Два останні дні Президент Петро Порошенко перебував з офіційними візитами у Швейцарській Конфедерації та Французькій Республіці. Першим місцем призначення стало місто Лозанна, де він зустрівся з президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом.

Темп і розмах започаткованих в Україні реформ у певному розумінні можна вважати олімпійськими. Та й у програмі «Стратегія реформ-2020» змінам в освіті, охороні здоров’я та спорті відведено далеко не останнє місце. Томас Бах схвально оцінив прагнення України вийти на нові рубежі розвитку, адже спорт має позитивний вплив не лише на охорону здоров’я та освіту, але й на мирний процес: «Олімпійські цінності та принципи об’єднують людей і сприяють їхньому примиренню, бо спорт не має бар’єрів. Ми хочемо, щоб ці цінності служили світовій спільноті».

У ході обговорення перспектив розвитку олімпійського руху глава держави висловився за розширення співробітництва між Україною та МОК. Петро Порошенко й Томас Бах домовилися про реалізацію спільних проектів дитячої та юнацької спортивної освіти. А головний олімпієць світу прийняв запрошення Президента Порошенка відвідати Україну в зручний для нього час.Петро Порошенко закликав голову Національних зборів Франції Клода Бартолона пришвидшити ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС. Фото Михайла ПалінчаКа

У контексті важливості дотримання олімпійських цінностей глава держави звернув увагу на нещодавній боксерський поєдинок Олександра Усика і російського суперника, після якого погрожували заборонити боксерові в’їзд до окупованого Криму.        

Говорячи про зусилля, спрямовані на відновлення миру, Петро Порошенко наголосив, що такі постаті, як Сергій Бубка, який зараз очолює Національний олімпійський комітет України, є справжніми представниками Донбасу. Його поважає світ і визнає досягнення спортсмена, повідомляє прес-служба Президента.

А вчора Петро Порошенко зустрічався з головою Національних зборів Франції Клодом Бартолоном. Лейтмотивом розмови став заклик пришвидшити ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС. У контексті обговорення процесу інтеграції України до ЄС Президент закликав виконувати порядок денний асоціації й запровадити безвізовий режим.

Крім того, сторони висловилися за посилення співпраці парламентів двох країн щодо питань гармонізації законодавства.

Петро Порошенко та Клод Бартолон обговорили ситуацію на Донбасі та відзначили важливість міжнародної солідарності у забезпеченні виконання Мінських угод усіма зацікавленими сторонами. Глава держави особливо відзначив важливу роль Франції та особисто Президента Франсуа Олланда в мирному процесі на Донбасі та подякував народові Франції за підтримку українців. Те ж саме стосується підтримки Францією України у міжнародних організаціях, зокрема у Раді Європейського Союзу та МВФ.

Петро Порошенко зауважив, що традиційні цінності Франції — свобода, рівність, братерство — стали головними європейськими цінностями та запросив голову Національних зборів Франції відвідати Україну.

У Франції Петро Порошенко також виступив на засіданні ради Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і зустрівся з її генеральним секретарем Хосе Анхелем Гурріа.

Глава держави подякував усім країнам-членам ОЕСР за підтримку України і за рішення посилити співпрацю в умовах боротьби з агресію: «Я вдячний ОЕСР за підтримку нашого плану реформ та наголошую на відданості України міжнародній співпраці та намірам запровадити найкращі світові стандарти життя людей».

У штаб-квартирі ОЕСР був підписаний План реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо посилення співпраці між урядом України та ОЕСР, який Президент назвав дорожньою картою реформ.

Він також підкреслив надзвичайну зацікавленість України в отриманні експертизи за конкретними напрямами реформ, серед яких: управління державними підприємствами, боротьба з корупцією, розвиток малого та середнього бізнесу, податковий та фінансовий контроль, освіта. А коли Україна стане успішнішою після запровадження реформ, вона зможе претендувати на членство в цій організації, запевнив Петро Порошенко.