Кажуть, суперечки народжують суддів, а небажання сперечатися — нотаріусів. Я теж так уважала, поки не потрапила на позачерговий з’їзд нотаріусів Нотаріальної палати України — самоврядної професійної організації нотаріусів, яка з’явилася на світ дев’ять місяців тому як недержавна неприбуткова професійна організація, що об’єднує нотаріусів України на засадах обов’язкового членства відповідно до статті 16 Закону України «Про нотаріат». Позачерговий з’їзд нотаріусів України, який відбувся в середині січня, протягом одного дня круто змінив подальшу долю вітчизняного нотаріату.

Право голосу

Прецедент стався вже під час реєстрації делегатів з’їзду: до зали засідань не пропускали дійсних (але чомусь небажаних) представників нотаріату із Києва та Львівської області. Невдовзі з’ясувалося, чому.

Як виявилося, не всім до вподоби реформування деяких сфер нашого життя і нотаріальної сфери зокрема. Звісно, не всі залишилися задоволеними запровадженими торік Міністерством юстиції України змінами: спрощенням процедур із надання якісних послуг населенню (введення проекту нової редакції Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України), мінімізацією відповідних витрат для громадян (зокрема введення спеціальних бланків нотаріальних документів не за завищеними цінами), безоплатним наданням належної правової допомоги незахищеним верствам населення тощо. І хоча це не суперечить, а навпаки відповідає принципам Міжнародного союзу нотаріату (так званого латинського нотаріату), до якого Україна вступила у червні торік, консервативність уже колишніх керівників НПУ на початку роботи з’їзду брала гору над здоровим глуздом. Бо саме нотаріусу Львівської делегації (після голосування) було доручено головувати на з’їзді, а новим президентом Нотаріальної палати України (теж після голосування) стала представниця Київського міського нотаріального округу Наталія Василина. Хоча представники цих двох делегацій справді могли не потрапити на з’їзд. До речі, дивно було б, щоб нотаріуси, які своїми фінансами утримують цю самоврядну організацію, не мали «права голосу» оцінювати її роботу та вносити зміни і доповнення для її нормального функціонування.

Торік відновлювали роботу державні нотаріальні контори. Фото Володимира ЗAЇКИ

Після визнання роботи президента та Ради Нотаріальної палати України (НПУ) незадовільною, з’їзд достроково відкликав із посади президента НПУ Людмилу Павлову, якій закинули звинувачення в узурпації влади цієї самоврядної структури. Також форум вніс важливі зміни і доповнення в Статут НПУ та до складу Інспекції з питань професійної відповідальності нотаріусів НПУ. Проте найголовніше — взяв курс на посилення регіонального представництва у новому складі Ради Нотаріальної палати, яке обиратиметься нотаріальною спільнотою винятково на місцях, а не спускатиметься прямою директивою зверху.

Обличчям до народу

Торік започатковано проект «Нотаріат обличчям до народу», в основі якого — поліпшення умов праці державних нотаріусів та матеріально-технічного забезпечення державних нотаріальних контор. Саме до них найчастіше звертаються найбільш незахищені верстви населення (пенсіонери, інваліди, пільговики). Покинути цю категорію людей напризволяще не дозволяє ні совість, ні честь, ні гідність. Звісно, у кого вона є. Протягом останніх п’яти місяців минулого року було відновлено роботу 7 із 10 державних нотаріальних контор, які не функціонували, і ця тенденція буде продовжена у році прийдешньому.

Кадрові зміни торкнулися і Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату. До речі, з урахуванням принципу регіонального представництва та фахового рівня практикуючих нотаріусів, які торік прозоро і відкрито у присутності журналістів складали іспит на право займатися нотаріальною діяльністю.

Позачерговий з’їзд нотаріусів довів усім, що нотаріуси своїми діями, як висловився один із класиків, підпирають не трон, а правопорядок, бо проводили його загалом задля стабілізації стосунків між її рядовими членами та керівними органами, задля збереження цілісності та згуртованості нотаріальної спільноти, відповідно до принципів Міжнародного союзу нотаріату.