ПРОГРЕС

З минулого року київська Політехніка піднялася з 957-ї на 510-у сходинку, а КНУ імені Тараса Шевченка — з 1934-ї на 704-у 

За підсумками останніх досліджень відомого університетського рейтингу Webometrics, цього року найкращий результат серед українських університетів отримала київська Політехніка: НТУУ «КПІ» з 957 місця, яке він посів у  лютому 2012 року, піднявся нині на 510-е в загальній таблиці університетів світу. Рейтинг складає група  вчених при найбільшому в Іспанії дослідницькому центрі Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (Вищої ради з наукових досліджень).

Дизайн до уваги не беруть

У процесі складання Webometrics Ranking of World’s Universities розробники враховують кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту вишу, зовнішні посилання на нього, цитованість ресурсу, а також кількість завантажених на сайт файлів. Тобто оцінюється змістовна й інформаційна складові  університетського сайту. Водночас показників відвідуваності веб-сторінок та їх дизайну до уваги не беруть.

До оприлюдненого на початку лютого веб-рейтингу університетів світу, що публікується двічі на рік, включено 12 тисяч університетів та навчальних закладів світу. Свої рейтингові місця отримали і 311  українських вишів.

Окрім столичного політехнічного, відчутний прогрес протягом останніх 12 місяців продемонстрував і КНУ ім. Тараса Шевченка, який посів 704-у позицію рейтингу (1934-е місце в лютому 2012 року). Крім того, порівняно з торішніми даними, поліпшили свої показники Донецький національний технічний університет, Харківський національний університет ім. Каразіна та Сумський державний університет. Упорядники рейтингу наголошують, що при виборі університету абітурієнти, звичайно, мають брати до уваги й інші показники діяльності вишів.

На жаль, українські університети досі не є лідерами світового рейтингу, але вперше п’ять вітчизняних університетів, зокрема столичні НТУУ «КПІ» та КНУ ім. Тараса Шевченка, а також Донецький національний технічний університет, ХНУ ім. Каразіна та Нацуніверситет «Львівська політехніка» увійшли до топ-100 кращих вищих навчальних закладів країн Східної Європи (Central & Eastern Europe), повідомляє сайт Osvita.ua.

Організатори Webometrics зазначають, що метою рейтингу є стимулювання веб-присутності навчальних закладів і студентів. У разі якщо вона нижча, ніж академічні успіхи, організатори рейтингу рекомендують переглянути власну політику й орієнтуватися на збільшення обсягу та якість електронних публікацій.

Беззаперечним лідером Webometrics традиційно є університети США: 61 університет у «Toп-100» світового рейтингу Webometrics. Велика Британія, Канада та Китай мають по 5 представників. До першої сотні університетів також увійшли чеський Карлов університет та російський університет ім. Михайла Ломоносова.

У міністерства — своя система

Водночас Міністерство освіти і науки, молоді та спорту планує  започаткувати свій рейтинг університетів. Так, Міносвіти звернулося до керівників вишів ІІІ-ІV рівнів акредитації з проханням надати показники діяльності за переліком критеріїв, що розроблені цим відомством. Планується, що національною системою рейтингового оцінювання управлятиме міністерство. Впровадження національного рейтингу університетів як рейтингової системи, покликаної підвищити якість та конкурентоспроможність вітчизняної вищої освіти, розпочалося наприкінці 2011 року. Основними його завданнями є стимулювання діяльності університетів щодо забезпечення якості вищої освіти та науки, інформування суспільства та органів влади про рівень досягнень навчальних закладів, їхнє позиціонування на ринку освітніх послуг і ринку праці.

У рейтингу братимуть участь усі виші ІІІ-ІV рівнів акредитації всіх форм власності, незалежно від підпорядкування. До 15 березня всі ВНЗ мають надіслати міністерству достовірну та об’єктивну інформацію про результати своєї діяльності.