«Три серця» покажуть у Національному палаці мистецтв «Україна» о 17-й годині 25 жовтня: фільмом-відкриттям Міжнародного кінофестивалю «Молодість-44» стане нова стрічка з такою назвою провідного французького кінорежисера Бенуа Жако з Венеційського кінофестивалю. Найкоротше її сюжет означений як історія кохання на трьох: Сільві, з якою Марк познайомився, тиняючись містом після запізнення на нічний потяг, а за кілька днів не з’явився на побачення з нею, повертається до колишнього чоловіка. Та на цьому їхні долі не розминулися. Бо зустрівши невдовзі Софі й запропонувавши їй руку і серце, чоловік і не здогадується, що ця жінка — найрідніша людина для Сільві… 

З-поміж глядачів, які стежитимуть за розвитком стосунків у цьому хитросплетінні почуттів, будуть і автори конкурсних кінокартин з багатьох країн. Вони зберуться у столиці України, щоб до 2 листопада, коли кінофестиваль завершиться, з’ясувати іншу інтригу: кому дістанеться «Скіфський олень» —  велика статуетка як Гран-прі чи менша — за перемогу в одній із конкурсних категорій.

У конкурсі змагатимуться за це 12 повнометражних дебютних картин, де Україну презентуватимуть, як ми вже повідомляли, «Брати» Вікторії Трофименко; 26 студентських, серед яких авторства наших співвітчизників три: «Вперед, діти Вітчизни. Сповідь» Галини Лаврінець, «Зустріч» Владислава Робського та «Обличчя» Нікона Романченка»; 26 короткометражних (українські — «Вигадка» Катерини Чепік та «Данина» Тетяни Войнович). У конкурсній програмі «Молодість — дітям» наша Вітчизна представлена «Трубачем» Анатолія Матешка та участю у фільмі «Тімур і команда» режисерки Натальї Галузо, який народився в співпраці Білорусі, України й Росії. 

До речі, стрічок, зроблених у копродукції, в міжнародному конкурсі дуже багато, до деяких причетні й чотири-п’ять країн. Немає нашої країни лише у списку конкурсних картин ЛГБТ-тематики.

У міжнародному журі, яке очолює незалежний сценарист і режисер зі Швейцарії Пітер Луїзі, — Габріель Гоше з Великобританії, чий фільм «Людська маса» став першою за багато років студентською короткометражкою, що здобула торік Гран-прі МКФ «Молодість», і українські режисери Анатолій Матешко й Олег Сенцов. Спеціальна подія «Молодості-44» — кінокомедія «Блакитні гори» Ельдара Шенгелая, яка 40 років тому здобула головну премію всесоюзного кінофестивалю в Києві, а 1986-го стала учасницею однієї з програм Берлінського МКФ. Грузинський режисер буде гостем «Молодості».

До категорії спеціальних подій увійшов і скандальний фільм Ларса фон Трієра «Німфоманка» про еротичні переживання жінки від народження до п’ятдесятиріччя. Його у прокаті для широкої аудиторії показують у скороченому вигляді, перед глядачами на МКФ «Молодість» він постане без купюр.

На «Молодості-44» буде нагода зокрема ознайомитися з французькомовним та німецькомовним кіно, зі скандинавськими стрічками та з новими фільмами, які стверджують існування нової Росії, тощо.