Наша країна стала жертвою агресора, який розв’язав криваву бійню, тож суспільно-політична ситуація вимагає кардинальних змін, зокрема щодо медичного забезпечення і захисту учасників бойових дій та мирних жителів. Найближчим часом в Україні проведуть загальну військову медичну мобілізацію. Про це повідомила радник Президента України Ольга Богомолець.

— Треба чітко відрізняти терміни «призов» і «мобілізація». Мобілізація не означає, що всі, хто бере в ній участь, підуть на передову. Мобілізація — це проведення комплексних заходів. Вона пройде в усіх районних центрах країни, щоб лікарі, громадськість, волонтери, представники силових структур чітко знали, що треба робити в зоні бойових дій або якщо  десь станеться терористичний акт, — зазначила вона.

Реабілітація має бути комплексною. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Реабілітація має бути комплексною

Проблеми, з якими зіткнулася нині наша медицина, потребують негайного комплексного роз?в’язання. За словами директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони Віталія Андронатія, із початку АТО кількість поранених у Збройних силах України становить 2425 чоловік. Це близько 70% усіх поранених у зоні АТО. Нині в госпіталях — їх понад 950. Близько півсотні бійців потребують протезування і тривалої нейрореабілітації.

Крім того, більшість з них потребують психологічної допомоги. Так, майже 80% бійців, які вийшли із зони АТО в короткочасні відпустки чи на переформування, мають певні ознаки психологічної дезадаптації. Це наслідки бойового стресу, бойової втоми.

— Недавно відбулася нарада в Адміністрації Президента з представниками силових відомств. Ми вивчали проблему психосоматичної реабілітації. Слід зазначити, що значно легше займатися профілактикою, ніж лікуванням. У військових, які пройшли професійну підготовку, не виникає психологічних проблем. Або якщо виникають, легше лікуються. А ті люди, які не пройшли психологічний відбір, мають дуже великі проблеми. Тому було прийнято рішення рекомендувати в пунктах мобілізацій проводити не тільки обов’язкове визначення групи крові і флюорографію, а й тест на психологічну відповідність. Якщо раніше ми серйозно не займалися проблемами психологічної реабілітації, тому що не було війни, то тепер реабілітація має бути комплексною, — розповіла Ольга Богомолець.

Тож для психологічної реабілітації і профілактики ускладнень нині розширюється психологічна служба Збройних сил, а також вводяться корективи в бойові статути: рекомендація для командирів  для профілактики бойових стресів, бойової втоми, для того, щоб боєць, який повертається із зони АТО, міг швидше адаптуватися до умов цивільного життя без негативних наслідків для його психіки.

Як зазначив начальник Київського військового клінічного госпіталю генерал-майор Анатолій Казмирчук, ухвалено рішення про розширення психіатричної служби і в їхньому центрі.

— У нашому клінічному центрі перебуває на лікуванні понад 500 хворих і поранених, які брали участь в АТО. Більшість пацієнтів зазнали не тільки важких фізичних, а й психологічних травм. Післястресові бойові розлади потребують тривалого лікування, спостереження і подальшої реабілітації. У госпіталі було кілька пацієнтів, які, потрапивши під обстріл «Градом», взагалі впродовж кількох тижнів не розмовляли, не виходили з кімнати, не їли, не пили воду. Вони б загинули, якби допомога не була надана вчасно, — сказав Анатолій Казмирчук.

Варто зазначити, що учасників АТО, які мають психосоматичні розлади, не лікуватимуть у психіатричних закладах, вони проходитимуть реабілітацію у госпіталях і санаторіях для ветеранів Великої Вітчизняної війни.

— Нині з’явилася велика кількість фальсифікаторів — людей, які видають себе за психологів. Співпраця з такими шахраями призводить до загострення ситуації, тож було досягнуто домовленості з Інститутом психіатрії про створення єдиного порталу, де оприлюднять перелік тих людей, які мають право проводити психосоматичну реабілітацію. Також планується виділити додаткові кошти для тих, хто хотів би отримати фахову підготовку психотерапевта і долучитися до реабілітації поранених військових, — додала Ольга Богомолець.

Бійців АТО лікуватимуть у санаторіях

Серед найважчих поранених — люди, які потребують протезування і нейрореабілітації.

— Це дуже тривалий процес. Така реабілітація може тривати роками, тому важливо, щоб людина перебувала вдома, поряд з рідними. Найближчим часом в Адміністрації Президента відбудеться зустріч з представниками ЄС, з якими ми будемо напрацьовувати програму створення найсучасніших нейрореабілітаційних центрів в Україні, — зазначила Ольга Богомолець.

А поки що поранені військовики проходитимуть реабілітацію в санаторіях, де раніше лікували воїнів-інтернаціоналістів.

— Відповідно до розпорядження Президента України в місячний термін ми маємо відкрити міжрегіональні реабілітаційні центри для учасників АТО. В Міноборони в екстреному порядку вже сформували два реабілітаційних відділення — на базі Львівського військово-медичного клінічного центру та в Ірпінському військово-медичному клінічному центрі. У планах —  реабілітаційні центри при кожному військово-медичному клінічному закладі, зокрема у військовому санаторії «Хмільник» на Вінниччині та на базі відпочинку в Іллічівську на Одещині. Новостворена Державна служба з питань учасників АТО формує перелік санаторних закладів, які використовуватимуть як реабілітаційні центри, — зазначив Віталій Андронатій.

У свою чергу науковець, лікар вищої категорії Ольга Ковальова зазначила, що запорізькі санаторії «Бердянськ» та «Лазурний» мають унікальні можливості для лікування пацієнтів з проблемами опорно-рухового апарату.

— Тут тривалий час лікувалися воїни-інтернаціоналісти. Їм у рази прискорювати одужання допомагали як місцеві природні чинники — пелоїдні грязі, мінеральна вода, так і інноваційні вітчизняні методики, які тут застосовують, наприклад, апарат LEIT — вітчизняна розробка. Зокрема завдяки йому в 3 — 4 рази швидше минає контузія, лікуються травми хребта і внутрішніх органів, нормалізується сон. Цей апарат активно використовують за кордоном, а в нас він чомусь не затребуваний. Раніше ми лікували мирні травми, а нині довелося лікувати воєнні. Тобто бійцям можна допомагати якісно і швидко, не втрачаючи дорогоцінного часу і не вивозячи їх за кордон, адже пацієнти з проблемами неврології і психіатрії повинні бути максимально наближені до середовища проживання, — вважає Ольга Ковальова.

В.о. генерального директора «Приазовкурорту» Ірина Сисоєва повідомила, що загалом усі санаторно-курортні заклади Запорізької області мають унікальний досвід і готові приймати на реабілітацію після стаціонарного лікування постраждалих у зоні АТО — відповідні листи керівництво області направило до Укрпрофоздоровниці, Міноборони та Мінсоцполітики.