Задум зорганізувати виставку живопису «Майдан Гідності» в тернопільської художниці Марії Ділай виник спонтанно, якась внутрішня сила спонукала її взятися за втілення всеукраїнського проекту. Зрештою, трагічні події взимку у центрі столиці Марія переживала наживо — була серед їх учасників.

«Так само, як Майдан хвилею героїзму, нездоланністю захопив весь світ, ця експозиція художньою правдивістю, незабутністю має захопити всю Україну і понести по всій землі», — пояснює Марія свою ідею.

Цікаво, що в повітрі лише витав задум організації мистецького проекту, а до нього вже неабиякий інтерес виявили у Брюсселі, Парижі, Варшаві. У нашій країні виставку, крім Тернополя та Бережан, забажали приймати у Харкові, Рівному, Хмельницькому, Полтаві, інших містах. Тим часом і відомі митці, і початківці можуть ще пропонувати до показу власні полотна, на яких зримо постає Євромайдан, б’є пульс боротьби українців за свободу.

На виставці в обласному державному архіві можна оглянути 35 картин художників з усієї країни. Марія Ділай, скажімо, представила чотири роботи. Пишучи «Війну», вдалася до абстрагування, каже, не могла не вивести на полотні абревіатуру «ПТН ПНХ». Натомість її квітучий «Вишневий сад» дарує радість весни й краси, а отже, оновлення та мирного життя. Художниця впевнено почувається і в портретному жанрі. Нещодавно написала портрет Збігнєва Буяка — одне з облич польської «Солідарності». Він теж бував на Майдані, став співзасновником Громадського комітету солідарності з Україною.

Олег Шупляк. «Борітеся — поборете, Вам Бог помагає!». Фото автора

Утім, кожне полотно, представлене на виставці, не може не вражати. Чи не найбільше відвідувачі оглядають картину художника з Бережан на Тернопільщині Олега Шупляка «Борітеся — поборете, Вам Бог помагає!».

З-під пензля молодого митця Ольги Якубовської народився твір «Дівчина у касці». Олійними фарбами Ольга зобразила себе. За нею — вогонь, дим, насиченість подіями боротьби, а її обличчя безстрашне, з відчуттям звитяги. Металевий шолом є й на другій Ольжиній картині. І назвала її авторка «Скривавлена каска». Блакитний колір на шоломі пробитий кулею, омитий кров’ю й угорі — сотня зірок-душ, що впали навічно у Майданівськім герці. Полотно одразу викликає асоціації з блакитною каскою Устима Голоднюка, уродженця Тернопілля, який поклав на вівтар демократичного розвитку країни своє молоде життя. Маємо пам’ятати й молитися за Устима, його побратимів із Небесної Сотні й тих, хто поліг від рук терористів і сепаратистів на сході країни. І на цьому ще раз наголошує також картина тернопільської художниці Олесі Гудими «Молитва».