Те, що сталося 24 січня у Маріуполі, занадто навіть для нинішньої Росії. Десятки вбитих, сотня скалічених мирних жителів, зруйновані в результаті бомбардування «градами» житлові будинки, школи та дитсадки шокували всю Україну. Можливо, нарешті шокують і весь цивілізований світ. Зокрема й ті держави, представники яких на Радбезі ООН беруть слово не заради тиску на агресора, а лише заради реєстрації виступу, який ні до чого не зобов’язує.

Варварство потребує покарання

Така позиція ще більше розв’язує руки терористам і їхнім поплічникам. Після чергового злочину виправдовуються не вони, а Україна, доводячи свою непричетність до середньовічного варварства. А все через те, що немає обіцяних нашими потенційними союзниками безпілотників і достатньої кількості міжнародних спостерігачів, які б фіксували ситуацію на фронті. Тож і цього разу нам довелося спростовувати абсурдні звинувачення в тому, що українські війська піддали масованому ракетному обстрілу житлові квартали міста, яке самі ж захищають. Прикро, але й досі далеко не всі країни розуміють, з ким, заради чого і як воює Україна.

«Криваве вбивство проросійськими терористами десятків мирних людей і поранення майже ста мирних жителів Маріуполя є не просто терористичним актом. Це злочин проти людяності, підсудний Гаазькому трибуналу», — йдеться у заяві Президента Петра Порошенка.

На переконання глави нашої держави, міжнародна коаліція на підтримку України має дати рішучу відсіч злочинам терористів, посилити всі форми тиску на тих, хто їх спонсорує та всебічно підтримує. Цивілізовані країни повинні ще більше об’єднати зусилля і зупинити розповзання терористичної загрози, а так звані ДНР і ЛНР слід визнати терористичними організаціями.

Аби врешті світова спільнота належно відреагувала на злодіяння терористів, українська сторона, маючи беззаперечні докази підтримки Росією терористів на Донбасі та їхньої причетності до подій у Маріуполі, вкотре доводить, що є жертвою імперської політики сусідньої держави.

«Перехоплення радіо- і телефонних розмов, які мені були наведені СБУ, —заявив  Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони, — неспростовно свідчать, що цю атаку було здійснено терористами, яких, на жаль, підтримує Російська Федерація».

Та навіть після кривавого побоїща Росія не лише не схаменулася і не засудила дій терористів на території Донецької та Луганської областей (атаки на Волноваху, ганебного поводження з українськими військовополоненими, трагедії на тролейбусній зупинці в Донецьку), а блокувала заяву Ради безпеки ООН з цього питання й не висловила Україні жодних співчуттів.

«Вважаю, що це справа честі кожної країни — чітко визначити своє ставлення до трагедії в Маріуполі, Волновасі. Ухиляння від справедливих і чесних оцінок і є підтримкою тероризму, чого ми аж ніяк допустити не можемо», — наголосив Петро Порошенко.

Протистоїмо самотужки

З огляду  на те, що Україна й досі самотужки протистоїть російській агресії, закриваючи собою Європу, на екстрено скликаній Раді нацбезпеки і оборони розглядали питання надзвичайних заходів з протидії російській загрозі та проявам тероризму на території України.

Зокрема РНБО ухвалила рішення щодо обов’язкового застосування на нашій території санкцій, запроваджених країнами ЄС, Швейцарією, США та країнами «Великої сімки» стосовно Росії, і внесла пропозиції про їх посилення. В опублікованій на сайті РНБО інформації йдеться про те, що уряд має розпочати процедуру звернення до Гаазького трибуналу щодо злочинів проти людяності, скоєних терористами проти українських громадян у 2014—2015 роках, а також щодо визнання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

Інші рішення, які стосуються надзвичайних заходів із протидії російській загрозі та проявам тероризму, схвалені на засіданні РНБО (зміцнення обороноздатності держави, забезпечення військових формувань новою зброєю і технікою, створення військово-цивільних адміністрацій у зоні АТО), доповнено ухваленими на засіданні оперативного штабу під головуванням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Йдеться про превентивні удари по бандформуваннях і сепаратистах, посилення патрулювання на вулицях, охорону важливих об’єктів. Усе це має гарантувати безпеку життєдіяльності населення на територіях, охоплених війною.

«Світ повинен зупинити російського агресора, який загрожує Україні, Європі та світовій безпеці, — наголосив Прем’єр. — Проблема не в Донецьку, і не в Луганську. Проблема знаходиться в місті-герої Москва: Москва, Кремль, Владімір Путін».

Глава ряду закликав правоохоронні органи зібрати для міжнародної спільноти беззаперечні докази злочинів російських терористів проти людяності, аби «судити їх у Гаазі».