Україна здобула стовідсоткову підтримку на міжнародній арені. Яскравим прикладом цього стала резолюція ООН, у якій понад сто держав засудили агресію проти України, не визнали окупації Криму і закликали Росію повернутись до кордонів, визначених після Другої світової війни. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко, відкриваючи семінар «Правові засоби захисту інтересів держави Україна у зв’язку з агресією Російської Федерації на сході України та анексією Криму». 

Схожі документи ухвалили й інші впливові організації. Вони дали чіткий сигнал Росії, що в ХХІ сторіччі в центрі Європи не може бути країни, яка захоплює території сусідів.

Правова війна розгорнулась між Росією та Україною в судах. Нині за заявами України проти Росії в Європейському суді з прав людини слухають три справи. Одна з них стосується незаконної окупації Криму та порушень прав людини з боку РФ і терористів, яких підтримує наш войовничий сусід на сході України.

Справа налічує сотні сторінок заяви та тисячі доказів (фото та відеоматеріалів, свідчень громадян), і охоплює всі зафіксовані факти щодо порушення прав людини: вбивства і викрадення цивільних та військових, порушення прав кримських татар, утисків релігійних общин, порушення права власності українських компаній та приватних осіб.

— Ця справа передбачає компенсацію збитків, спричинених окупацією нашої території, — зазначає Павло Петренко. — Нині сума втрат у Криму перевищує трильйон гривень. Збитки на сході країни буде підраховано, щойно там запанує спокій і експерти матимуть змогу оцінити втрати.

Ще одна справа стосується викрадення українських дітей-сиріт за сприяння російських офіційних органів влади. Тоді дітей зі сходу нашої країни вивезли на територію Росії. А Європейський суд прийняв попереднє рішення і змусив Росію повернути сиріт в Україну.

Третя справа стосується порушення прав кримських татар та безпосередньо Мустафи Джемілєва, якого окупанти не пускають на територію Криму.

— І це лише початок судових баталій, які міжнародні судові установи розглядатимуть за заявами України проти Росії, — наголошує очільник Мін’юсту. — Також ми ініціювали передсудовий процес щодо порушень з боку Російської Федерації цілої низки конвенцій, зокрема Конвенції про заборону фінансування тероризму. У нас багато доказів із цього приводу. Весь світ бачить, що Росія експортує в Україну бойовиків, зброю, регулярні війська, фактично підтримуючи тероризм у центрі Європи. У межах процедури передсудових консультацій українська сторона висунула низку вимог щодо порушень цієї конвенції. Росія повинна або визнати їх, або спростувати. Однак не поспішає їх спростувати, тож уже за рік ми зможемо подати заяву до Міжнародного суду ООН. Підготовчий етап, який передує зверненню до цього суду, під час якого проходять консультації, займає від 9 до 12 місяців. Нині Україна шукає адвокатів, які представлятимуть нашу країну в Міжнародному суді ООН в межах позову до Росії.

— Щодо безпосереднього розгляду справи в суді ООН, то ми чітко розуміємо: її мають вести спеціалізовані міжнародні адвокатські компанії, які спеціалізуються на цьому суді, — роз’яснює Павло Петренко. — Послуги таких компаній фінансуватимуть із держбюджету, проте розглядаємо можливість створення донорського фонду, який би взяв на себе частину витрат із супроводу справи в Міжнародному суді ООН.