ПРОЕКТИ

Місцева влада обіцяє за два роки зробити український "Діснейленд"

А створять його у найулюбленішому куточку відпочинку харків'ян - Центральному парку ім. М. Горького. Всі будівельні, монтажні та інші роботи планують завершити до 2012 року. Будівництво проходитиме поетапно, оскільки воно пов'язане зі значним фінансуванням та виготовленням надскладних атракціонів. За попередніми розрахунками, на Парк дитячих мрій витратять близько 20 млн євро. У ньому спорудять зони загальної доступності і платні розваги. Крім цього, обладнають ще й майданчик для пересувних атракціонів. Про це поінформували харків'ян та гостей першої столиці в ході презентації грандіозного проекту керівники міста та області. Вони, до речі, вже заклали й символічний камінь у вигляді величезного кристала під майбутнє будівництво парку ще влітку - у День захисту дітей.

Цей парк незабаром з'явиться в реальному житті. Харків'ян запевнили: ніхто не залишиться розчарованим. Схоже, що так воно й буде. Адже майбутній комплекс атракціонів, що виросте в парку Горького, проектувальники розбили на зони, які відповідають різним дитячим фантазіям. Як розповів координатор проекту Андрій Шаптала, спорудять в основному німецькі, італійські, канадські і французькі атракціони, серед яких обов'язково будуть "американські гірки" і колесо огляду. Планується, що висота колеса становитиме 55 м і воно буде найбільшим оглядовим майданчиком в Україні. Нині у парку працює такий атракціон заввишки 27 м, та його знесуть і на тому ж місці - навпроти центрального входу в парк -встановлять новий. Що ж до "американських гірок", то вони приваблюватимуть не тих відпочивальників, що люблять кричати від жаху. Це буде, як стверджують проектанти, родинний атракціон. Ще одна його особливість у тому, що рейками котитимуться не потяги, а карети, куди можна завантажуватися невеликою компанією і не чекати, поки заповниться увесь поїзд.

- Всі атракціони, які будуть представлені у нас, можна знайти у відомих парках світу, - зазначив Андрій Шаптала. - Єдине, чого у нас поки не буде, - це екстремальних "американських гірок". Але цілком ймовірно, що в майбутньому вони теж з'являться.

Планують встановити у парку розваг також французьку карусель під назвою "Навколо світу". На ній будуть представлені різноманітні тварини, кораблі, підводні човни, літаки тощо. Кожний з цих об'єктів рухатиметься по-своєму. Отож хтось із дітей залюбки може представити себе відважним дослідником, який подорожує світом у різних транспортних засобах. Поруч з цією каруселлю розташують французьке бістро, де за чашкою кави з круасаном батьки спокійно спостерігатимуть за розвагами своїх чад.

Буде тут і знаменита "башта падіння". Її виконають у стилі "лабораторія божевільного вченого". Відвідувачі, що входитимуть до неї, завантажуватимуться в люльку, яка після "вибуху" в лабораторії злітатиме на висоту майже 40 м. Уся "катастрофа" супроводжуватиметься світловими, звуковими та музичними ефектами. Обіцяють також спорудити зону, котра рятуватиме від літньої спеки і дітей, і батьків. У ній будуть досить цікаві музичні фонтани: як тільки наступаєш на струмінь, що б'є з-під землі, зазвучить нота, сідаєш на лавку - обов'язково обіллєшся водою, а з водометів діти вдосталь "постріляють". А в негоду можна буде відпочити в критому комплексі, де також розмістять атракціони, кінотеатри й ігрові автомати. Однак це далеко не всі розваги... У парку на відвідувачів чекатиме ще ціла низка "діснеївських" сюрпризів.