НА ВЛАСНІ ОЧІ

Наш кореспондент побував на обов’язковому тестуванні з української мови та літератури

Перше, втім доленосне і найбільш хвилююче випробування - без тестових балів з мови та літератури не візьмуть до вітчизняних вишів! - на вступників чекало 2 і 3 червня. На нього зареєструвалося близько 250 тисяч юнаків і дівчат. Оскільки цьогоріч випускників шкіл значно менше (аж на 42%), Український центр оцінювання якості освіти дещо зменшив і кількість пунктів тестування. Відтак у четвер та п'ятницю багатьом молодим людям довелося долати чимало кілометрів, аби вчасно дістатися до зазначеного в запрошенні місця. Так, одні учасники виїжджали з дому за 5 годин до початку ЗНО, інші буквально "підлітали" на таксі в останні хвилини.

На подвір'ї Бориспільської загальноосвітньої школи N6, яка цього дня перетворилася на один з пунктів тестування, молодь почала збиратися рано-вранці - діти стояли невеличкими групами і по кілька годин чекали на початок "іспиту". Дівчатка ще гортали шкільні конспекти в надії "освіжити" знання, хлопці то нервово курили, то час від часу перебирали документи, щоб пересвідчитися, чи нічого не забули. Деякі приїхали з батьками - тут мали складати тести учасники не лише з кількох шкіл міста, а й з різних сіл району, з Києва та Переяслав-Хмельницького.

"Нам було дуже незручно сюди добиратися, - жмуриться від ранкового сонця мама Богдана, випускника Переяслав-Хмельницької гімназії, Оксана Дідик. - Початок тестів об 11-й, а ми мусили виїхати з дому о 6-й ранку. Діти невиспані, втомлені далекою дорогою, не поїли як слід. Це ми з міста, і добре, що є машина. А щоб людям доїхати з віддаленого села нашого району до цього пункту тестування, треба змінити три маршрутки".

Гомінкий натовп росте на очах. Хтось ще підглядає у книжку, хтось доїдає випічку, а ті, хто забув купити воду (прозору пляшку можна взяти із собою в аудиторію), біжать до сусіднього магазину. Підходжу до веселої компанії. "Невже зовсім не хвилюєтесь?" - цікавлюсь. "Мене, наприклад, просто колотить, з'їв таблетку валідолу! - не приховує Іван з рудим чубом. - Чомусь дуже нервую - всі правила з голови повилітали! Ще й не туди забрів - у запрошенні вказана невірна адресу пункту. Приходимо з друзями, а там приватний будинок. Але добре, що знайшли".

Тим часом о 10.15 двері школи відчинилися, і галасливий натовп повільно почав проходити усередину. Втім, вступники не поспішають штовхатися. Симпатична дівчинка теж не стримує хвилювання. "Адже від цього тесту залежить, чи стану студенткою університету, - пояснює випускниця Гнідинської школи ім. Петра Яцика Бориспільського району Яна Убога і запевняє, що заспокійливе із собою не брала. - Так ніби все знаємо, але переживаємо, щоб завдання були нескладними і зрозумілими. Думаю, якщо зосередитися на завданнях, то все вийде. Боюся запитань з української літератури: особливо важко розпізнати цитати письменників - на них легко помилитися. Мова легше дається - вона ж наша рідна! І твір напишемо - в тестах така форма, що можна висловлювати свої думки. Хочеться, щоб випала тема про майбуття". Яна, яка мріє працювати в готельному бізнесі, до випробування готувалася за різними довідниками, посібниками для ЗНО, а ще допомагала вчителька.

"Я теж найбільше переживаю за літературу, але якщо завдання будуть про творчість Шевченка чи Лесі Українки - відповім", - приєднується до розмови односельчанин Яни Андрій Шевченко. Хлопець залишив школу після 9-го класу, навчався в поліграфічному технікумі, але вирішив змінити професію на телережисера або оператора. За три роки дещо забув матеріал, та й шкільна програма змінилася - довелося ходити на курси з підготовки до тестування.

Поряд тупцюють хлопці, нервово перебираючи документи, - це випускники минулих років Віталій Халамендик та Андрій Кононенко з с. Гайшин Переяслав-Хмельницького району. Вони закінчили ПТУ, а тепер вирішили здобути вищу освіту. Та чомусь майбутні психологи твору боялися, як вогню. "Немає чого боятися!" - гукає друзів випускник Бориспільської вечірньої школи Віталій Смішний, прямуючи до відчинених дверей.

Наодинці із знаннями

При вході в учасників ЗНО документи ретельно перевіряли. Я ж потрапила до пункту тестування в якості громадського спостерігача, засвідчивши, що серед учасників не маю родичів. У вестибюлі у довжелезних списках молоді люди швидко шукали серед 270 прізвищ своє, щоб дізнатися номер аудиторії. Поки учасники займали свої місця, в кабінеті директора школи Віри Мазури зібралися інструктори. Віра Іванівна відкрила контейнер, дістала звідти пакети з тестовими завданнями і роздала їх педагогам.

Мені жереб видав аудиторію N8. Об 11.00 всі учасники вже сиділи на своїх місцях - по одному за партою, кожен під своїм номером. Ніяких мобільних телефонів, інших пристроїв, не кажучи вже про шпаргалки й книжки - всі особисті речі скромно розмістились в кутку класу в спеціально відведеному місці. І от інструктори відкрили пакети, роздали вступникам по два бланки для відповідей (А і Б) та тестові зошити, які можна було використовувати як чернетку, а потім перенести відповіді у бланки. Користуватися винятково ручкою з чорним чорнилом - мовляв, комп'ютер синьої пасти не розпізнає.

Відлік часу розпочався об 11.30. Всього на виконання завдань відводилося 180 хвилин - все ж таки два предмета! В аудиторії запала тиша. Діти занурили погляди в тестові зошити: 36 завдань з мови та 24 - з літератури. Адже тут треба не лише знання не розгубити, а й раціонально розподілити свій час, ще й правильно заповнити всі бланки, не зробивши помарок. Одні довго знайомились із завданнями, інші майже одразу приступили до їх виконання.

У хлопчика, який сидів неподалік, вдалося підглянути кілька завдань. Ну що може бути простіше за визначення частини мови або видів простих речень? Далі треба було попрацювати над чималим текстом, до якого виконати купу завдань.

Від спеки не потерпав лише Кобзар

Одначе вже хвилин через 40 букви почали потроху плисти не тільки у мене - спека застигла в повітрі. Всім присутнім не допомагали ні відчинені вікна, ні двері. Здається, від спеки не потерпав у своєму кожусі лише Тарас Григорович, який грізно з портрету над дошкою поглядав на дітей, ніби слідкуючи, наскільки добре вони знають його творчість. Але на питання з літератури було відповідати все важче - учасникам, які сиділи один за одним із сонячної сторони, стало погано: у хлопця раптово підвищився тиск, а дівчина ледь не зомліла. На допомогу прибігла медсестра. Діти намагалися якомога скоріше впоратися з тестами і вийти на свіже повітря.

Першою свої бланки здала минулорічна випускниця місцевої школи N1 Яна Лисовець. "Ніби все написала, крім твору - це не моє, - витирає спітніле обличчя дівчина. - Завдання були неважкими, але над літературою думала довше. Що взагалі не знала - ставила хрестики навмання - а раптом вірно". Діти виходили один за одним, пізніше інструктори сказали, що багато учасників дійсно здавали порожні бланки Б - без власного висловлювання. Хоча тема була неважкою: "Зміни найцікавіші у житті". "Прикро, адже за твір дається 24 бали, тим паче його можна було написати у довільній формі, - дивується директор школи Віра Мазура. - Але бачимо, що тепер і цьогорічні, і випускники минулих років добросовісно готувалися до тестування і працюють над завданнями. Раніше молоді люди виходили з аудиторії вже через 20 хвилин, нічого не написавши".

Після закінчення тестування учасники мали змогу отримати свої тестові зошити, щоб звірити свої відповіді з правильними - на сайті УЦОЯО. До цього пункту в четвер взагалі не з'явилися складати тести 20 чоловік. Якщо вони не прийшли з поважних причин, зможуть пройти ЗНО під час додаткової сесії, що відбудеться з 27 червня по 5 липня.

 

Світлана САКАЄВА,
директор Київського регіонального центру
оцінювання якості освіти

- Цього року дійсно було значно менше пунктів тестування через зменшення кількості випускників. Приміром, в Києві торік діяло 96 таких пунктів, а цьогоріч лише 48. У цілому тестування відбулося на рівні. Явка учасників була досить високою по нашому регіону - 86,3%, найвищі показники на Київщині та Чернігівщині - 89%. Порушень дуже мало - лише 5 чоловік вивели з аудиторій з мобільними телефонами. Одній дівчинці стало зле, її стан не покращувався, тож довелося викликати швидку.

 

 НА ЗАМІТКУ АБІТУРІЄНТУ

6 червня -- тест з іноземних мов, 8 -- з математики, 10 -- з російської, 14 -- з біології, 16 -- з історії України, 20 -- з фізики, 22 -- з географії і 24 червня --  з хімії.