Напевно, ніхто з телеглядачів та користувачів Інтернету не залишив поза увагою повідомлення про те, що днями Служба безпеки України затримала у Києві й Одесі терористичні групи, які планували скоїти у цих містах злочини саме 26 жовтня. Тож, з одного боку, добре, що СБУ так оперативно спрацювала на випередження, а з другого, на жаль, немає впевненості, що це були єдині групи, які за гроші планували піддати небезпеці життя українців.

— За нашими даним, якщо під час виборів Президента в усій державі для охорони виборчих дільниць, життя та здоров’я їхніх працівників і самих виборців були задіяні близько 50 тисяч правоохоронців, то під час виборів до ВР їхню кількість планують збільшити до 70 тисяч. І все-таки, на нашу думку, навіть цієї кількості недостатньо, адже ризики значно підвищуються. Саме тому ми рекомендуємо МВС ще збільшити їхню кількість, особливо на прифронтових територіях і в областях, де вже затримувалися терористи або відбувалися терористичні акти, — зазначив голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель.

І додав, що це світова практика, коли у країні, яка веде бойові дії або має загрозу проведення терактів, відбуваються вибори, кількість правоохоронців порівняно зі звичайною збільшують у рази. Згадаємо вибори в Чечні 2007 року. Щоб запобігти терактам, тоді на одній виборчій дільниці в день виборів перебували понад 40 правоохоронців водночас. У нас же ці цифри поки що не перевищували від 2 до 5 спеціально підготовлених людей.

На сайті КВУ оприлюднено карту із понад 200 виборчих дільниць, де, на думку вітчизняних фахівців, кількість правоохоронців під час виборів обов’язково потрібно збільшити.

Щоб вибори пройшли без ексцесів, кількість правоохоронців на дільницях слід збільшити. Фото Володимира ЗAЇКИ

Олексій Кошель також повідомив, що спільно з МВС вони працюють, щоб запобігти усім можливим ризикам, пов’язаним з організацією виборчого процесу та дотриманням безпеки громадян. Серед них — прямий та непрямий підкуп виборців, особливо на мажоритарних округах. Порівняно з виборами Президента, за даними цієї організації, ризик підкупу нині зріс на понад 40% виборчих округів. За кількістю порушених у цьому зв’язку кримінальних справ нині лідери Одеська (15) та Запорізька (14) області, а також Київ (14). За ними — Харківська і Київська області (по 11), далі — Житомирщина (9) та Донеччина(7).

Також зафіксовано випадки використання чорного піару, порушень законодавства, негативних виборчих технологій та адмінресурсу.

А ще існує загроза зриву виборів на окремих дільницях у прифронтових виборчих округах та в інших регіонах, особливо у великих містах. Приклади цього — терористи, затримані в Києві та Одесі, а також замах на життя одного з кандидатів у Борисполі Київської області. Тому МВС та СБУ проводять спільні навчання для запобігання подібним випадкам у день виборів. Також серед них поширюють спеціальну брошуру, де викладено норми поведінки правоохоронців у певних небезпечних ситуаціях.

Окрім того, останнім часом вітчизняні спецслужби зробили заяви про те, що саме користувачі російських соціальних інтернет-мереж підбурюють українців на дестабілізацію ситуації під час виборів. Тому КВУ пропонуватиме парламенту розглянути можливість вимикати ці соцмережі на певний час для спокійного проведення виборів у нашій країні.