Боротьба з нелегальним обігом товарів у зоні АТО не лише виведена на якісно новий рівень, а й нарешті отримала правове підгрунтя. Верховна Рада ухвалила закон № 2109-а, яким передбачено адміністративну відповідальність для тих, хто намагатиметься нелегально провезти товар через лінію розмежування в зоні проведення антитерористичної операції. Крім штрафів, запроваджується і конфіскація вилученого правоохоронцями.

Боротися з такими контрабандистами вже почали зведені мобільні групи, до складу яких увійшли співробітники СБУ, міліції, податківці, прикордонники. Волонтери також пообіцяли, що протидіятимуть будь-яким спробам побудувати навколо нелегального бізнесу ще й корупційні схеми.

Правоохоронці конфісковуватимуть нелегальні товари. Фото УНIAН

Боротися з корупцією допоможуть волонтери

Саме на волонтерів особливі надії покладає Президент Петро Порошенко. Ще на початку липня він провів із ними зустріч, на якій обговорювали питання волонтерського контролю в процесі боротьби з корупцією й контрабандою в зоні проведення антитерористичної операції.

Глава держави дав завдання, спрямовані на подолання цього явища. «Волонтерський контроль має стати реальним механізмом боротьби з корупцією в зоні АТО. Упевнений, що спільна і скоординована діяльність із силовими структурами допоможе нам ефективно протистояти брудним ділкам, які заробляють на горі українців», — цитує П. Порошенка його прес-служба.

За словами радника Президента Юрія Бірюкова, який узяв участь у зустрічі, волонтери зосередили увагу глави держави на проблемах, з якими їм довелося зіткнутися під час налагодження забезпечення Збройних сил. «Рентабельність контрабанди сягає рівня продажу наркотиків і вражає. Там ходять такі гроші, що легко підкупити будь-кого. А волонтери грошей не беруть, їм за державу прикро», — сказав  Ю. Бірюков.

Пізніше, під час наради із силовиками у Кривому Розі, Петро Порошенко підкреслив, що співпраця мобільних груп із волонтерами допоможе протистояти незаконному переміщенню не лише товарів, а й зброї, яку везуть із Донецької та Луганської областей. «Ми залучатимемо мобільні групи й волонтерів, щоб не допустити розповсюдження зброї із зони АТО. І на блокпостах військовослужбовцям також дамо можливість (спільно з волонтерами) забезпечувати ефективні перевірки всіх транспортних засобів», — зазначив глава держави, додавши, що мобільні групи матимуть найвищу підтримку.

Голова волонтерського об’єднання «Народний тил» Георгій Тука заявив під час наради, що волонтерів з мобільної групи у зоні АТО дивує, чому контролюючі органи з різних відомств раніше «не бачили» очевидної контрабанди, яку вони зафіксували трохи більш ніж за добу чергування на лінії розмежування. «У мене є велике запитання до держслужбовців різних структур: скажіть, будь ласка, чим потрібно керуватися, щоб повірити поясненню водія, який віз із Миколаєва до Донецька фуру із заготовками для цигарок, з обладнанням для їх виробництва, з клеєм, з папером. Він пише пояснення, що везе макулатуру, що він, сердешний, заблукав, а суд, не побачивши порушення закону і правил перетину зони розмежування, виносить рішення і дозволяє йому забрати цю фуру», — сказав Г. Тука. Він додав, що її вчасно знищив сепаратистський танк, інакше контрабанда потрапила б на окуповану територію.

Продукти до бойовиків не доїхали

У правоохоронних відомствах натомість звітують про успіхи та обіцяють, що контрабанда не пройде. Зокрема у прес-службі СБУ повідомили, що мобільні групи жорстко контролюють переміщення транспортних засобів і вантажів через лінію розмежування у Донецькій і Луганській областях. Лише за перші кілька діб роботи правоохоронці зупинили десятки автівок, які прямували на контрольовану терористами територію поза контрольними пунктами в’їзду-виїзду. Вилучені алкогольні вироби, цигарки, продукти харчування призначалися для забезпечення збройних формувань терористів і незаконної реалізації місцевим жителям за завищеними цінами. Торговельні заклади окупованих районів сплачують «податки» бойовикам, зазначають у прес-службі.

Так біля села Щастя на Луганщині правоохоронці затримали вісім автомобілів із м’ясопродуктами, коло Трьохізбенки Донецької області — вантажівку з двома тоннами овочів, поблизу селища Неліпівка на Донеччині — вантажівку із п’ятьма тоннами м’яса для бойовиків, поблизу КПВВ «Георгіївка» — великий вантаж курятини і спецій. Автівки без документів прямували у бік окупованої терористами території. Поблизу КПВВ «Зайцеве» водій намагався нелегально переправити бойовикам партію пива на суму понад 30 тисяч гривень.

Під час огляду автівки на КПВВ «Георгіївка», що рухалася у бік міста Мар’їнка, правоохоронці виявили приховану від контролю велику партію акумуляторів, sim-карт і карток пам’яті до мобільних телефонів. Відомо, що запасними sim-картами бойовики забезпечують своїх спільників-інформаторів для передавання повідомлень про пересування сил антитерористичної операції, пояснюють у СБУ. Біля Курахового водій намагався незаконно переправити через поля на тимчасово окуповану територію 10 тонн металобрухту без документів.

Незаконні вантажі вилучено, спільні мобільні групи правоохоронців контролюють лінію розмежування. Нині мобільні групи розташовані в Маріуполі, Волновасі, Кураховому, Дружківці, Слов’янську, Лисичанську та Щасті. Їхню охорону та вогневу підтримку забезпечують десантні війська, а процесуальний супровід — представники військової прокуратури.