Біженцями у своїй країні стали кримчани, що тікають від самопроголошеної влади і нових порядків на півострові. На материковій Україні їм гостинно й доброзичливо допомагають хто чим може. Підтримують і військових із Криму, які передислоковуються на материк. Як це відбувається в різних регіонах, дізнавалися журналісти «Урядового кур’єра».

Рівненщина. Є місцяі в садочках, і в школах

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

До навчальних закладів Рівненщини вже влилося 40 дітей, які з батьками приїхали на тимчасове проживання з Криму та східних областей. Нині виявили бажання переїхати в нашу область 46 родин, в яких 56 школярів та дошкільнят.

28 школярів зараховано до загальноосвітніх навчальних закладів Володимирецького, Дубенського, Дубровицького, Здолбунівського, Рокитнівського, Сарненського районів, міст Кузнецовська та Рівного. Дошкільнят прибуло теж 28, але у садочки пішли 12. Ще трьох, яким до 1 вересня виповниться 5 років, зарахують до школи раннього розвитку. Решта дітей поки що не потребує місць у дитсадках.

За словами начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Григорія Таргонського, якщо і надалі родини з південних чи східних областей виявлятимуть бажання жити на Рівненщині, навчальні заклади краю готові до першочергового зарахування їх у школи й дитсадки.

Черкащина. Переселенцям допомагають адаптуватися

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

На Черкащині нині живуть понад 130 переселенців із Криму. Всіх їх прийняли гостинно, надавши житло та всіляку можливу допомогу. Біженці продовжують прибувати, тому місцева влада сприяє налагодженню нормальних умов їхнього проживання та соцзабезпечення. Зокрема йдеться про компенсацію за винаймання житла, сприяння у пошуку роботи, влаштування дітей до шкіл та дитячих садочків тощо. Серед проблемних питань — стурбованість за повернення коштів «ПриватБанком». Нині це питання вирішується. У всіх районах створено координаційні центри та «гарячі лінії», на які звертаються кримчани.

На селекторній нараді з цього питання, яку провела облдержадміністрація, йшлося, що жоден переселенець не повинен залишитися поза увагою місцевих владних структур. На сайті обласної держадміністрації розміщено номер «гарячої» телефонної лінії, на яку сім’ям з АР Крим та м. Севастополь слід звертатися, якщо потрібна допомога.

Волинь. Лелека порадував жителів Криму

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур'єр»

Волинь прийняла першу сотню біженців із Криму. До органів місцевої виконавчої влади області по допомогу вже звернулися 48 родин, яким довелося покинути свої оселі на півострові у зв'язку з окупацією його Російською Федерацією. Половина з них нині живе в обласному центрі.

— Прийом сімей за місцем їхнього тимчасового перебування проводимо спільно у взаємодії з волонтерськими організаціями, закладами охорони здоров’я, освіти, служби зайнятості, пенсійного фонду тощо, — розповіла директор департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Світлана Мишковець. — Уже організовано їх облік через єдиний реєстр. Для визначення потреб таких сімей наші працівники допомагають заповнити їм соціальні картки. Далі в область впродовж двох-трьох днів з державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України» в електронному вигляді надходять особові справи тих, хто не захотів жити під окупантами.

Волинські спеціалісти першочергово опрацьовують їх і готують рішення щодо призначення або продовження виплати державних соціальних допомог чи пенсій. Проблем із виплатами грошей немає. Працюють телефони «гарячих» ліній: (0332)778-127, 25-54-85.

На Волинь переселилися також п’ятеро військовослужбовців з військових частин Севастополя та Сімферополя. Тимчасово живуть у готелі «Профспілковий». Військову службу вони проходять у частині Внутрішніх військ МВС України

Питання про роботу з громадянами, які переїхали на тимчасове  проживання з Криму, управлінці днями заслухали на оперативній нараді в облдержадміністрації. Її голова Григорій Пустовіт акцентував на тому, що центрам зайнятості слід максимально працевлаштувати кримчан. Керівник виконавчої влади області також дав доручення створити реєстр вільного житла, зокрема й на селі, щоб запропонувати кримчанам для тимчасового проживання й можливого подальшого викупу, звісно, за їхнім бажанням.

Разом із батьками з окупованого півострова на Волинь прибули і 26 дітей. Семеро з них вже влаштували у дитсадки, десятеро — в загальноосвітні школи, ще двоє — у ліцей. А днями у родину, яка змушена була покинути одне із міст на Південному березі Криму, волинський лелека приніс синочка.

— Нехай росте здоровим на радість вам і людям! — почули щасливі батьки щирі побажання волинян.

Сумщина. Селяни можуть поділитися городами

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

Державна міграційна служба зареєструвала 16 кримчан, які обрали Сумщину для постійного проживання, ще двох — на півроку. За словами т. в. о. начальника управління взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Сумської ОДА Олега Румянцева, усіх їх розселили у санаторних, курортних, освітянських та інших закладах, визначених заздалегідь працівниками оперативного штабу. Зараз вирішуються питання навчання дітей, працевлаштування, медичного обслуговування тощо.

Окрім 9 офіційних закладів, спеціально підготовлених для розміщення кримських переселенців, область має й резервні варіанти.

Допомогу запропонували і чимало місцевих громадян. Серед них жителька обласного центру, яка зголосилася надати будинок з усіма зручностями для трьох осіб. Із схожими пропозиціями звернулися сільські жителі Сумського, Лебединського та інших районів.

Дехто із селян — власників земельних паїв готові поділитися наділами, щоб охочі могли вирощувати городину.

Усю вичерпну інформацію з питань навчання та виховання дітей, а також розселення, медичного обслуговування та працевлаштування можна отримати, зателефонувавши на «гарячу лінію» за номером: (0362) 63-36-10.

«Гарячі лінії» також працюють в управліннях праці та соцзахисту населення, Пенсійного фонду, Державного центру зайнятості, Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності. 

Миколаївщина. Працюють міжнародні спостерігачі

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

У Миколаївській області розпочала роботу Місія ООН у справах біженців. Питання надання допомоги біженцям в реєстрації, облаштуванні, розв’язанні соціальних проблем обговорили в Миколаєві перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Луста та представник управління Верховного Комісара у справах біженців ООН Манучехр Холов. Володимир Луста повідомив членам Місії, що для розв’язання першочергових проблем переселенців влада області надає з бюджету 900 тисяч гривень. Таке рішення прийнято 3 квітня на сесії облради.

Частину грошей спрямують на оплату заборгованості перед пансіонатами за проживання та харчування переселенців. Основна ж сума піде на закупівлю товарів першої потреби. Як повідомили в облдержадміністрації, на сьогодні до Миколаєва з Криму прибули 72 члени сімей військових, яких розмістили в санаторіях «Перемога» та «Інгул». На Миколаївщину також переселилося 16 цивільних.

Манучехр Холов розповів, що представники ООН проведуть співбесіду з 5–6 сім’ями, які прибули з Криму до Миколаєва. За результатами моніторингу, що його проводять представники УВКБ ООН на кордоні з Кримом, на сьогодні головною проблемою є брак реєстрації переселенців. Також представник Місії зазначив, що більшість із тих, хто виїжджає з Криму на постійне проживання на материк, не реєструються в міграційних службах. Через це складно встановити кількість переселенців.

Питання прийому та розміщення вимушених переселенців із Криму, забезпечення їх житлом, їжею, а в перспективі — роботою та всіма соціальними гарантіями нині одне з першочергових і для місцевої влади. «Люди, яких переслідували російські окупанти, були змушені покинути в Криму налагоджений побут, квартири, роботу — все, що наживали й напрацьовували роками, — зазначає голова Миколаївської

облради Тарас Кремінь. — Це трагедія для кожного з них, і ми всі — і влада, і жителі Миколаївщини — зобов’язані зробити все можливе і неможливе, щоб кримчани, які приїжджають до нас, ледве ступивши на нашу землю, відчували по-справжньому родинне тепло і турботу».

Тож, за розпорядженням Т. Креміня, для належного забезпечення прийому жителів АР Крим на миколаївському залізничному вокзалі облаштовано спеціальні кімнати, де представники місцевих органів влади, соціальної та медичної служб надають допомогу біженцям. Тут є дитяча ігрова кімната, душ, Інтернет і все, що знадобиться біженцям у перші години, поки триває оформлення їх документів.

А щодо наданих на потреби біженців коштів, то їх перерозподілили з тих, що планували витратити на капремонт будівлі облради.

Директор департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Ольга Сивопляс розповіла, що до приватної школи «Гіпаніс-ЕОС» пішли двоє кримських хлопчиків. Крім цього, створено місця для малечі в дитячих садочках, чотирьох вагітних поставили на облік у медзакладах міста, деяким військовим поновлюють документи, пошкоджені під час переїзду.

Уже працевлаштовано двох кримчан. Більшість цивільних біженців зупинилися у родичів чи знайомих. Житла потребує лише одна родина, якій запропонували кілька варіантів помешкання.