Для людей з обмеженими фізичними можливостями фізкультура і спорт — не лише один із способів реабілітації, а й повернення до повноцінного життя, демонстрація активної життєвої позиції. Завдання ж структур, покликаних опікуватися цими людьми, — знайти такі форми організації фізкультурно-спортивної роботи, які відповідали б їхнім фізичним та суспільним потребам і заохочували цих людей до занять. Одна з таких форм роботи — Всеукраїнська спартакіада серед інвалідів праці «Сила духу». Цього року такий захід відбувся вже втретє. Про його організацію та проведення розповідає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, голова організаційного комітету та засновник спартакіади Валерій АКОПЯН.

— Валерію Григоровичу, що стало поштовхом для організації таких спартакіад?Директор виконавчої дирекції Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій АКОПЯН

— Важливе завдання держави — збереження життя і здоров’я громадян, які працюють. Особливої ж уваги потребують люди, що травмувалися на виробництві чи стали інвалідами внаслідок профзахворювання.

Тому залучення потерпілих на виробництві, інвалідів праці до активного громадського життя, надання їм допомоги у психологічній, фізичній та соціальній реабілітації — один з головних обов’язків нашого фонду. Особливо у нинішній непростий час ці люди мають відчувати, що вони не залишилися наодинці зі своєю бідою, що про них є кому піклуватися.

У межах реалізації заходів державної соціальної політики, спрямованих на інтеграцію цих людей у сучасне суспільство, виконавча дирекція Фонду з 2013 року ініціювала проведення щорічних всеукраїнських спартакіад серед інвалідів праці. Це поступ до кращого повноцінного життя без жодних обмежень.

— Наскільки активно інваліди праці беруть учать у спартакіадах?

— Хоч вони проходять лише три роки, та уже встигли добре себе зарекомендувати. Важливість таких заходів очевидна, і ми це бачимо з того, як наші підопічні цілий рік чекають на змагання. Коли бачиш очі цих мужніх людей, відчуваєш їхню енергетику, то розумієш, що робиш усе правильно.

Щороку зростає кількість учасників. Якщо на старти відбірних змагань першої спартакіади вийшло приблизно півтори тисячі осіб, другої — 1700, то цього року — вже 1800.

Така сама приємна тенденція стосується і фіналів спартакіади. У 2013 році до Алушти з’їхалися 240 спортсменів, торік до Ужгорода — 250, цього року, знову в Ужгороді, змагалися 270 осіб. Ці цифри свідчать, що наша спартакіада — не породження кабінетних мислителів, а життєво необхідна справа для кожного з тих, хто втратив здоров’я під час виконання трудових обов’язків.

— Які види спорту представлені у змаганнях?

— Їх шість: армспорт, бомбаскет, гирьовий спорт, дартс, настільний теніс, шахи. Ми підбирали ці види спорту, зрозуміло ж, з урахуванням можливостей учасників змагань.

До підготовки спартакіади долучилися сотні людей: насамперед співробітники фонду, спонсори, представники наших соціальних партнерів. Переконаний, що розвиток спартакіадного руху і далі йтиме по висхідній, незалежно від суспільних перипетій. Ми хочемо і будемо рухатися вперед, спираючись на спільне бажання творити добро.

— Звичайно, «Сила духу» викликає широкий суспільний резонанс.

— Цю спортивну подію не обійшло увагою й керівництво держави. З особливою приємністю наші спортсмени слухали вітання від Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та численних поважних гостей, які завітали на захід.

Головними ж тріумфаторами спартакіади стали збірні команди Одеської, Донецької та Дніпропетровської областей, які вибороли відповідно перше, друге та третє місця в загальнокомандній першості. Нам всім є чого повчитись у цих людей, які показують приклад незламності, оптимізму та величі духу. Це те, що підносить нас, надає віри і впевненості у часи боротьби українського народу за свою державу, її незалежність і європейське майбутнє.

— Зазвичай кожне змагання передбачає лідерів, і тих, хто не дотягнув до переможної планки.

— У нашій спартакіаді є переможці, проте переможених немає. Підстави для такого твердження дає та неймовірна атмосфера спорту, дружби та єднання, яка панувала протягом двох днів на змагальних майданчиках і поза ними.

Особливі емоції панували на церемонії нагородження переможців. Крім медалей і дипломів, призерів відзначено цінними подарунками. Своїх володарів отримали також кубки за перемогу в командній першості з видів спорту.

А ще в межах спартакіади в обласному музично-драматичному театрі було організовано концерт майстрів мистецтв Закарпатської області, який, як і сама спартакіада, залишиться надовго в пам’яті наших мужніх спортсменів.

— Традиція проведення спартакіад продовжиться?

— Звичайно. Адже приємно бачити людей з особливими потребами такими щасливими і натхненними, з неймовірним блиском в очах і жагою до повноцінного, багатогранного і справжнього життя!

Це надихає та спонукає нас — тих, хто покликаний опікуватися їхніми долями, до ще активнішої праці, додає нам ентузіазму та впевненості у правильності обраного шляху.

Зауважу також: пріоритетом Фонду як однієї з найбільш значимих і ефективних інституцій держави завжди буде захист інтересів людини праці. Це наша принципова позиція. Ми працюємо для людей, і найбільша подяка нам — бачити їх щасливими і життєрадісними.

2015-го ми відзначили 15-ту річницю з дня утворення Фонду. За ці роки зроблено багато добрих справ для людей, якими можемо пишатися. Переконаний, що Фонд і надалі залишатиметься на передовій соцзахисту громадян та взірцем для інших організацій соціальної та інших сфер.

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»