РЕЙТИНГ

ООН презентувала 21-й глобальний звіт з людського розвитку 

Показники звіту  «Сталий розвиток та рівність можливостей: краще майбутнє для всіх» озвучила на прес-конференції у Києві директор Представництва Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй Рікарда Рігер. Їх розраховували за трьома основними вимірами: довге та здорове життя; доступ до освіти; гідний рівень життя. За її словами, за десять останніх років прогресу в світі таки вдалося досягти. Однак для збереження на гідному рівні охорони здоров’я, освіти, гендерних аспектів передовсім потрібно захищати енергетику та екосистему.

Вище середнього

У цьому розрізі важливим і водночас невтішним є факт, що серед 187 країн світу наша за індексом розвитку людського потенціалу посіла 76 місце, опустившись на 7 позицій (торік серед 169 країн ми були 69-ми).

Проте Україна все ще перебуває серед групи країн із високим рівнем людського розвитку. Якщо поглянути на статистику, представлену ООН, то на перших місцях - Норвегія й Австралія. Нідерланди посіли третю позицію, США — четверту, на п’ятому місці — Нова Зеландія. Цього року Україну обійшла Грузія. Нині вона на 75 місці. Позаду ж нас Маврикій — позиція 77. Із найнижчим рівнем людського розвитку цього року виявилися Нігер та Конго.

До речі, ООН нарахувала 45,2 млн громадян України, спрогнозувавши до 2030 року скорочення чисельності нашого населення до 40,5 млн осіб. Міське населення у нас на рівні 69,1%, а середній вік — 39,3 року. А за індексом гендерної нерівності наша держава 57-ма серед 146 інших країн.

Цього разу з журналістами спілкувалися і представники уряду та Адміністрації Президента. І першим із них мав слово керівник Головного управління з питань реформування соціальної сфери Адміністрації Президента Анатолій Максюта. «За останні два роки Україна має стабільні темпи економічного розвитку. Свідчення цього — реальний ВВП зріс до 5,3%. Але ми розуміємо, що цих темпів недостатньо, щоб вийти на докризовий рівень». Нам потрібно у найближчій перспективі вирішити, на якому виді виробництва електроенергії краще зупинитися, — видобувати корисні копалини (нафта, газ) чи переходити на альтернативу. Ми повинні також планувати продовольчу політику в іншому розрізі, аби Україна стала лідером серед країн, які виробляють сільськогосподарську продукцію. І звісно, ж головна мета — поліпшити соціальну політику.

Довкілля —  для громадян

А директор Департаменту державної екологічної політики та міжнародних відносин Міністерства екології та природних ресурсів Володимир Білоконь розповів про першочергові кроки, спрямовані на очищення довкілля та забезпечення рівних можливостей громадян використовувати природні ресурси. Головним документом він назвав Закон «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики на період до 2020 року», а також відповідний Національний план дій.

«Нас підтримує ЄС. Це секторальна підтримка, перший транш якої надійде вже найближчим часом. Наша мета — підвищити рівень суспільної свідомості, а також екологічної безпеки», — зазначив він, додавши, що в Україні окрім суспільства, яке оберігатиме довкілля, має з’явитися ще й суспільно відповідальний бізнес.

Загалом зберегти сталий розвиток довкілля допомагатимуть пілотні проекти зі зниження забруднення атмосфери та належне поводження з відходами. Окрім цього, аби поліпшити ООНівські показники, потрібно ухвалити проект Концепції впровадження в Україні чистішого виробництва та закон «Щодо внесення змін до Податкового кодексу стосовно розміру плат та зборів за спеціальне використання природних ресурсів та розміру екологічного податку».