Цього року політична й економічна ситуація в Україні вкрай складна. Тому на підвищення виплат, які залежать від прожиткового мінімуму, здебільшого не доводиться очікувати. Проте не відбулось і зменшення пенсій для 12,7 мільйона людей, залишився незмінним розмір соціальної допомоги для 3,7 мільйона тих, хто її отримує (малозабезпечені, сім`ї з дітьми тощо). Багато роблять і для переселенців з Криму та зони проведення АТО.

Швидке розв’язання проблем

Днями Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою вніс зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку людей, які шукають роботу.

— Спрощено процедуру набуття статусу безробітного для громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території. Скорочено перелік документів, необхідних для набуття такого статусу. Крім того, громадяни з Криму звільняються від обов’язку надання довідки про припинення ведення господарства для членів особистих селянських господарств — переселенців, — розповів перший заступник міністра соціальної політики України Віталій Мущинін під час експертної зустрічі «Реалізація державної соціальної політики в умовах сьогодення», яка відбулась у Кабінеті Міністрів.

Реєстрація таких безробітних, надання їм соціальних послуг та матеріального забезпечення здійснюватиметься на основі даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відтепер безробітним із Криму дозволено не відвідувати центр зайнятості у разі настання надзвичайної ситуації, виникнення якої підтверджуватиметься відповідним органом. До цього вони повинні були приходити у центри зайнятості не рідше, ніж один раз протягом 30 днів.

Важлива складова внесених змін — забезпечення соціальних послуг та виплат на випадок безробіття без припинення та поновлення реєстрації для безробітних громадян, які переселилися з території проведення АТО. Відповідно до постанови Кабміну, таких громадян не знімають з обліку, а надання їм соцпослуг та виплат здійснює центр зайнятості, до якого вони звертаються за фактичним місцем перебування.

Коли немає грошей на харчі для дитини, будь-яка допомога — за щастя. Фото з сайту uatimes.net

Заборгованість буде погашено

Попри складну ситуацію в країні, уряду вдалося не допустити зниження рівня соціальних гарантій вразливих верств населення. Хоч певні проблеми з виплатами є у деяких районах Донецької й Луганської областей.

— З 11 червня в Донецькій області пенсії не фінансують у 10 містах, а в Луганській — у 16 містах та районах, — зауважив Віталій Мущинін. — Із державних соціальних допомог у нас існує заборгованість також у Донецькій і Луганській областях. Це відбувається зі зрозумілих причин. Адже немає механізмів, щоб провести ці виплати. Збільшилася заборгованість із виплати заробітної плати в Донецькій і Луганській областях.

Нині, коли ціни на газ і тарифи на тепло зростають, Міністерство соціальної політики запровадило нову програму: забезпечення соціальної підтримки сімей з низькими доходами під час оплати комунальних послуг. Ідеться про надання компенсацій сім’ям, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму для сім’ї. В середньому це 1190 гривень на людину.

За прогнозами, наданими відповідними дослідними інститутами, очікували, що майже 4,5 мільйона сімей зможуть отримати цю державну допомогу у вигляді компенсацій. Проте за інформацією на 22 серпня, по допомогу звернулось майже 2,5 тисячі сімей, а отримали — 1150, 809 сімей перебувають в стадії отримання цієї компенсації.

Правильні розрахунки

Об’єктивні причини, які стримують процес звернень громадян, відомі: питання, пов’язані із використанням газу в неопалювальний період. Зазвичай ідеться про незначні суми компенсації. Часто українці просто не приходять до управлінь соціального захисту по компенсації 3—5 гривень. Проте ситуація зміниться із настанням опалювального сезону.

— Уже через місяць ситуація зміниться, і до нас звертатиметься багато громадян. Опалювальний період — випробувальний для управлінь соціального захисту населення на міцність. Тому до цього потрібно підготуватись, — наголосив Віталій Мущинін. — Ми підготували багато роз’яснювальних матеріалів, які спрямовували в регіони, щодо організації відповідного процесу для призначення компенсацій. Проводили кущовий семінар щодо реалізації нових принципів в оплаті комунальних послуг. Адже подекуди у наших працівників у регіонах все ще виникають певні питання щодо призначення компенсації.

Механізм призначення компенсацій такий. Її нараховують як різницю між розміром плати за комунальні послуги в межах норм споживання після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на ці послуги.

— Якщо до підвищення тарифів сім’я не отримувала субсидій, то після зростання тарифів вони набувають права на субсидію. Якщо обов’язкова комунальна плата на житлово-комунальні послуги вища, ніж до підвищення тарифів, така сім’я отримує субсидію і компенсацію, — зауважив Віталій Мущинін. — Не варто відмовляти в наданні такій сім’ї компенсації, мовляв, краще отримайте субсидію. Вона має право як на одне, так і на інше. Тобто може отримувати і компенсацію, і субсидію. Це не останні зміни, заплановані для підвищення соціального захисту громадян в оплаті комунальних послуг.