Із президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою глава Української держави Петро Порошенко зустрівся в Овальному кабінеті Білого Дому. Цей захід був чи не найголовнішим мотивом візиту Президента України до Нового Світу.

Так, у спільній заяві за підсумками зустрічі Петро Порошенко надав значимості підтримці України Конгресом США, Державним департаментом та, власне, самим Президентом США. Лідери країн мали вдосталь часу обговорити різноманітні за тематикою питання.

За словами Петра Порошенка, Барак Обама добре обізнаний із ситуацією в Україні. За плідний, чесний та відкритий діалог, за рішення, ухвалені в ході переговорів Президент висловив своєму американському колезі окрему подяку. Однак єдиним шляхом для деескалації ситуації у Донецькій і Луганській областях назвав мирний план. «Ми очікуємо продовження Мінського діалогу найближчим часом. Дванадцять днів режиму припинення вогню мають бути трансформовані у сталий мир», — передає слова Президента його прес-служба.

Учасники спільного засідання палат Конгресу США висловили довіру діям лідера нашої держави оплесками. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Що ми матимемо?

США пообіцяли надати нашій державі певну практичну допомогу. Фінансова підтримка стане своєрідним додатком до виділених раніше 240 мільйонів доларів та мільярда доларів «гарантій». На цілі України щодо безпекової сфери США також розширять допомогу в грошовому еквіваленті. А 26 жовтня на парламентські вибори в нашій державі надішлють своїх спостерігачів. У найближчій перспективі розпочнеться й спеціальна програма політичного страхування американських інвестицій в українську економіку.

У свою чергу Барак Обама розповів, що США очолять міжнародне співтовариство і долучаться до Європейського Союзу в протидії агресії. «Ви маєте вірного не лише особистого друга, а й друга в особі американського народу. Америка нині разом із людьми в Україні», — звернувся Барак Обама до Петра Порошенка.

Щоправда, США не нададуть Україні особливий статус поза військовим блоком НАТО, оскільки країна вже має подібний статус на рівні співпраці з ними. Такими словами Президент підсумував зустріч із Бараком Обамою для телеканалу CNN. «Барак Обама сказав: «Ні», оскільки в України вже є особливий статус на рівні співробітництва між США та Україною. Рівень безпеки і оборони співробітництва набагато вищий, ніж просто статусу великого союзника поза НАТО, як в Аргентини. І ми працюємо в особливому статусі стратегічного партнера США в питаннях оборони і безпеки, — пояснив глава держави. — Ми отримали більше, ніж просили». До слова, особливий статус партнера США поза НАТО мають Японія, Південна Корея та Ізраїль.

Виступив Петро Порошенко  й на спільному засіданні палат Конгресу США, де його, як і в Канаді, вітали стоячи й тривалими оплесками. Того ж дня у Вашингтоні Петро Порошенко зустрівся з віце-президентом США Джозефом Байденом. Йому Президент подякував за постійну увагу до України та значні зусилля Адміністрації США, спрямовані на пошук шляхів мирного вирішення ситуації на Донбасі.

Сторони відзначили важливість підтримки подальшого активного політичного діалогу для швидкого реагування на події та недопущення нової ескалації подій на сході. А ще обговорили можливості виділення з боку США додаткової фінансової допомоги Україні, посилення двосторонньої співпраці в оборонній сфері та галузі енергетики напередодні зимового періоду.

Державному секретарю США Джону Керрі глава Української держави також подякував за незмінну підтримку нашої країни. У ході цієї зустрічі йшлося про результати домовленостей щодо режиму припинення вогню, досягнутого в Мінську, а також кроки, яких вживає Президент України для впровадження свого мирного плану.

Атлантична Рада подарувала «престиж»

У Вашингтоні Петро Порошенко отримав престижну нагороду «Global Citizen Award» авторитетної неурядової організації «Атлантична Рада США». У виступі перед міжнародною експертною аудиторією цієї ради він наголосив, що присвячує цю нагороду тим, хто віддав життя у боротьбі за свободу та демократію.

«Україна під загрозою. Наш ворог — сильний та краще підготовлений. Але з вашою підтримкою і силою духу ми переможемо в цій битві, тому що правда на нашій стороні, — впевнено заявив він. — Нам потрібна консолідована підтримка наших партнерів, аби відбити атаку на наш суверенітет і територіальну цілісність».

До речі, від свого російського колеги Володимира Путіна Петро Порошенко й досі очікує виконання трьох пунктів: виведення військ з української території, закриття кордону для постачання російських військ, зброї, боє?припасів, наркотиків, «брудних» грошей та звільнення з полону всіх заручників, які є громадянами України. За його словами, все інше Україна здатна зробити самостійно протягом дуже короткого періоду.

«Думаю, що ставлення Путіна до української кризи дуже емоційне, і саме тому воно дуже непередбачуване. Ось чому ми повинні надто серйозно поставитися до небезпеки, яку Україна має тепер», — передає УНІАН слова Президента.

На його переконання, поведінка України та міжнародної спільноти має бути відповідальною, а координація дій — вкрай ефективною.

Ініціативи допоможуть залучити капітал

Опісля робочого візиту Петра Порошенка до США прес-служба Білого Дому оприлюднила повідомлення про те, що ця країна має намір надати Україні 116 мільйонів доларів допомоги на військове обладнання та навчання для українських сил безпеки. Цього року США надали нашій країні майже 291 мільйон доларів допомоги, а також позику в сумі мільярд доларів у вигляді кредитних гарантій. Ці суми включають у себе новий пакет допомоги, оголошений 18 вересня. Йдеться про 53 мільйони доларів, з яких 46 мільйонів є допомогою в безпековій галузі для підтримки військових і прикордонників, і 7 мільйонів призначені міжнародним організаціям для надання допомоги постраждалим на сході України від військових дій.

«Разом із цим оголошенням уряд США прагне надати 116 мільйонів доларів на обладнання та навчання українських сил безпеки, щоб допомогти Україні краще контролювати і захистити власний кордон, працювати безпечніше і ефективніше, а також зберегти і забезпечити територіальну цілісність», — додається в тексті повідомлення (уточнюється, що до українських сил безпеки належать Збройні сили, Національна гвардія та Державна прикордонна служба). Ця допомога полягає в наданні бронежилетів, шоломів, транспортних засобів, нічних і теплових пристроїв бачення, важкої інженерної техніки, передових радіоприладів, патрульних катерів, пайків, наметів, мінометних радарів, уніформи.

Тож Адміністрація Президента США просить Конгрес виділити додаткові 45 мільйонів доларів у 2015 році як частину президентської ініціативи допомоги європейським країнам, що повинно сприяти зміцненню потенціалу України для забезпечення власного захисту і збільшення взаємодії з США та західним світом.

26—27 вересня на чолі з міністром торгівлі США Пенні Прітцкер Україну відвідає урядова делегація США. З українськими урядовими та бізнес-лідерами високі гості обговорюватимуть наші зусилля в проведенні економічних реформ і здійсненні кроків, які уряд має зробити в короткостроковій і середньостроковій перспективі, щоб зміцнити бізнес-клімат і побудувати економіку, яка зможе ефективно залучати приватний капітал. 

Відділ новин
 
«Урядового кур’єра»