Тема пошуку інвестицій та інвесторів, без чого складно уявити прогнозоване урядом економічне зростання наступного року, була в центрі уваги зустрічі Прем’єр-міністр Арсенія Яценюка та членів Кабміну із представниками компаній — членів Американської торговельної палати в Україні та Європейської Бізнес Асоціації.

«Щоб отримати нові інвестиції, треба зберегти нинішні. І найкращі адвокати України, найкраща реклама для майбутніх іноземних інвесторів в Україні — це ви. Це ті люди, які інвестували сьогодні в країну. Люди, які можуть довести, що Україна є успішною історією, що сюди треба вкладати кошти», — звернувся до присутніх Прем’єр.

Арсеній Яценюк закликає парламентаріїв ухвалити урядові реформаторські законопроекти. Фото з Урядового порталу

Одне з головних завдань, які стоять перед Кабінетом Міністрів, — стабілізація фінансової системи держави. «Це завдання виконується завдяки тому, що ми разом з нашими партнерами з МВФ прописали чіткий план дій, і кожен його пункт виконує український уряд. Ми активно працюємо з нашими західними партнерами в рамках програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком. Ми активно працюємо з Європейським інвестиційним банком та ЄБРР», — розповів Арсеній Яценюк.

Уряду вдалося багато зробити в частині фіскальної та фінансової стабілізації державного бюджету. Та попереду дуже великий виклик — реструктуризація приватних боргів.

«Ми не можемо сьогодні собі дозволити обслуговувати ті борги, які були накопичені за останні три роки, коли Україна отримала 40 мільярдів доларів США. Загальний обсяг коштів, необхідний на обслуговування зовнішніх боргів країни, дорівнює нашим військовим видаткам. 5% валового внутрішнього продукту ми витрачаємо на національну безпеку і оборону і 5% змушені витрачати на обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргу країни», — назвав цифри, які вражають, Арсеній Яценюк. Тож, на його думку, реструктуризація боргів повинна стати запорукою фінансової стабілізації держави.

До учасників зустрічі Прем’єр звернувся з цікавою пропозицією: «Підпишімо «контракт». Від вас країні потрібні нові робочі місця, сплачені податки і виконання частини соціальної функції, яку несе бізнес. Вам від держави потрібна справедлива податкова система, зокрема й відшкодування ПДВ, зрозумілі правила гри, збільшення вашої капіталізації і зростання ваших доходів».

Арсеній Яценюк наполягає на правильній бізнес-підтримці наших партнерів. Їхня публічна позиція дасть змогу пришвидшити українські реформи, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Хоч тут багато залежить і від самих українців, їхнього прагнення змін у державі.

Однак попри дуже великі труднощі, країна рухається вперед. «Ми боремося на фронті з Росією і боремося на фронті з корупцією, безвідповідальністю і з цією старою жахливою системою. Ми боремося разом: влада, бізнес, нація, — вважає Прем’єр. — Коли ми разом, знайдемо всі відповіді».

Інвесторів Арсеній Яценюк закликав лобіювати урядові реформи в парламенті. Тобто допомогти українським парламентаріям голосувати за ті закони, які вносить уряд, а не валити 70% реформістських законів, що їх треба було ухвалити ще півроку тому.

За словами Прем’єра, через політичну обструкцію парламент проголосував лише третину законів про боротьбу з корупцією, дерегуляцію, спрощення ведення бізнесу. Він також наголосив на необхідності формування в бізнес-середовищі нової податкової культури.

«Країну годує не президент, не уряд. Країну годуємо всі ми. Кожен має свою частину відповідальності. Дуже важливо вести чесний і прозорий діалог», — сказав глава уряду.

У ході засідання, яке відбулося в Клубі Кабінету Міністрів, було представлено нового голову правління найбільшої державної газовидобувної компанії — ПАТ «Укргазвидобування» Олега Прохоренка. Арсеній Яценюк підкреслив, що Олег Прохоренко — «це молода людина, яка має досвід роботи в одній з найвідоміших світових компаній McKinsey та в енергетичному секторі».

«Уряд послідовно здійснює політику щодо зміни політично заангажованого менеджменту державних компаній на фахових людей, які позбавлені політичних впливів, а мають тільки одну мету: зробити державні компанії ефективними і прозорими», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Тож від НАК «Нафтогаз України» і ПАТ «Укргазвидобування» він вимагає конкретних практичних результатів у реформуванні компанії та галузі загалом.

Міністр фінансів Наталія Яресько ознайомила учасників зібрання із кредитною ситуацією. Середньозважена вартість запозичень, залучених урядом останнім часом по лінії Міжнародного валютного фонду, уряду США та Європейського Союзу, становить менш як 3% річних. Тоді як вартість боргів попередніх періодів перевищує 8%, повідомляє УНІАН.

«Ми працюємо над зменшенням обсягу держборгу і гарантованого державою боргу. Щоб зменшити навантаження, ми йдемо за двома напрямами: замінюємо дорогі борги, взяті раніше, на дешевші, які мають більший термін погашення. Другий напрям роботи стосується переговорів щодо реструктуризації частини держборгу. Переговори йдуть дуже важко, але реструктуризація вкрай важлива для зменшення боргового навантаження на країну. Наша мета — заощадити 15,3 мільярда доларів на наступні 4 роки», — резюмувала міністр фінансів.