залишилися без батька, без сина. І це так не минеться: кожна людська трагедія повернеться тому, хто створив цю трагедію».

«Певен, що ми пройдемо ці випробування. В першу чергу треба покладатися на власні сили. Самоорганізація всього українського народу, боротьба на кожному місці, хто б де не був, і допомога фронту», — наголосив глава уряду.

Він подякував командирам спецбатальйонів, «які не залишили бійців, не здалися, вийшли з оточення і готові далі воювати за нашу країну».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»