Учора в ході Години запитань до уряду парламентарії підтримали протокольне доручення Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана про створення на базі Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства із залученням Комітету з питань соціальної політики робочої групи з питань тарифоутворення.

«Нам потрібно все чітко порахувати: як працюватиме нова система субсидій, яку кількість людей буде захищено, хто буде незахищений і які мають ухвалити рішення відповідно до цього український парламент і український уряд для забезпечення соціального захисту людей, які не могтимуть платити за комунальні послуги», — окреслив коло завдань Володимир Гройсман.

На гострі запитання народних депутатів відповідали профільні міністри, від яких залежить постачання енергоресурсів і захист населення від їх здорожчання. Так, міністр соціального захисту Павло Розенко розповів, що 1 мільйону 200 тисячам родин, які вже отримують субсидії, не потрібно буде наново здавати документи й заповнювати декларації. «Ми автоматично перерахуємо їм субсидії на новий термін без додаткових заяв і звернень», — цитує УНІАН слова урядовця.

Трохи втішив громадян і депутатів міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявою про можливий перегляд у бік зниження вартості газу, яку встановлює для населення Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Це може відбутися за результатами щоквартального перегляду і залежатиме від зменшення споживання, збільшення видобутку власного газу, зміни валютного курсу й ціни імпортованого палива. І за домовленістю з МВФ щокварталу комісія переглядатиме формулу.

Міністр очікує, що протягом наступних двох кварталів ціну газу з Європи та Росії вдасться знизити до позначки, нижчої за 250 доларів за тисячу кубів.

Розповів очільник Міненерговугілля і про ситуацію на окупованих територіях Донбасу. Україна, як він запевнив, не постачає електроенергію на окуповані російськими терористами землі, а постачання туди природного газу незначне.

Лише з четвертої спроби Верховна Рада підтримала протокольне доручення Володимира Гройсмана щодо створення робочої групи на базі комітетів з питань протидії та боротьби з корупцією та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності для перевірки оприлюднених у ЗМІ фактів можливих зловживань у державному секторі економіки й на державних підприємствах.

Депутатська робоча група має узагальнити результати перевірок Держфінінспекції у цій сфері, а також відреагувати на правову оцінку цих справ у правоохоронних органах. До 7 травня комісія подасть на розгляд парламенту висновки і пропозиції за результатами перевірки. Упродовж цього терміну Генеральний прокурор має прозвітувати в сесійній залі про стан розслідування оприлюднених фактів.

Володимир Гройсман так відреагував на рішення колег: «Кожне звинувачення, кожен натяк на зловживання слід ретельно перевірити». Він також запевнив, що Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зацікавлений у публічності й прозорості перевірки озвучених фактів.

До слова, міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко визнав, що за попередні роки роботи відомства виявлено порушень на загальну суму 9,4 мільярда гривень. Подано 166 звернень до правоохоронних органів, Генпрокуратури, СБУ і Держфінмоніторингу.  «Чекаємо дій, ще раз публічно подаватимемо», — констатував очільник Мінагрополітики. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»