У витворах Рустема  Скибіна зашифрований  код його народу

Відомий художник-кераміст Рустем Скибін — один із найяскравіших сучасних представників кримськотатарської культури. Твори з його гончарної майстерні є в колишнього американського президента Джорджа Буша, мільярдера-філантропа Джорджа Сороса, Єврокомісара Штефана Фюле.

Повернувшись у дев’яностих роках минулого століття разом з родиною на історичну батьківщину, Рустем на основі орнаментів кримськотатарської вишивки, зібраних і розшифрованих художником і мистецтвознавцем Мамутом Чурлу, створив власний стиль поліхромного розпису керамічних виробів, який відображає найкращі риси традиційної культури кримських татарів.

Майстер досконало опанував метод створення щоразу нових варіантів стародавніх орнаментальних структур. Візерунки його творів мають потужну позитивну енергетику, закладену в основній програмі буття, — продовження життя на землі. На жаль, політичні події останнього часу змусили художника полишити творчу майстерню і рідний дім на півострові та стати біженцем. У такий непростий час лише творчість допомагає підтримувати душевну рівновагу.  Цими днями він разом з іншими митцями експонує свої роботи у столичній галереї «Античне місто». Саме тут відвідувачі мають змогу відволіктися від переживань, вибратися за межі тривожного інформаційного поля і, бодай на хвилинку скоротивши страсний тиждень, наблизити Світле Христове Воскресіння.

На виставці представлені оригінальні авторські роботи: вироби зЯйце з ликом Святого  Миколая слугуватиме оселі  оберегом порцеляни, кераміка, розписні дерев’яні яйця, художнє скло тощо. Приміром, розписні пасхальні яйця Наталії Стадник напевне не залишать вас байдужими: вони здатні привнести особливий затишок до вашого домашнього вогнища, а професіоналізм виконання і вкладена у кожну роботу часточка душі викликають неабияке захоплення. Ось художнє скло Ігоря Мацієвського —  вершина склодувного мистецтва. Споглядаючи його роботи, мимоволі усвідомлюєш крихкість і складність матеріалу і починаєш зворушливо вірити в існування чарівників.

Ось такі чудові — різнокольорові...

А відомий майстер Тетяна Жукова виготовила чергову перлину для шанувальників авторської порцеляни. Її шляхетна порцелянова панянка вирізняється  і ретельно вималюваними деталями, і витонченою вишуканістю.  Особливе місце серед експонатів виставки посідає унікальна подарункова Біблія з ілюстраціями іспанського абстракціоніста Сальвадора Далі. Це російськомовне видання з дев’ятьма сотнями сторінок і сотнею ілюстрацій уже неодноразово презентували в Україні. Втім, організатори сподіваються, що така вічна книга ще не раз знайде свого поціновувача. Тож цими днями двері галереї гостинно відкриті для охочих помилуватися витворами  чудових майстрів. А ще є унікальна нагода придбати оригінальний подарунок до найсвітлішого свята — окрайчик щастя для власної душевної мозаїки, в якій не місце темним кольорам. 

Вам би, пані,  пасувало  свято

 Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»,
Володимир ЗАЇКА (фото),
«Урядовий кур’єр»