Гуманітарну кризу можна полегшити, якщо діяти разом, упевнені очільники областей України. Вони так і роблять у межах програм для відновлення інфраструктури та допомоги територіям, що постраждали внаслідок бойових дій на сході. Проект запровадив заступник Глави Адміністрації Президента України Геннадій Зубко.

Близько 30 тонн гуманітарного вантажу — продукти харчування та теплий одяг — доставила до Сєверодонецька делегація на чолі з головою Житомирської ОДА Сергієм Машковським. Було зазначено, що це тільки перша партія гуманітарної допомоги із Житомира, буде ще два таких вантажі.

«Ми активно долучаємося до справи, і це такий сигнал для інших областей. люди на територіях, що постраждали, не залишаться наодинці зі своїми проблемами. Ми допомагатимемо і сприятимемо розв’язувати проблеми», — зазначив Сергій Машковський. Він додав, що, крім гуманітарної допомоги, готовий уже сьогодні визначити об’єкти соціальної інфраструктури, які в подальшому силами області буде відновлено й запущено в дію. За попередніми даними, це будуть три об’єкти: дві школи та дитячий садочок у місті Попасна. Адже Житомирщина «багата на каміння та інші корисні копалини». Житомирців надихнув приклад черкащан, завдяки підтримці яких було відремонтовано СШ №24 у Лисичанську. У подарунок від своїх нових шефів тамтешня школа отримала ще й комп’ютери.

Наступного дня Луганщина зустрічала представників Сумщини. Тимчасово виконуючий обов’язків голови Сумської ОДА Іван Баршош узявся відремонтувати будівлю, де буде розміщено обласний Будинок дитини, перенесений до Сєверодонецька. Після ремонту до нього перевезуть 65 дітей, які перебувають у Харківській області. На найближчій сесії Сумської обласної ради напрацюють механізм допомоги дитбудинку. Напевне, не забудуть і про іграшки для малюків, у яких нема батьків.

Голова Луганської ОДА Геннадій Москаль приймає  гуманітарну допомогу від житомирян. Фото з сайту Луганської облдержадміністрації

«Без цієї допомоги ми б не обійшлися. Звісно, що грошей на відбудову всіх структур, яким завдали шкоди бойовики, в обласної адміністрації немає. Тому голови ОДА з усієї України активно долучаються до допомоги. Є добра воля приїхати і обрати інфраструктуру, яку власними коштами вони відновлюватимуть, за що ми їм дуже вдячні», — зазначив голова Луганської ОДА Геннадій Москаль. За його словами, першочергові — Станично-Луганський, Новоайдарський та Попаснянський райони, міста Щастя та Лисичанськ.