Днями Кабінет Міністрів проведе розширене  засідання за участю Президента України Петра Порошенка і представників парламентської коаліції, щоб обговорити процес ухвалення потрібних для  поліпшення життя громадян та продовження реформ законів. Про це вчора, відкриваючи  урядове засідання, заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Результатом такої спільної роботи має стати внесення на розгляд парламенту кількох  важливих законопроектів. Як відомо,  Кабінет Міністрів виступив з ініціативою підвищення соціальних стандартів із 1 вересня. А минулого четверга Україна змогла домовитися з міжнародними кредиторами про списання 3,8 мільярда доларів державного боргу. 

Потрібно, щоб законопроекти про  підвищення всіх соціальних стандартів  про списання  зовнішніх комерційних боргів та про зміни до податкового законодавства для повернення в Україну коштів, виведених за кордон колишніми посадовцями, парламент підтримав. Зокрема, за словами Прем’єра, в межах упровадження процедури конфіскації арештованих коштів треба  внести  зміни до ст. 100 КПК.

Результатом діяльності слідчо-оперативної групи СБУ, МВС і Генеральної прокуратури повинна бути невідкладна передача матеріалів до суду і притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, які вчинили антиукраїнську  провокацію біля Верховної Ради 31 серпня, заявив, відкриваючи урядове  засідання, Арсеній Яценюк.

Урядовці вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Фото з Урядового порталу

У день, коли відбувалося прощання із трьома бійцями Національної гвардії, які загинули внаслідок терористичного акту, глава уряду вкотре звернувся до правоохоронних органів «з тим, що перелік статей, за якими порушено кримінальні провадження, передбачає довічне ув’язнення для осіб, що скоїли цей антилюдський акт»: «Прошу всю правоохоронну систему, органи прокуратури вжити всіх заходів і притягнути винних до відповідальності. Ці бандити повинні сидіти в тюрмі».

Прем’єр-міністр зазначив: є доручення уряду щодо виплати всіх матеріальних компенсацій родинам загиблих та бійцям Національної гвардії, які брали участь в охороні громадського порядку.

Поліція в законі

Відучора в  Україні офіційно створено  Національну поліцію — центральний орган виконавчої влади, який підпорядковується Міністерству внутрішніх справ.

Як наголосив Прем’єр-міністр, новий орган створюється відповідно до Закону України «Про поліцію». Глава уряду доручив Міністерству фінансів невідкладно напрацювати зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік» та проект закону про Державний бюджет на 2016 рік у частині  забезпечення фінансування реформування правоохоронної системи, і передовсім — створення Національної поліції.

«Кошти, необхідні, щоб українські поліцейські вийшли на вулиці міст і здійснювали патрулювання й охороняли українських громадян, повинні бути забезпечені як у поточному році, так і в наступному», — наголосив він.

Арсеній Яценюк окремо зупинився на питанні захисту українських поліцейських: «Вони виходять на вулиці, щоб боротися з організованою злочинністю, захищати українських громадян, щоб кожна українська родина могла вільно і безпечно відправити своїх дітей на вулицю. Це означає, що українські поліцейські повинні отримати повний захист від Української держави — захист свого життя, здоров’я, честі й гідності». Глава уряду доручив Міністерству юстиції разом із Міністерством внутрішніх справ проаналізувати чинне кримінальне законодавство на предмет необхідності посилення захисту життя і здоров’я українських поліцейських та за необхідності внести до парламенту відповідні зміни до законодавства.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що набір до  нової  поліції  в Слов’янську і Краматорську стартує 26 вересня. Цього місяця  також почнеться набір в Івано-Франківську — 3 вересня,  Вінниці — 6, Чернігові — 13,  Херсоні — 15, Черкасах і Кременчуці —  21,  Полтаві — 23 вересня.  800 нових патрульних поліцейських складуть присягу 26 вересня у Харкові. 

За словами міністра, у вівторок відбулася зустріч із колегами зі США, за результатами якої наприкінці вересня до України приїдуть 10 інструкторів із Техасу (США). Вони почнуть відбір і навчання працівників міліції для створюваного підрозділу спецпризначення КОРД Національної поліції України.

Газ «готується» до зими

Запаси газу в підземних сховищах до зими повинні зрости з 14,5 до 19 мільярдів кубометрів. Як наголосив Прем’єр-міністр, за останній місяць обсяги газу в сховищах зросли на 1,5 мільярда кубічних метрів і нині становлять 14,5 мільярда кубів. Однак цього недостатньо,   щоб пройти опалювальний сезон. Ключовий критерій для вільного проходження сезону — 19 мільярдів кубометрів. Тому нині, за словами Арсенія Яценюка, триває закачування й уряд шукає додаткові фінансові ресурси, щоб збільшити обсяги накопичення газу.

Прем’єр-міністр також підтримав ратифікацію Верховною Радою угоди між Кабінетом Міністрів  та урядом Японії про надання кредиту на модернізацію Бортницької станції аерації. Угода передбачає отримання кредиту в сумі 108,193 мільярда єн, що за сьогоднішнім обмінним курсом становить понад 900 мільйонів доларів. За словами міністра фінансів Наталії Яресько,  термін кредитування — 40 років; відстрочка платежу за кредитом та відсотками за користування — 10 років; відсоток за користування кредитом — 0,1.

Генеральний підрядник робіт — японська компанія; обсяг товарів японського виробництва, використаних під час реалізації проекту, має бути не меншим ніж 30% вартості контракту. Субпозичальником кредиту уряд визначив Київводоканал, який погашатиме кредит за рахунок складової для водовідведення.

Корпоратизація на зміну корупції

Ще одна важлива ділянка реформування — модернізація Укрзалізниці.  «Корпоратизація Укрзалізниці означає, що вона на 100 відсотків належатиме виключно державі. Будь-які спроби приватизації Укрзалізниці ні в кого не пройдуть», — наголосив Арсеній Яценюк на урядовому засіданні. Водночас має відбутися «кардинальна зміна системи менеджменту і реальна прозорість і боротьба з корупцією в системі Укрзалізниці».

За словами Прем’єра, останні два десятки років керівництво Укрзалізниці «практично привласнювало статус залізничних олігархів»: «Обсяги розкрадань на залізниці були неймовірні. Тому доти, доки залізниця є класичним державним підприємством, вона залишається анклавом корупції».

«Нарешті Укрзалізниця відійде від своєї старої корупційної складової та радянської моделі функціонування і стане державною компанією, яка надає якісні сервіси як для громадян України, так і для українських підприємств», — наголосив він.

Корпоратизацію Укрзалізниці, зазначив глава уряду, він розглядає не лише з точки зору поліпшення  сервісу та прозорості цієї компанії: «Публічне акціонерне товариство «Українські залізниці» повинно стати однією з рушійних сил української економіки».

«Ми самі виготовляємо вагони, рейки, шпали, колеса. Рівень локалізації з модернізації української залізниці — стовідсотково  робиться все в Україні. Росія нам перекрила ринки. Але внутрішній попит на вагони, локомотиви і залізничну інфраструктуру неймовірний», —  зазначив  Арсеній Яценюк.

Що швидше пройде реформування, то швидше до нас прийде фінансовий ресурс на те, щоб купувати в українських заводів українські вагони, шпали, рейки й локомотиви, переконаний Прем’єр. Він  доручив міністрові інфраструктури Андрієві Пивоварському зустрітися із представниками українських компаній, які здатні провести модернізацію інфраструктури. Адже в межах плану модернізації повинен бути розроблений фінансово-економічний пакет, до якого входитимуть як іноземні інвестиції, так і внутрішній ресурс.

Насамкінець глава  уряду доручив невідкладно розробити проект модернізації реконструкції флагмана українського флоту «Гетьман Сагайдачний». Це один із результатів робочої поїздки Арсенія Яценюка до Одеси.