Переконати світове співтовариство, що ведемо справедливу визвольну війну проти російського агресора за свою незалежність і територіальну цілісність та здобути не лише моральну і санкційну підтримку, а й заручитися допомогою у проведенні реформ, спроможних вирвати країну з лабет тоталітаризму та корупції, намагався у ході робочого візиту до США Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він зустрівся з багатьма високопосадовцями, які очолювали делегації своїх країн на 69-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Відбулися переговори і з Генсеком ООН Пан Гі Муном, під час яких Арсеній Яценюк ознайомив співрозмовника із ситуацією, що склалася в Донецькій і Луганській областях, та висловив серйозну стурбованість грубим порушенням прав людини в Криму, зокрема переслідуванням кримських татар.

Прем’єр закликав Генерального секретаря застосувати всі наявні інструменти ООН для припинення російської агресії та подолання її наслідків. Передусім ідеться про потенціал ООН у питаннях звільнення заручників, особливо незаконно утримуваних російською владою Надії Савченко і Олега Сенцова.

Арсеній Яценюк закликав Генсека ООН Пан Гі Муна застосувати всі наявні інструменти для припинення російської агресії. Фото з Урядового порталу

Одна революція, одна війна і двоє виборів

Не менш важливе для української сторони розв’язання проблем людей, які через російську агресію змушені залишити домівки. Пан Гі Мун підтвердив активну участь ООН у запланованій міжнародній донорській конференції, ключовим питанням якої буде відбудова Донбасу.

Сподіватися на позитивний розвиток ситуації в зоні бойових дій можна і з огляду на те, що, проголосувавши за резолюцію Ради Безпеки ООН №2178 про посилення відповідальності за допомогу терористичним організаціям, Росія взяла на себе зобов’язання припинити підтримку терористів на Донбасі. Принаймні Прем’єр хотів би в це вірити, адже цей юридичний документ, спрямований на боротьбу з фінансуванням і підтримкою терористичних організацій, повною мірою стосується саме Росії.

«Розраховуємо, що Росія виконає всі положення цієї резолюції, і російські терористи нарешті залишать територію України», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Якщо так і станеться, нам доведеться у найкоротші терміни піднімати з руїн міста і села, промислові велети й дрібні підприємства, знищені терористами. Власних сил на це не вистачить, тож Прем’єр-міністр зустрівся з представниками ділових та інвестиційних кіл США і презентував їм урядовий план дій «Відновлення країни» з надією, що вони нададуть практичну підтримку реалізації цього плану. Йдеться про експертну допомогу в питаннях боротьби з корупцією, лібералізації економіки і спрощення регуляторного поля.

«Перед нами є і виклики, і можливості, — сказав Прем’єр. — Мати одну революцію, одну війну і двоє виборів — нелегко, аби керувати процесом і втілювати реформи. Але незважаючи на це, ми зробили все для стабілізації фінансової ситуації в Україні й щоб прокласти шлях до подальших реформ».

Рухатися в цьому напрямку стане легше після виборів, коли прийде новий парламент і нова коаліція, які, сподівається Прем’єр, будуть прореформістськими та проєвропейськими. Серед основних реформ він називає антикорупційну. Кабмін уже вніс до парламенту законопроект, який передбачає створення Національного антикорупційного бюро та антикорупційної стратегії. Завдяки цьому зміниться система моніторингу життя держслужбовців — «не тих, хто працює на нижчих щаблях, а тих, хто обіймає вищі посади, починаючи від Президента і закінчуючи Прем’єр-міністром та членами уряду».

Надійне плече ЄС

Уряд також прагне викоренити корупцію і в державних компаніях шляхом їхнього роздержавлення. Кабмін уже вніс до парламенту проект закону щодо приватизації, і Прем’єр закликав представників інвестиційних кіл США ставати тими інвесторами, які придбають українські держкомпанії.

Великі надії глава уряду покладає на податкову реформу, хоч і знає, що знайти збалансоване рішення непросто, оскільки є проблема бюджетних видатків, діра в Пенсійному фонді, витратні соціальні програми. Щоправда, маємо й стабілізаційні моменти: такі сектори економіки, як сільське господарство та енергетика. Сюди інвестори з усього світу можуть вкладати кошти з вигодою для себе навіть попри те, що нині наша енергетика є «і викликом, і можливістю».

Уже сьогодні ми відчуваємо надійне плече ЄС. Арсеній Яценюк нагадав, що, ратифікувавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна отримала відтермінування на рік положень про зону вільної торгівлі, що дає нам змогу зайти на європейський ринок без обмежень і отримати додатковий захист вітчизняного ринку.

«Але ми рішучі в імплементації Угоди з ЄС і в тому, щоб зробити українську економіку конкурентоспроможною, — упевнено заявив Арсеній Яценюк. — Хочу висловити політичну волю цього уряду: ми імплементуємо Угоду про ЗВТ і підемо далі. Це єдиний шанс покращити українську економіку».

Про шанси для України у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію говорив Прем’єр-міністр і на зустрічі з українською громадою США, де запевнив співвітчизників, що Україна здолає всі виклики, які постали перед нею, і переможе у нелегкій боротьбі зокрема й завдяки активній підтримці громадськості США, Конгресу та Президента. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»