Україну з офіційним візитом відвідала заступник Генерального секретаря ООН і глава Програми розвитку ООН Гелен Кларк. Вона зустрілася з вищим керівництвом нашої держави. Звичайно, в центрі уваги були українські реформи, а також тема Донбасу, зокрема можливість залучення миротворців ООН для врегулювання ситуації в регіоні. 

Президент Петро Порошенко наголосив на необхідності активізації зусиль з направлення миротворчого контингенту на схід України і висловив сподівання, що Рада безпеки та Генеральна Асамблея ООН затвердять відповідний мандат. Тим більше, що наші вояки завжди відігравали особливу роль в багатьох миротворчих місіях та зробили чималий внесок у процеси мирного врегулювання в різних частинах світу.

Глава ПРООН Гелен Кларк запевняє у відданості ідеї миру в Україні. Фото з сайту kmu.gov.ua

Пріоритети реформ

Говорячи про конституційну реформу, яка передусім має на меті децентралізацію, Президент наголосив, що Україна намагається використати найкращий світовий досвід в цій сфері, зокрема Польщі, і дуже розраховує на участь ПРООН у підтримці реформи децентралізації та впровадження конституційних змін.

Сторони домовилися, що ПРООН долучиться до процесу конституційних змін і сприятиме конституційному діалогу, повідомляє преc-служба Президента.

Гелен Кларк висловила сподівання, що шлях реформ, яким рухається Україна, попри агресію на сході та анексію Криму, буде продовжено. Вона наголосила на готовності Програми розвитку ООН всебічно підтримувати наші реформи, зокрема зосередила увагу Президента на програмах енергоефективності, енергозаощадження, протидії корупції, децентралізації та конституційного діалогу, адаптації внутрішніх переселенців.

Обговорено й головні напрями та завдання великої міжнародної донорської конференції, запланованої на квітень, й домовлено активізувати зусилля з її підготовки та проведення.

Окремо Петро Порошенко подякував Гелен Кларк за перегляд Плану гуманітарного реагування ООН (ПГР) на ситуацію на Донбасі, який було збільшено з 189 до 316 мільйонів доларів, і кількість отримувачів допомоги з 900 тисяч зросла до 3,2 мільйона осіб.

Питання залучення міжнародної допомоги для облаштування внутрішньо переміщених осіб з Криму та Донецької й Луганської областей були в центрі уваги й під час зустрічі Гелен Кларк із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.  Окремо йшлося й про спільні з ООН проекти з реабілітації та соціальної підтримки учасників антитерористичної операції на сході України, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Донори готові до роботи

Арсеній Яценюк також високо оцінив внесок ПРООН у підготовку оцінювання потреб із відновлення Східної України, яку було презентовано на засіданні Кабінету Міністрів 25 лютого.

План гуманітарного реагування на 2015 рік та проведення міжнародної конференції на підтримку реформ в Україні обговорив з високою гостею віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального  розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«В активній роботі з Представництвом ООН в Україні вітчизняний уряд створив план гуманітарного реагування, а також за підтримки Євросоюзу та Світового банку розроблено  надзвичайно важливий документ — Оцінку шляхів відновлення та розбудови миру», — зауважив урядовець.

Ці дані стали елементом матеріалів до вже згаданої донорської конференції, яка має на меті привернути увагу до гуманітарної ситуації на Донбасі як одного із пріоритетів зусиль донорської спільноти.

«Такі матеріали становлять гуманітарний блок, який представлятиме Україна для залучення додаткових коштів. Ми хочемо розказати, що відбувається в Україні і якої допомоги ми потребуємо, — цитує пояснення віце-прем’єра його прес-служба.

Геннадій Зубко запросив Гелен Кларк узяти участь у цій конференції. Вона позитивно оцінила План гуманітарного реагування на 2015 рік та спільні зусилля зі створення звіту з оцінювання шляхів відновлення та розбудови миру. «Я з великим ентузіазмом сприймаю план відбудови території, відновлення миру. В ньому є аналіз усіх потреб громад щодо відновлення інфраструктури, соціальних послуг, економічного відновлення та забезпечення толерантності й діалогу», — вважає глава Програми розвитку ООН.

Вона переконана: така конференція буде дуже важливою для привернення уваги міжнародної спільноти до потреб України. «Ви можете покладатися на нашу підтримку в забезпеченні цього широкого плану відновлення», — запевнила Гелен Кларк. 

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»