Цьогорічні серпень і вересень трудівники села запам’ятають як благодатні місяці для збирання врожаю. Та й нива щедро віддячила хліборобам. Лишилося ще зібрати круп’яні, кукурудзу і соняшник. Сподіванки на високий урожай також обнадійливі. Але успішний збір значною мірою залежить від погодних умов. Адже середина осені рідко буває без дощів. Саме починається грибна пора. «Жовтневий дощ — з грибами борщ», — каже народне прислів’я. 

За прогнозами державних синоптиків та народними прикметами, про які йшлося у нашому попередньому календарі, жовтень буде сухим і прохолодним. А щодо прогнозів на листопад, грудень і наступний рік, то слід звернути увагу на народні прикмети у такі дні релігійних свят цього місяця: Сергія Капустяника (8), Іоана Богослова (9), Покрови Пресвятої Богородиці (14).

За давньою традицією в селах на Сергія Капустяника господині починають заготовляти на зиму капусту. Цей ритуал запам’ятався мені з дитинства. Тато заносив до хати у ряднині з десяток головок качанистої, відро моркви і випарену діжку. Чистити моркву й подрібнювати на тертці довіряли мені. Мама шаткувала капусту на спеціальній шатківниці з гострими ножами. З кожної пошаткованої головки мені і трьом моїм сестричкам діставалося по качанчику. Хто із сільських дітей не знає, яка це смакота! А хлібина, спечена на капустяному листі? А пиріжки з тушкованою капустою? Кажуть, що цей овочевий дар містить сім благ. Лікарі радять давати капустяні страви малим дітям, щоб ті швидше росли, рекомендують їсти капусту при запаленні легенів, бронхітах, для схуднення, загоювання ран…

Старі люди вважають, що на Сергія починається зима. Якщо цього дня випаде сніг, справжня зима прийде на Михайла (21 листопада). Ранній сніг — на ранню і теплу весну. Якщо ж на Сергія погожий день — наступне літо буде дощове.

Червоноголовець-одинак бажає познайомитися… Фото Валерія Мельника

Народна мудрість попереджає господарів: «Хто не посіяв озимі до Іоана Богослова, той не вартий доброго слова». Якщо цього дня йтиме дощ, то й січень буде з дощами і мокрим снігом. Якщо день буде теплим, сонячним — наступне літо буде вологим і холодним.

Покрова — козацьке свято, початок вечорниць. «До Покрови — ще сіна нажну, а після Покрови — пішло молоко у роги корови», — кажуть господарі. Якщо на Покрову йтиме дощ — осінь буде затяжною, до Михайла (21 листопада) снігу не буде. «Яка Покрова — така й зима», — стверджують народні синоптики.

Цього року 28 жовтня вперше відзначатимемо нову календарну дату — День визволення України від фашистських загарбників. Три мільйони загиблих і понад два мільйони вивезених для примусових робіт до Німеччини — така жертовність України у боротьбі з коричневою чумою. Більше ніж половину з 15 фронтів, які діяли під час війни, очолювали маршали і генерали — українці. Імена С. Тимошенка, Р. Малиновського, А. Єрьоменка, П. Рибалка, С. Руденка, В. Герасименка, П. Жмаченка, К. Москаленка, І. Кириченка, С. Ковпака, М. Кирпоноса та багатьох інших відомих українських воєначальників навічно вписані в історію тієї страшної війни…

Яка ж нам дяка сьогодні від «старшого брата» за те, що першими стали на захист «великой Родины»? Цинічна агресія і загарбання Криму, жорстокий розстріл із надсучасної зброї наших військових і мирних донеччан та луганчан, безпардонна брехня на весь світ про те, що «русских там нет». Є. І гинуть вони на путінській війні безславно. І ховають їх без військових почестей поруч з найманцями і кримінальними злочинцями, а на могилах ставлять табличку: «Боец №…». Весь цивілізований світ намагається втихомирити агресивні амбіції новоявленого фюрера, який відверто порушує усі міжнародні домовленості й закони, маніакально мріючи про відновлення розваленої імперії. За підтримки світової спільноти Україна вистоїть у цій загарбницькій неоголошеній війні, й колись у нашому календарі з’явиться ще одна дата — визволення Криму від російських загарбників.

НАШ КАЛЕНДАР

1 жовтня — Міжнародний день музики; Міжнародний день людей похилого віку

5 жовтня — День працівників освіти

8 жовтня — День юриста

9 жовтня — Всесвітній день зору; Всесвітній день пошти

10 жовтня — Всесвітній день психічного здоров’я

12 жовтня — День художника; День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби

13—19 жовтня — Європейський тиждень місцевої демократії

14 жовтня — День українського козацтва; Свято Покрови Пресвятої Богородиці

15 жовтня — Міжнародний день сільських жінок

17 жовтня — Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності

19 жовтня — День працівників харчової промисловості

24 жовтня — День Організації Об’єднаних Націй; Всесвітній день інформації про розвиток

26 жовтня — День автомобіліста і дорожника

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»