Для культурно-мистецьких Сум і всього краю — подія знакова. І хай сезон не ювілейний, його початок уже викликав значний інтерес у шанувальників сценічного мистецтва. Бо, як справедливо зауважив директор театру заслужений діяч мистецтв України Микола Юдін, справжнє мистецтво завжди бажане, очікуване і затребуване.  Тим паче такого титулованого колективу, який протягом останніх років піднявся на якісно вищі щаблі у самовдосконаленні й нещодавно заслужено отримав звання академічного.

Автентика і сучасні засоби творять феєричну виставу

Для щепкінців стало доброю традицією розпочинати першу зустріч із глядачем у новому театральному році показом прем’єрних вистав. Ось і цієї осені вони підготували музичний спектакль «Ніч під Івана Купала» за твором видатного українського драматурга Михайла Старицького. Спектакль поставила заслужена артистка України Олена Зарицька, яка, до речі, зайнята у ролі Насті Стрільчихи.

Твір неймовірно захопливий і видовищний, до того ж сумські театрали прочитали й інтерпретували драму по-новому. Насамперед акцент зроблено на автентиці, щоб донести до глядача прозорість, чистоту і незайманість української народної пісні, яка в усі часи залишається духовним бальзамом для душі.

Водночас використано сучасні засоби, які посилюють пісенний наголос, додають виставі особливого шарму і колориту. Завдяки такому поєднанню і майстерному синтезу вдалося створити яскраву і неповторну феєрію, що дає змогу говорити про спектакль як про одну з нових творчих візитівок сумського колективу, що за нею глядач упізнаватиме слобожанських  майстрів.

За режисерським задумом, сцена перетворюється на фантастичний жертовник, де у вічний двобій вступають світло і темрява, добро і зло. Протягом усього дійства протистояння набуває різної драматичності завдяки талановитій грі таких визнаних майстрів сцени, як Тамара і Марія  Корінні, Владислав Калініченко, Марина Грищенко, Олександр Середа, Вікторія Рашевська-Горбань та інші. Вагомий творчий внесок у сценічний успіх зробили артисти хору та балету.

Одне слово, шквал оплесків і вдячні слова від глядачів на адресу театральної трупи гарантовані.

Сцена з прем’єрної вистави «Ніч під Івана Купала» Михайла Старицького. В ролях – Тамара Корінна ( Настя Стрільчиха) та Олександр Середа (Василь). Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Час зірок і відкриттів

У тому, що наступний сезон неодмінно буде успішним для колективу та його численних шанувальників, Микола Юдін упевнений ще й тому, що на посаду художнього керівника нещодавно призначено заслуженого артиста України талановитого митця Сергія Федосенка. До того ж  протягом умовного антракту, який у театрі тривав з початку липня до третьої декади жовтня, робота не припинялася і на день. Відбувалися репетиції, артисти виїжджали з виставами до населених пунктів області, шліфували майстерність хористи, майстри балету.

Тож глядачам щепкінці запропонують справжнє гроно спектаклів за творами  світової і вітчизняної класики. Серед них «Назар Стодоля» Тараса Шевченка — цим твором сумські майстри розпочинали свій літопис 1933 року, «Чумаки» та «Мартин Боруля» Івана Карпенка-Карого, «Сім’я  Кайдашів» Івана Нечуя-Левицького, «По-модньому» Михайла Старицького, «Весела вдова» Франца Легара та інші.

Знайшлося місце і для п’єс сучасних авторів, зокрема місцевих. Не забуватимуть у колективі таку цікаву форму творчих звітів, як «Зірки, на сцену!» Тобто персоніфікація не дає змоги розчинитися чи заховатися за колегами, а виводить митця на передній край.

Уже є перший успіх. Концерт Марини Грищенко «Кохання час» викликав  хвилю овацій — одна з провідних майстринь сцени запропонувала масштабну і талановиту програму.

Готують театрали подарунок і для наймолодших глядачів — балетну виставу знаменитого твору «Доктор Айболить».

Тож наступний сезон буде насиченим, цікавим, багатим на відкриття і зустрічі із зірками сцени.