Ювілейний рік Кобзаря відзначати у спокої і мирі не дають російські агресори. Але Тарас Шевченко згуртовує нас, українців, а мої краяни, незважаючи ні на що, підготували вже чимало заходів ушанування пам’яті Великого українця.

Серед них зацікавило відкриття Шевченківської світлиці в Підволочиській гімназії ім. Івана Франка. Як відомо, саме Іван Якович першим узявся закладати основи шевченкознавства. Тож у навчальному закладі прагнули, щоб з’явилося й окреме приміщення, експонати якого б допомагали гімназистам глибше пізнати Тарасів геній. Втілити цей задум колективу гімназії зголосився громадський діяч киянин Борис Войцехівський.

Робить те, що може кожен

Я мав змогу кілька разів спілкуватися з ним. Борис Михайлович — генерал з юридичною та фінансовою освітою. Та попри службову діяльність, енергію свого життя він віддавав і нині віддає ще й громадській роботі.

Є в його життєписі також такі записи: радник-організатор Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка, голова комітету з організації музею Кобзаревого «Заповіту» в Переяславі-Хмельницькому. У власній книзі «Я роблю те, що може кожен» і стверджує, і переконує, що «всі ми в Україні сущій зобов’язані йти до Великого Тараса, вивчати його слово буремної сили й найголовніше — слідувати його заповітам». Тож тривалими роками всі свої зусилля Борис Михайлович спрямовує на вшанування пам’яті Тараса Шевченка, а ще українського філософа, просвітителя-гуманіста Григорія Сковороди. А це означає, що докладається до створення Шевченківських світлиць, встановлення меморіальних дощок чи знаків, різних акцій. Скажімо, п’ять років тому на честь Григорія Сковороди в с. Ковалі на Київщині посадили 300 саджанців дуба. Таке ж дерево, але вже до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, з ініціативи Бориса Войцехівського навесні урочисто посадили і на території Підволочиської гімназії.

Принагідно зазначити, що Борис Михайлович зібрав відповідні матеріали із життя і творчості Кобзаря задля створення вже 25 Шевченківських світлиць. Три з них розміщені в посольствах України в Іспанії, Великобританії та Білорусі. На Тернопільщині Борис Войцехівський подбав про таку світлицю в школі села Кривче Борщівського району, а тепер ось відгукнувся й на пропозицію гімназії з райцентру Підволочиськ.

Експозицію гімназійної Шевченківської світлиці склали найрізноманітніші матеріали та документи, передані Борисом Войцехівським.

Гімназисти Надійка Молчанова, Вадимко Загнішевський та Вікторія Басистюк з експонатами Шевченкової світлиці. Фото автора

Книгозбірня вже має раритети

Цікаво, що при світлиці започаткували й книгозбірню. Колишній директор гімназії Богдан Береза передав для її фондів зокрема дві власні книжки з досвіду викладання творчості Великого Кобзаря. А от Мар’яна Мельник, заступник керуючого справами райради, подарувала книжкові раритети. Її дідусь був просвітянин, і свого часу до Шевченкового 100-річчя це товариство видрукувало матеріали, присвячені пам’яті українського генія. Друге видання — йдеться про перевидання захалявної книжечки Тараса Шевченка — для Мар’яни Богданівни дороге ще й тим, що колись його подарував їй славетний Олесь Гончар.

Як у подальшому наповнюватимуть Шевченківську світлицю матеріалами, експонатами? Директор гімназії Наталія Худо каже, що шукатимуть різні видання творів Великого Кобзаря, з’являтимуться тут і кращі написані роботи гімназистів, а також і виготовлені власноруч. У кожному класі до Шевченкового ювілею відбувалися різні заходи, в тому числі й виставки, на яких хлопчики та дівчатка представляли намальовані портрети видатного письменника, вишивки. Тут варто ще зазначити, що кошти на оформлення Шевченківської світлиці гімназисти і вчителі шукали самі, а точніше — зорганізовували доброчинні ярмарки.

Шевченківська світлиця стане для педагогів гімназії та Підволочиського району центром організації семінарів і конференцій. Учні захищатимуть власні наукові роботи, проводитимуть екскурсії. Важливо й те, що тут щодня проходять заняття з української мови й літератури.